Dakar

Al-Attiyah lépéselőnyben, heten tíz percen belül a motorosoknál

Pihenőnapját tölti a 41. Dakar rali mezőnye, így megnéztük, hogyan is áll féltávnál a sivatagi viadal az egyes kategóriákban és mi a helyzet a magyar indulókkal.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Öt szakasz lement a kizárólag Peruban rendezett Dakar raliból, öt szakasz még hátra van, azaz pontosan a 41. kiírás felénél tartja pihenőnapját a mezőny. Az autósoknál nagyjából öt-hat esélyesre fogyatkozott az élmezőny, amelyből azonban egyelőre némileg kiemelkedik Nasser Al-Attiyah: a két szakaszt is nyerő katari közel 25 perccel vezet Stephane Peterhansel előtt – jelenleg úgy tűnik, a Toyotának valóban reális esélye lehet az első győzelem megszerzésére, ahogy azt a Peugeot gyári kiszállása után célként ki is tűzték maguknak.

Persze Peterhanselt sem szabad leírni, nem véletlenül hívják Mr. Dakarnak a tizenháromszoros győztest: egy erősebb nappal simán visszaérhet Al-Attiyah nyakára. Ne feledkezzünk el a francia minis márkatársairól, Nani Romáról, Jakub Pzygonskiról és Cyril Despres-ről, akik még mind lőtávolon belülről várnak a lepattanóra – igaz, utóbbi hátránya már egy óra fölötti, de az is tény, hogy sem Al-Attiyah, sem Peterhansel nem került még igazán nagy zűrbe idén, s kérdés, hogy le lehet-e hozni komoly hiba nélkül egy ilyen viadalt.
Loeb egyedüli privátként tartja a lépést a gyári pilótákkal

S akkor még nem beszéltünk Sebastien Loebről, aki szintén kétszer is a leggyorsabb volt már, s egyelőre privát Peugeot-jával is az élmezőny közelében ólálkodik: ha olyan tempóra lenne képes a második héten, mint volt a pénteki maratoni szakaszon, akár a 40 perces hátrányt is ledolgozhatná. Elszállt viszont a címvédő Carlos Sainz, valamint a másik két Toyotában ülő Giniel de Villiers és Bernhard Ten Brinke is.
Barreda kiesése után Brabec vette vállára a Hondát

Az autós kategória izgalmaira sem lehet panasz, de a motorosoknál még sokkal kiélezettebb a verseny, hiszen nem kevesebb, mint tíz (!) versenyző áll fél órán belül egymáshoz képest. Az egyik fő favoritnak tartott Joan Barreda már a harmadik etapon kiesett, de így is egy hondás, Ricky Brabec vezet féltávnál. Előnye azonban csupán 59 másodperc Sam Sunderlanddel szemben, a KTM-es ráadásul már egy kétperces büntetést is begyűjtött, így akár vezethetne is a korábbi bajnok.
Sunderland akár vezethetne is a KTM-mel, ha nem kap kétperces büntetést

Kettejükön kívül a husqvarnás Pablo Quintanilla és a KTM-es Toby Price lemaradása is mindössze három perc körüli, de tíz percen belül van még a Yamaha húzóembere, Adrien van Beveren, a harmadik hondás Kevin Benavides és a címvédő Matthias Walkner is. Xavier de Soultrait olykor roppant erős szakaszokat produkál, így vele is számolni kell, a top 10-et pedig Stefan Svitko és Andrew Short teszi teljessé. Sokesélyes még tehát a kétkerekűek versenye, alighanem az fog dönteni, ki követi el a legkevesebb hibát a hátralévő öt nap során.
Caviglassio óriási fölénnyel vezet a quadosoknál

Ami a többi kategóriát illeti: a quadosoknál Nicolas Caviglassio igazából csak elveszíteni tudja ezt a Dakart, a legközelebbi üldözője, Jeremias Gonzalez Ferioli is már közel 50 perces hátránnyal bír, Gustavo Gallego pedig már egy órán kívül van hozzá képest. A kamionosoknál Andrej Karginov kizárása után két kamazos, Eduard Nikolajev és Dmitrij Szotnyikov párharcává szűkült a viadal: őket 12 perc választja el egymástól, míg a harmadik helyen álló Gerard de Rooy lemaradása már két óra az Ivecóval. Az SxS-eseknél pedig a chilei Rodrigo Javier Moreno Piazzoli vezet, de csak bő másfél perccel a címvédő Reinaldo Varela előtt, s még Gerard Farres Guellt és a quadról váltó, pénteken az éllovasi pozíciót elbukó Szergej Karjakint sem lehet leírni.
Nikolajev jó úton halad a címvédés felé

Végezetül pedig essen szó a magyar érdekeltségekről. Az autósoknál az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László sikerrel teljesítette az eddigi öt napot, voltak kifejezetten erős napjaik is, s a rali felénél a 29. pozíciót birtokolják. A motorosoknál a vajdasági Saghmeister Gábor már az első nap kiesett az olajpumpa meghibásodása miatt, míg a román színekben szereplő, de magyar származású Gyenes Emanuel a 43. helyen áll. A kamionosoknál pedig a Darázsi Zsolt és két francia társa által irányított egység bevallottan főként Loeb szervizkamionjaként funkcionál, így az ő eredményüket nem is jegyzik.
Szalayék őrzik a helyüket az első harmincban

Az összetett állása a pihenőnapon (öt szakasz van még hátra):
Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 17:19:53 ó., 2. Stephane Peterhansel (Mini) + 24:42 p., 3. Nani Roma (Mini) + 34:33 p., 4. Jakub Przygonski (Mini) + 38:12 p., 5. Sebastien Loeb (Peugeot) + 40:00 p., 6. Cyril Despres (Mini) + 1:12:47 p., ... 29. Szalay Balázs (Opel) + 8:38:43 ó.
Motorosok: 1. Ricky Brabec (Honda) 16:51:34 ó., 2. Sam Sunderland (KTM) + 59 mp., 3. Pablo Quintanilla (Husqvarna) + 2:52 p., 4. Toby Price (KTM) + 3:21 p., 5. Adrien van Beveren (Yamaha) + 6:36 p., 6. Kevin Benavides (Honda) + 9:01 p., 7. Matthias Walkner (KTM) + 9:17 p., 8. Xavier de Soultrait (Yamaha) + 18:37 p., 9. Stefan Svitko (KTM) + 26:28 p., 10. Andrew Short (Husqvarna) + 27:54 p., … 43. Gyenes Emanuel (KTM) 5:25:56 ó.
Quadosok: 1. Nicolas Caviglassio (Yamaha) 20:57:30 ó., 2. Jeremias Gonzalez Ferioli (Yamaha) + 49:30 p., 3. Gustavo Gallego (Yamaha) + 1:05:26 ó.
Kamionosok: 1. Eduard Nikolajev (Kamaz) 19:45:37 ó., 2. Dmitrij Szotnyikov (Kamaz) + 11:54 p., 3. Gerard de Rooy (Iveco) + 1:58:49 ó.
SxS: 1. Rodrigo Javier Moreno Piazzoli (Can-Am) 21:36:25 ó., 2. Reinaldo Varela (Can-Am) + 1:42 p., 3. Gerard Farres Guell (Can-Am) + 14:08 p., 4. Szergej Karjakin (BRP) + 28:37 p.

Fotók: Red Bull Content Pool, Honda Racing, Dakar Media, Opel Dakar Team


Hozzászólások