Superbike

Bautista: „A Kawasaki úgy kezeli a WSBK-t, mintha az a MotoGP lenne”

A Kawasakinak megvan az a luxusa, hogy a Superbike programjukat olyan elhivatottsággal tudják kezelni, mint ahogy a rivális márkák a MotoGP projektüket.
Alvaro Bautista a gyári Honda versenyzője tette ezt a megjegyzést a múlt héten lezajlott jerezi teszten, ahol a Kawasaki előszőr mutatta be a 2021-es ZX-10RR Superbike verzióját. A motor sok újításon esett át, többek között szembetűnő volt az új első fejidom, illetve továbbfejlesztették a motorblokkot is. Az friss modell erősségét mutatja, hogy Jonathan Rea már az első teszt alkalmával megfutotta a leggyorsabb időt. Míg 2021-re a Kawasaki mutatta be a legnagyobb változásokat a motorján, a japán gyártó így sem homologizáltatott semmilyen radikális újítást, mint például azt a Ducati tette a Panigale-val.
Arra a kérdése pedig, hogy ez meglepte-e Bautistát a válasza a következő volt: “Ha a motor jól működik, miért változtassuk meg? Ők folyamatosan nyernek, szóval miért kellene változtatniuk. Talán azt gondoljátok, hogy ez egy egyszerű Superbike motor, de számukra ez olyan, mintha a MotoGP-ben lennének. Semmilyen más bajnokságban nem vesznek részt és az összes erőfeszítésüket ide fektetik. A motor ránézésre ugyan egyszerűnek tűnhet, de a titok belül van.”
 
Jerezben Bautista a nyolcadik leggyorsabb volt csupán, három hellyel lemaradva csapattársától, Leon Haslam-től. A spanyol elmondása szerint miközben a különböző beállításokat próbálták, egyaránt talált pár jó és pár rossz pontot is a motoron. “Szeretnék jobb kanyarodást, illetve hátsó tapadást és csak egy picit finomítani az elektronikán a motorfék és a teljesítményleadás kapcsán.” A hondás versenyző idei teljesítménye elmaradt a tavalyitól, mikor a Ducatival debütált, ennek ellenére optimista a spanyol. “Idén egy teljesen új motorral vágtunk neki a szezonnak. Remélem, hogy ez most már egy jó alap, amivel el tudunk kezdeni a télen dolgozni. Elmondtam, hogy pontosan miket szeretnék, vannak adataink, most már rajtuk múlik, hogy az összes jó dolgot egy csomagba rakják. Meglátjuk.”

Fotó: World Superbike Media


Hozzászólások