Superbike

Bautista: „Ez volt az idei év legjobb versenye!”

A gyári Ducati spanyolja továbbra is verhetetlen az idei Superbike-világbajnokság futamain, és Assenben újabb rekordot döntött: soha senki előtte nem tudta megnyerni zsinórban az első 11 futamot. Mindenesetre most volt a legkisebb az előnye Bautistának üldözőihez képest.
Lassan kifogyunk a jelzőből, amikkel Alvaro Bautista 2019-es teljesítményét illetjük. A gyári Ducati spanyol pilótája ugyanis idén valamennyi futamot megnyerte a Superbike-világbajnokságon, ezzel egyrészt beállította Jonathan Rea 11 futamgyőzelmet tartalmazó rekordját, másrészt immáron ő az a motoros, aki a sportág történetében elsőként tudta megnyerni egy adott szezon első tizenegy futamát. Persze ne feledkezzünk meg arról, hogy ezúttal jóval nagyobb küzdelemre késztették a riválisai a MotoGP-ből érkezett , aki el is ismerte, az elmúlt hétvégén futhatta az idei legizgalmasabb versenyeit.

„Ez volt a legjobb versenyem eddig idén, holott egyáltalán nem volt könnyű dolgunk. Az időjárás és a pálya karakterisztikája miatt egy pillanatra sem csökkenhetett a koncentrációm. Jól működtek a gumik is a motoron, de ehhez az is kellett az első versenyen, hogy el tudjak lépni a többiektől, így kímélni tudjam őket. Szükségem is volt erre, hiszen ebben a hidegben a hátsó abroncsok jóval gyorsabban kopnak el. Ráadásul a vége izgalmasabbra sikeredett, mert alaposan rám jöttek a riválisok” – állította az immáron 11-szeres futamgyőztes spanyol.

A második futam aztán még komolyabb küzdelem volt, hiszen a nyolcadik helyről rajtoló Jonathan Rea egyszerűen kilőtt az induláskor, és az első kanyarban már mindenki a hátát nézte. Bautista elárulta, nem véletlen, hogy öt körön keresztül a négyszeres világbajnok mögött motorozott.

„Jonathan nagyszerű munkát végzett a verseny első felében, és számomra az volt a legfontosabb, hogy ott tudjak maradni a nyomában, mert tanulmányozni akartam a stílusát. Ő rengeteget versenyzett már Assenben, így volt mit néznem. Kifejezetten lassan ment, amivel azt akarta elérni, hogy másokat is bevonjon a csatánkba. Növeltem a tempómat, megelőztem, és a körrekord megfutását követően sem volt nyugalmam, hiszen végig éreztem a mögöttem jövők nyomását. Nagyon gyorsan és hibátlanul kellett mennem, de ezúttal is sikerült nyerni, mégpedig egy olyan pályán, amely nem kifejezetten fekszik a Ducatinak. Összességében nagyon elégedett vagyok az itteni eredményeinkkel” – jelentette ki Bautista, aki 238 ponttal áll a vb-pontverseny élén, az előnye immár 53 egység a négyszeres világbajnok Rea előtt (183), valamint 112 a Yamaha motorosa, Alex Lowes (126) előtt.

Fotó: worldsbk.com


Hozzászólások