Blog

Bereznay Dani blog: Az e-sport mint karrier?

Ez rengeteg embernél kicsapja a biztosítékot, és be kell vallanom, hogy egyáltalán nem értem, hogy miért. A legutolsó, a Mercedes által felvett videómban a csapattársam elmondta, hogy naponta már 8-10 órát gyakorol.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Bereznay Dániel, aki a Mercedes színeiben az F1 hivatalos e-sport-bajnokságában szerepel – jelenleg az összetett második helyén áll, s október 31-én újabb versenyek várnak rá – ismét blogbejegyzéssel jelentkezett honlapunkon:

Én még nem tartok itt, hiszen még tanuló vagyok, ám ennek ellenére egyrészt, ha valaki a legjobb akar lenni, akkor ennyit minimum gyakorolnia kell, másrészt meg is védeném, mert sokan támadják őt emiatt. Sokan vannak olyanok, akik a nyolc-tíz óra munka után hazatérve ülnek le a gép elé, és játszanak, gyakorolnak 1-2-3 órán keresztül, majd utána jön számukra a család, barát vagy barátnő. Ehhez képest a fent említett gyakorlással eltöltött idő szinte kevésnek látszik, ám ezek az emberek szintje teljesen más, mint a profiké. Ugyanis utóbbiak csak akkor képesek a legmagasabb szinten teljesíteni, ha nekik ez a főállásuk, ugyanúgy, mint más sportágak esetében.

Higgye el mindenki, kell a gyakorlás, hiszen mára már az E-sportot is több millióan űzik világszerte, és ha ott akarsz lenni a legjobbak között, akkor bizony gyakorolnod, készülnöd kell, illetve tartani a lépést a vetélytársaiddal. A csúcson lenni, a legjobbnak lenni fantasztikus érzés, ám ezért rengeteget kell tenni. Itt nem létezik olyan, hogy csak tehetségből a legjobb lehetsz…

Ez áldozatokkal jár, és ha profivá lesz valaki, az még több erőfeszítéssel jár, hogy megtartsd a helyed. Sokkal több gyakorlásra van szükség, ám ekkor, ha csak erre kell koncentrálnod, előbb-utóbb eljön az az idő is, amikor a magánéletben eltöltött időszak is tartalmasabbá válik, és több idő jut a szeretteinkre.

Sokan azt mondják, az e-sport nem is igazi sport, éppen ezért ne vezessenek be itt profi státuszt. Ilyenkor mindig eszembe jut a sakk… Ugyanolyan sport az is, legfeljebb szellemi sport, nem pedig a szó legszorosabb értelmében vett fizikai sport. Ezt el kellene fogadni mindenkinek. Higgye el mindenki, mi, az E-sportot űzők is nagyon keményen edzünk, személy szerint én még sosem gyakoroltam ennyit, mint most, amikor a Forma-1 E-sport verziójában kell egyetlen magyarként helyt állnom. Az én dicsőségem egyben a hazám, Magyarország dicsősége is. Éppen ezért remélem, hogy egyre többen fogadnak el bennünket, egyre többen fogadják el azt, hogy amit csinálunk, az sport. Szellemi sport. Ép testben ép lélek, koncentráció, küzdeni akarás, a szellem pallérozódása.

Bereznay Dani


Hozzászólások