F1

A Vettel-büntetés felülvizsgálatát kéri a Ferrari

Bár fellebbezést a múlt héten nem nyújtott be – mivel a szabályok erre nem is adtak volna lehetőségét –, mégsem hagyja annyiban a németet a győzelemtől megfosztó kanadai ítéletet a maranellói gárda.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Úgy tűnik, még bő egy hét után sem ért véget a montreali futam legnagyobb vitát kiváltó esetének története. A Kanadai Nagydíj 48. körében Sebastian Vettel lecsúszott a pályáról, majd a versenyfelügyelők megítélése szerint a mögötte érkező Lewis Hamiltont veszélyeztető módon tért vissza rá, gázelvételre és elkerülő manőverre késztetve a britet. Ezért a németet még a verseny során öt másodperces büntetéssel sújtották, amely pont elég volt ahhoz, hogy elveszítse a győzelmet a Mercedes pilótájával szemben.

A Ferrari még vasárnap este jelezte fellebbezési szándékát, ám végül magát a fellebbezést mégsem nyújtották be – vélhetően belátták, hogy aligha lenne sikeres a próbálkozásuk, elvégre a szabályok értelmében a versenyek során kirótt szankciók ellen nincs mód a fellebbezésre.

Csakhogy egy lehetőség még mindig adott volt a maranellóiak számára, ugyanis az FIA sportkódexe kimondja: amennyiben új, az eredeti ítélethozatal időpontjában rendelkezésre nem álló bizonyíték kerül elő, akkor kérni lehet az ügy újbóli vizsgálatát. Nos, a Ferrari hétfő este hivatalosan is megerősítette, hogy élni kíván ezzel az opcióval (ennek jelzésére két hét állt rendelkezésükre, azaz még bőven határidőn belül voltak) – igaz, azt nem közölték, milyen újfajta bizonyíték került a birtokukba.

Az FIA minden bizonnyal a most hétvégén sorra kerülő Francia Nagydíj felügyelőit hívja majd össze az ügyben – nem kell feltétlen a Montrealban döntő testületet felkérni a felülvizsgálatra –, és először azt fogják megnézni, hogy elfogadható-e a beadványa, s valóban újra lehet-e tárgyalni az új bizonyítékok révén az esetet. Amennyiben igen, úgy meghallgatják majd a Ferrari képviselőinek érveit is, s azt követően dönthetnek a kanadai ítélet helybenhagyásáról vagy megváltoztatásáról.

Mindenesetre hosszú ideje nem volt rá példa az F1-ben, hogy ennyi idő elteltével módosuljon egy adott futam győztesének személye – nem beszélve arról, hogy a Ferrari esetleges sikeres próbálkozása révén a Mercedes is érvelhetne azzal, hogy Hamilton (jobban) támadta volna Vettelt a futam utolsó szakaszában, ha nem vehető biztosra a német öt másodperces büntetése.

Fotó: Daimler Media Site

Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !


Hozzászólások