F1

„A MotoGP-seknek nem fog tetszeni az új aszfalt”

Megoszlanak a vélemények a silverstone-i pálya új aszfaltjáról: bár a Formula-1-es pilóták szerint egyértelműen jobb lett a tapadás, a bukkanókkal továbbra is komoly gondok vannak.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Ahogy arról többször írtunk, a tavalyi MotoGP-botrány után ismét újraaszfaltozták a silverstone-i pályát, mivel az előző változat vízelvezetése finoman fogalmazva sem volt megfelelőnek nevezhető. Az újabb munkálatok után most a Formula-1-es mezőny vette először birtokba a pályát, s a pilóták véleménye megoszlik annak állapotával kapcsolatban: bár a tapadás javult, néhány ponton még mindig túl sok a bukkanó, ami különösen a motorosoknak okozhat majd gondot.
 
„Igazából elég jó az új aszfalt, néhány ponton kifejezetten jó tapadást biztosít. Péntek délelőtt még eléggé olajos volt, de aztán felgumiztuk. Ugyanakkor néhány részen még mindig elég huplis. Nem hiszem, hogy a MotoGP-seknek tetszeni fog a hatos kanyar, elég nagy felháborodás lesz belőle. Számunkra rendben van az is, a többi rész pedig elég jó” – fogalmazott Daniel Ricciardo, a Renault versenyzője a Motorsport.com hasábjain.
 
Az ausztrál korábbi csapattársa, a Red Bullt erősítő Max Verstappen is hasonlóan vélekedett: „A 6-os kanyarba bemenet rosszabb a helyzet, mint tavaly. Emellett a Copse, a kilences kanyar is elég rossz. Ezek a trükkös részek. Összességében jó az aszfalt, jobb a tapadása, de néhány részen még mindig sok a bukkanó.”
 
A Mercedes pilótái is egyetértettek abban, hogy alapvetően jobb lett a Brit Nagydíjnak otthont adó pálya aszfaltjának tapadása, ám míg a címvédő Lewis Hamilton szerint néhány helyen még mindig gondot okoznak a huplik, Valtteri Bottas úgy érzi, ezen a téren is érezhető az előrelépés. Másfél hónap múlva aztán kiderül, hogy a MotoGP-s szereplők mit szólnak majd az új felülethez – persze a 2018-as nagydíj során fő problémát okozó vízelvezetést még nem vetették próba alá a körülmények.
 
Fotó: Renault Sport Media


Hozzászólások