MotoGP

Aleix Espargaro irigykedve nézi öccse javulását a KTM-mel

Az Aprilia spanyol versenyzője csodálja fivére teljesítményének fokozatos javulását, és ő is hasonló fejlődésben bízik.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

2015-ös visszatérése óta továbbra is adós az igazán jó eredménnyel, és idén sem látható előrelépés az Apriliánál. A KTM két évvel később, 2017-ben érkezett meg a királykategóriába, azonban az osztrák gyártónál a gyenge kezdés után szemmel látható a fejlődés. Pol Espargaro révén például már dobogóra is felállhattak tavaly Valenciában, és a spanyol idei Le Mans-i hatodik helyezése is bizakodásra adhat okoz számukra. A pontversenyben is a fiatalabb Espargaro van előrébb, tizenegy egységgel megelőzve Aleix-t.

Arra a kérdésre, hogy helyzete mennyire hasonlít testvéréhez, az apriliás Espargaro először azt felelte, hogy az irigység talán nem a legjobb szó, de végül megváltoztatta véleményét: „Mondhatjuk, hogy irigy vagyok a testvéremre, mert én is hasonló fejlődést szeretnék látni a motoron, mint ő. Keményen dolgoznak, szóval abszolút megérdemlik. Jelenleg nem vagyok elégedett a helyzetünkkel, de Pol sikerének nagyon örülök, mert tudom, mennyire keményen dolgozik. Büszkének kell lennie magára, mert a MotoGP-ben nem könnyű megtenni a sikerhez vezető lépéseket, azonban ők ezt remekül teszik. Remekül dolgoznak, Pol azt mondta nekem a jerezi teszt után, hogy találtak valamit az új motorral, ami jelentős javulást eredményezett számukra. 2017 végén az Aprilia sokkal erősebb volt a KTM-nél. Mostanra az osztrák gyártó megelőzött minket, egy jóval versenyképesebb géppel rendelkeznek, és természetesen Pol is nagyszerű munkát végez” – olvasható a Motorsport.com szakoldalnak adott interjújában.

Espargaro elismerte, hogy a KTM költségvetése magasabb a noale-i gyártóénál, de azt is hozzátette, hogy jobban szervezett a csapatuk, ami fontos. Elárulta, hogy ugyanolyan féltékeny lenne, de sokkal inkább mérgesebb, ha nem a testvére érné el a KTM jelenlegi sikereit: „Három hónapja még gyorsabb voltam minden versenyen. Talán szombaton Pol jobb volt nálam, de a futamokon rendre jobb volt a tempóm. Jelenleg képtelenség számomra tartani vele a tempót, sok sebességet találtak az utóbbi időben. Az a versenyző vagyok, aki szereti elemezni az eseményeket. Látható, hogy tavaly még nem volt meg a kellő erő a motorban, idén azonban a KTM gyorsulása kicsit arra emlékeztet, amikor a Tech3-nél ment, ami akkor egy ütőképes csapat volt, tehát remek munkát végeznek.”

A rosszul sikerült 2018-as év után, az idei konstrukcióval jobban érezte magát szezon elején az idősebb Espargaro, de azóta aggodalmát fejezte ki a szezon közepén bekövetkezett fejlődés hiánya miatt. Télen új csapatfőnök érkezett az olasz csapathoz a korábban a Formula-1-es Ferrarinál dolgozó szakember, Massimo Rivola személyében, Espargaro erről a következőket nyilatkozta: „Azt kell mondanom, hogy nagyon örülök Massimo érkezésének. Az érkezése betöltött egy űrt, amit eddig hiányoltunk. Igazán jó munkát végez, de nem varázsló. Minden alkalommal, amikor kérdezem őt, a válasz ugyanaz. ’Időre van szükségem, csak most érkeztem. Tudom, hogy nehéz még mindig pozitívnak maradnod, mert már három éve változatlan a helyzeted, de én csak pár hónapja vagyok itt, szóval időre van szükségem.’ Szóval próbálok pozitív maradni, és több időt adni neki” – zárta mondandóját a spanyol versenyző. A hétvégi barcelonai pályáról egyébként nincsenek jó emlékei a közelmúltban Espargarónak, hiszen 2015 óta egy futamon sem tudott célba érni ezen a helyszínen. 

Fotó: MotoGP Media

Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !


Hozzászólások