MotoGP

Az Aprilia hamarosan dönt – Nem csak Dovi van náluk terítéken

A noaleiek 2022-es önálló gyári csapatával kapcsolatban annyi biztos, hogy az egyik versenyzőjük Aleix Espargaro lesz és bár a másik ülést jó eséllyel Andrea Dovizioso kapja, az olasz gyártó úgy fogalmazott, hogy más ígéretes opcióik is vannak.
Andrea Dovizioso és az Aprilia épp egy kétnapos tesztet zárt Misanoban, mely a harmadik olyan alkalom, hogy a felek együtt dolgoztak. Először még áprilisban, Jerezben gurult pályára az olasz motoros az RS-GP-vel, majd volt egy mugelloi próbálkozás is, melyet gyakorlatilag elmosott az eső, most viszont kedvezett az időjárás a tesztnek. Dovi szerdán 78, ma pedig 76 kört tett meg az Aprilia MotoGP gépével. A hírek szerint folyamatosan gyorsult a 2004-es 125-ös világbajnok és egészen jó köridőket ment, azonban mindezidáig nem adtak ki információt azzal kapcsolatban nagyjából milyen időeredményekről is beszélhetünk. Dovizioso aerodinamikai elemeket próbált ki, dolgozott a csapattal az elektronikán és új vázzal is próbálkozott. „Rengeteg dolgot próbáltunk ki és sokmindenen változtattunk, hogy több részletet is jobban megértsünk. Mindent alaposan megvizsgáltunk és pontosan meghatároztuk azon területeket melyeken változtatni szeretnénk. Másfelöl bizonyos változtatások egyfajta hátrányt okoztak egyes területeken. A következő teszt során még több összehasonlítást végzünk majd és sokkal részletesebben megvitatjuk az ötleteinket.” – mondta Dovizioso a tesztet követően, mellyel elárulta egyúttal azt is, hogy negyedik „randevú” is lesz a felek között.
Massimo Rivola az Aprilia Racing vezetője hozzátette, hogy júliusban folytatják a munkát, mivel Dovizioso már most oroszlánrészt vállal a 2022-es motorjuk fejlesztésében. Jogosan merül hát fel, hogy a noaleiek őt igazolják majd Aleix Espargaro mellé, melyet az a tény is tovább erősít, hogy Dovinak más lehetősége nemigen lenne a MotoGP-be való visszatérésre. (Van ugyan még egy-két kérdőjeles, illetve üres hely, azonban kizárólag privát csapatokban, ott pedig mint tudjuk nem szeretne szerepelni az olasz.) Továbbra is kérdés, hogy vajon sikerült-e az Apriliának és Doviziosonak megállapodnia, azonban már nem kell sokat várni, hogy erre a kérdésre választ kapjunk. Rivola elmondta, hogy minél hamarabb szeretnék a jövő évi pilótakérdés végére pontot tenni, hiszen ennek megfelelően haladhatnak tovább a fejlesztésekkel is. Az olasz szakember ugyanakkor elárulta, hogy nem Dovi az egyetlen opciójuk, vannak más ígéretes opciók is.
 
A hírek szerint egyébként olyan versenyzők állnak tárgyalásban az Apriliával, mint Joe Roberts, vagy éppen Aron Canet. Előbbi a Dorna azon törekvései miatt rúghatna labdába, hogy ismét legyen amerikai a legnagyobb géposztályban, míg utóbbi Max Biaggi pártfogoltja. Azt talán nem kell magyarázni, hogy a „Kalóz” a mai napig kiváló kapcsolatot ápol az Apriliával, illetve tulajdonképpen a márka nagykövete. Mindezzel párhuzamosan Dovi esélyeit csökkentheti, hogy egy évvel ezelőtt még nagyjából 4 millió Euro nagyságrendű fizetést kért a KTM-től, melyen végül is elúszott a két fél megállapodása. Azt nem tudni, hogy ilyen tekintetben mi lehet a helyzet az olasz versenyző és az Aprilia között.

Fotó: MotoGP Media, Callo Albanese


Hozzászólások