Dakar motor

Brabec szakaszgyőzelemmel lépett el üldözőitől

Az amerikai a második részsikerét aratta a 2020-as Dakaron, s ezzel fő kihívói problémáit is kihasználva húszperces előnyre tett szert a legendás verseny féltávjánál.
Hailból Rijádba érkezett meg a Dakar mezőnye az összesen 477 km-es szelektív részt tartalmazó hatodik szakasz során. A motorosoknál egyértelműen a hondások diktálták a tempót a szünnap előtt, közülük pedig végül az összetettet is vezető Ricky Brabec bizonyult a leggyorsabbnak, így az amerikai már idei második etapgyőzelmét húzta be. Ebben az is szerepet játszott, hogy márkatársa, a vele a lépést szinte végig tartani tudó Kevin Benavides a hajrában műszaki problémákba ütközött, ezzel rengeteg időt, bő három és fél órát veszített, így egészen a 27. pozícióig csúszott vissza a táblázaton.
 
Brabec mögött így Joan Barreda végzett a második helyen a szakaszon, Matthias Walkner révén pedig egy KTM is felfért a nap végi dobogóra. Viszont az osztrákok nem zártak jó napot, hiszen a címvédő Toby Price-nak is gondjai támadtak a szakasz vége felé, értékes perceket veszítve. Emiatt az összesítésben visszacsúszott a harmadik pozícióba a husqvarnás Pablo Quintanilla mögé, akinek húsz perc a hátránya Brabeckel szemben. Hármuk mögött Jose Ignacio Cornejo és Barreda következik, azaz összesen három Honda van az első ötben, míg az egyórás határon belülre Walkner és Luciano Benavides fér még be.
 
A magyar származású motorosok eddigi legjobb részeredményüket érték el a 42. Dakar során: a román színekben szereplő Gyenes Emanuel a 34. legjobb idővel teljesítette az etapot, ezzel összetettben is feljött a 35. pozícióba, míg a vajdasági Saghmeister Gábor 95. lett pénteken, aki így a 98. a tabellán.

A quadosok mezőnyében a legfontosabb fejlemény Giovanni Enrico kiesése: a napot még másodikként kezdő versenyző gépe lerobbant, s végül nem is tudta azt megszerelni. Az etapot az összetettben így a helyére lépő Simon Vitse húzta be, de csak hat percet tudott faragni Ignacio Casale előnyéből, így a chilei fórja továbbra is bőven fél óra feletti, míg a harmadik Rafal Sonik lemaradása már több, mint egy óra.
 
Az összetett állása hat szakasz után:
Motorosok: 1. Ricky Brabec (Honda) 23:43:47 ó., 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) + 20:56 ó., 3. Toby Price (KTM) + 25:39 p., 4. Jose Ignacio Cornejo (Honda) + 25:41 p., 5. Joan Barreda (Honda) + 32:58 p., 6. Matthias Walkner (KTM) + 33:39 p., 7. Luciano Benavides (KTM) + 39:02 p., 8. Skyler Howes (Husqvarna) + 1:04:50 ó., ... 35. Gyenes Emanuel (KTM) + 5:36:36 ó., ... 98. Saghmeister Gábor (KTM) + 18:41:38 ó.
Quadosok: 1. Ignacio Casale (Yamaha) 30:11:37 ó., 2. Simon Vitse (Yamaha) + 35:12 p., 3. Rafal Sonik (Yamaha) + 1:07:17 ó.
 
Fotó: Monster Honda


Hozzászólások