Fast Lane
 

Megsérült egy sportbíró Barcelonában

Megsérült egy sportbíró Barcelonában: a Superbike VB Supersport géposztályának első szabadedzésén Marc Alcoba elesett a második kanyarban, és olajat folyatott pályára. Az egy perccel később érkező Ondrej Vostatek nem vette figyelembe a sárga zászlót, nem lassított, így elcsúszott, és a motorja eltalálta a sóderágyban dolgozó sportbírót. A hölgyet a pálya orvosi központjába, majd onnan kórházba szállították. Több csontja eltört, de úgy tudni, nem súlyos a sérülése. Vostateket a versenyirányítás megbüntette: a szombati versenyből kizárták, a vasárnapit pedig a boxutcából kell megkezdenie. Az alábbi videón 39 percnél látható a baleset - pontosabban az maga nem, csak a reakció: látható, amint a sportbírók mentik Alcoba motorját, majd az egyik sportbíró arrébb sétál a versenyzővel, és ahogy a kamera követi őket, látható, hogy rémülten látják az érkező másik motort. https://www.worldsbk.com/en/videos/2021/2021%20WorldSSP%20Catalunya%20FP1%20Full%20Session?from_list=all_videos A sportbíró hölgynek mielőbbi jobbulást kíván a P1race csapata!

Fast Lane
 

Szakít Rabat és a Barni Racing

Szakít Rabat és a Barni Racing: a mai napon, szeptember nyolcadikán bejelentették, hogy a 2014-es Moto2-es világbajnok és korábbi MotoGP versenyző Tito Rabat, valamint a jelenlegi csapata, a Barni Racing Team útjai közös megegyezéssel elválnak. Bár az idei évre is szerződése volt a MotoGP-ben, végül kegyvesztetté vált, a Ducati egy Superbike VB-s üléssel kárpótolta. Ám az eredmények itt sem jöttek: egy kilencedik és egy tizedik hely volt a legjobb, amit fel tudott mutatni - mindkettőt Estorilban. Nyolc versenyhétvégét követően a tabella 15. helyén állt, 38 ponttal. Íme a csapat közleménye: "A Barni Racing Team, valamint Tito Rabat együttműködése a 2021-es WSBK szezonban közös megegyezéssel véget ér. Mindkét fél erőfeszítései ellenére az eredmények nem hozták a kívánt szintet, így a csapat és a versenyző úgy döntött, hogy befejezik az együttműködést. Marco Barnabo, a csapat főnöke és tulajdonosa megköszöni Titonak az odaszánást és munkát, amit az eddigi szezonban mutatott, és minden jót kíván neki a jövőben. A Barni Racing Team tovább folytatja a munkát, a jövő hétvégi barcelonai versenyen már új versenyzővel leszünk jelen."

Fast Lane
 

Thomas Lüthi év végén visszavonul

Thomas Lüthi év végén visszavonul: a Moto2 veterán svájci versenyzője, a 2005-os 125 köbcentis világbajnok bejelentette, hogy az idei szezon végén szögre akasztja a bukósisakot. Közel húsz éve versenyzik: 2002-ben debültált a világbajnokságon, és csak három olasz: Valentino Rossi, Loris Capirossi és Andrea Dovizioso állt rajthoz több Grand Prix-versenyen, mint ő. Ez idő alatt 17 győzelmet, egy VB-címet, valamint kétszer lett második és egyszer harmadik az év végi elszámoláskor. Ám nem fog eltávolodni a motorsporttól: a német PrüstelGP csapat sportigazgatója lesz, valamint az ifjú svájci tehetség, a Moto3 Junior VB-n és a Red Bull Rookies Cup-ban versenyző Noah Dettwiler menedzsere is ő lesz.

Fast Lane
 

Ismét törlik a Suzukai 8 órást

Ismét törlik a Suzukai 8 órást: sajnos nem lepődhettünk meg az FIM legújabb bejelentésén. A legendás hosszútávú japán versenyt sajnos idén sem rendezik meg. A hagyományos júliusi időpontról (részben az olimpia miatt) novemberre halasztott suzukai nyolc órást az egyre romló járványügyi adatok miatt végül nem is rendezik meg. Helyettesítő versenyként a csehországi Most debütál: október kilencedikén, szombaton ott fognak nyolc órás versenyt rendezni. A tervek szerint a Suzukai 8 órást 2022 júliusában fogják ismét megrendezni.

Fast Lane
 

Rossi apa lesz

Rossi apa lesz: a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi épp első győzelmének 25. évfordulóján jelentette be a közösségi médiában, hogy apai örömök elé néz. Barátnője, a 27 éves Francesca Sofia Novello kisbabát vár. "Egy alapos vizsgálat után elmondhatjuk, hogy Franci várandós! Kislányt várunk!" A szezon végén visszavonuló Doktornak nemcsak a csapatvezetés fogja lekötni az idejét. A MotoGP mezőnyében amúgy nem ő az egyetlen, aki első gyermekét várja: Alex Rinsék már korábban bejelentették a babájukat, a napokban pedig Miguel Oliveira posztolt az instagramra a várandós feleségéről. Jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!

Fast Lane
 

Tragédia az European Talent Cupban

Tragédia az European Talent Cupban: a FIM CEV Repsol egyik fő utánpótlás-sorozatában, az European Talent Cupban szörnyű tragédia történt. A Motorland Aragon pályán rendezett verseny első köreiben az ötös kanyarban Hugo Millán egy highside keretében leesett a motorjáról, és a pályán landolt. A bukásból nem lett komoly baja, próbált kimenekülni, ám sajnos pont eltalálta a nagy tempóval érkező lengyel Oleg Pawelec, aki a kanyar miatt nem látthata, mi van előtte. Millánt azonnal a pályán lévő orvosi központba szállították, ám a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy már nem tudták megmenteni az életét. Tehetséges srác volt, az ETC tabella harmadik helyén állt. Mindössze 14 évet élt. Nyugodjék békében! A tragikus baleset felvétele itt tekinthető meg: https://youtu.be/C5PsFN-_1rA

Fast Lane
 

Canet jövőre a Pons Racingnél

Canet jövőre a Pons Racingnél: nemrégiben került bejelentésre, hogy az Aspar csapat Moto2-es versenyzője, Aron Canet két évre aláírt a Pons Racinggel. Ennek értelmében a spanyol motorost 2022-ben és 2023-ban is a Flexbox HP40 alakulat színeiben láthatjuk majd a középső géposztályban. Canet így nyilatkozott: "Bár a 2021-es szezonból még sok van hátra, örömmel tölt el a tudat, hogy jövőre már a Pons Racingnél versenyzek. Meg szeretném köszönni Sitonak és a szponzoroknak ezt a lehetőséget és a bizalmat, amiket kiváló eredményekkel szeretnék viszonozni. A két, Asparnál töltött év után úgy vélem, itt az ideje hogy elváljanak az útjaink. Megköszönném nekik a lehetőséget, hogy együtt debütálhattunk, valamint a sok szép pillanatot, és a szezont a lehető legjobb módon akarom befejezni, hogy megadhassam az Aspar Team családjának azt az örömöt, amit érdemelnek." Mint ismeretes, az Aspar csapat Boscoscuro vázat használ, a Pons csapat pedig Kalexet, így nyilván ez is egy tényező volt a váltásban.

Fast Lane
 

Salac veszi át Dupasquier helyét, az övét Surra

Salac veszi át Dupasquier helyét, az övét Surra: nemrégiben bejelentették, hogy a Snipers Team és Filip Salac útjai elválnak. Bár a Német Nagydíjon pole pozícióból indulhatott Salac - nem sokkal előtte, Le Mans-ban pedig megszerezte első dobogóját - a futam után közös megegyezéssel mégis szakítottak. Ezután röviddel pedig bejelentésre került a folytatás: a cseh motoros visszamegy korábbi csapatához, a CarXPert Prüstel GP-hez, ahol 2019-ben versenyzett - és ahol az idén tragikusan fiatalon elhunyt Jason Dupasquier helyét veszi át. A Snipers csapat második motorja sem marad üresen: az Assenban már náluk versenyző olasz Alberto Surra fog a szezon hátralevő részében a csapat színeiben menni. Surra a VR46 Riders Academy tanítványa, Mugelloban már indult szabadkártyával, akkor kiesett. Jelenleg az Olasz Moto3-as bajnokság harmadik helyén áll, a legutóbbi, imolai hétvégén futamot is nyert.

Fast Lane
 

Joel Kelso helyettesíti a sérült Koflert

Joel Kelso helyettesíti a sérült Koflert: a mai napon bejelentették, hogy a Moto3 Junior világbajnokságon versenyző (és idén még egyetlen pontot sem szerző) fiatal ausztrál Joel Kelso fogja helyettesíteni a nyári szünetig a CIP csapatnál versenyző, és Mugelloban csigolyatörést szenvedő osztrák Maximilian Koflert. Az említett szünetig két futamot rendeznek: a Német Nagydíjat a Sachsenringen, illetve a Holland TT-t Assenban. A Koflert Barcelonában helyettesítő, és pontszerzéssel debütáló spanyol Daniel Holgado a Red Bull Rookies Cup-beli elfoglaltságai miatt nem tud újra beugrani, a csapat pedig bízik benne, hogy az osztrák versenyző helyrejön az augusztusi, hazai futamaiig.

Fast Lane
 

Jorge Martin Mugellót is kihagyja

Jorge Martin Mugellót is kihagyja: a mai napon bejelentették, hogy a Portimaóban nagyot bukó Jorge Martin a jövő hétvégi Olasz Nagydíjat is kihagyja. Bár a spanyol versenyző állapota egyértelműen javul, az orvosok nem javasolták neki a mugellói visszatérést. Martin elfogadta ezt, és a tervei szerint egy héttel később, Barcelonában tér majd vissza. A Pramac Racing már a helyettesét is megnevezte: a gyári csapat állandó tesztpilótája, az Olasz Superbike Bajnokságot fölényesen vezető Michele Pirro ül majd fel a motorjára. Pirro amúgy is indult volna Mugellóban szabadkártyával, a gyári csapat harmadik motorján - így viszont a Pramac színeiben láthatjuk majd az olasz versenyzőt.

Fast Lane
 

Újabb arm pump műtétek

Újabb arm pump műtétek: a MotoGP királykategóriájából Fabio Quartararo a héten, Jack Miller és Iker Lecuona a Dohai Nagydíj után feküdtek kés alá, Aleix Espargaro pedig a Francia Nagydíj után fogja megműttetni az alkarját. Ám a héten más versenyzők is az orvosi beavatkozás mellett döntöttek: a Moto E-ben (és hamarosan a Supersport VB-n) motorozó spanyol Maria Herrera a madridi specialsta, Dr. Angel Villamor és csapata kezelésében műttette meg a jobb alkarját. "A szezon eleji motokrossz-teszteken gyakran elfáradt a jobb karom. Emiatt többet edzettem, de nem javult, így orvoshoz mentem - ott megállapotották, hogy ez kompartment-szindróma". A spanyol hölgy ma már el is hagyta a kórházat. A Moto2-ben versenyző holland Bo Bendsneyder is a műtétet választotta, az ő beavatkozására Barcelonában, a Dexeus Egyetemi Kórházban került sor - lásd a képen.

Fast Lane
 

Újabb debütálás a Moto2-ben

Újabb debütálás a Moto2-ben: az NTS RW Racing GP Team ifjú holland motorosa, Barry Baltus még mindig nem épült fel a Katarban elszenvedett sérüléséből, így Jerezben is helyettesíteni kell őt. Ám a csapat nem a Portimaóban indított brit Fraser Rogers-t kérte fel, hanem a 25 éves japán Taiga Hadát. A japán motoros a Moto2 EB-n versenyzik az AGR csapatnál - a tavalyi évben negyedik lett Yari Montella, Niki Tuuli és Alessandro Zaccone mögött. Mivel a Moto2 EB főleg Spanyolországban versenyez, így Hada jól ismeri a jerezi aszfaltcsíkot. A motor viszont új lesz számára, hiszen az EB-n Kalex-szel versenyzik, ráadásul ott nem is a VB-n használt Triumph blokkok vannak a motorokban.

Fast Lane
 

Bemutatkozott a Dynavolt Triumph

Bemutatkozott a Dynavolt Triumph: szerdai nap bemutatták a Brit Supersport Bajnokság új üdvöskéjét, a Dynavolt csapat által versenyeztetett új Triumph Daytona 765-öt! A brit motorkerékpárban a Moto2-ből ismert három hengeres, 765 köbcentis erőforrás dolgozik. Mint ismeretes, a Dorna és az FIM meg akarja növelni a Supersport géposztály köbcentihatárát, ám az új formulát még a Brit Bajnokságban tesztelik először, mielőtt bevetnék a világbajnokságon. A csapatnak két versenyzője lesz: a korábbi Supersport VB-futamgyőztes brit Kyle Smith, valamint a Daytona 200 idei győztese, az amerikai Brandon Paasch - neki sem lesznek ismeretlenek a brit pályák, hiszen korábban megnyerte a British Motostar utánpótlás-bajnokságot. A csapat főnöke a korábbi 500cc Grand Prix-versenyző, Simon Buckmaster. Az elmúlt években az alakulat a Supersport VB-n CIA Landlord Insurance Honda néven volt jelen, Sebestyén Peti náluk versenyzett másfél szezont.

Fast Lane
 

Héctor Barberá is Amerikában folytatja

Héctor Barberá is Amerikában folytatja: bejelentették, hogy a MotoGP család egykori fekete báránya idén a MotoAmerica Superbike bajnokságban fog versenyezni, a Scheibe Racing által indított BMW S 1000 RR nyergében. Barberá korábban a 125 és 250 köbcentis géposztályban nagyon erős volt, bár nem lett világbajnok. A királykategóriában töltött nyolc szezonja alatt azonban még dobogón sem tudott végezni. Ezután versenyzett a Supersport VB-n is, ahol a Tóth csapattal viharosan ért véget az együttműködésük. Majd utána a Brit Superbike-ban versenyzett, de szabadkártyával a WSBK-n is elindult olykor. Tavaly a BSB-n ment teljes szezont, az összetett 17. helyén zárt. Mivel az OMG Racing színeiben is BMW-vel versenyzett, így az idei motorja nem lesz teljesen ismeretlen számára. Felkészülni azonban nincs sok ideje: a MotoAmerica szezon május első hétvégéjén kezdődik Road Atlantán.

Fast Lane
 

Változik a Northern Talent Cup naptára

Változik a Northern Talent Cup naptára: a mai napon bejelentették, hogy némileg módosul az NTC 2021-es naptára. Az egyik változás, hogy a szezonnyitónak tervezett lausitzringi fordulót nem rendezik meg, a Le Mans-i MotoGP hétvégén indul az évad. A másik változás, hogy bekerült a két asseni forduló közé a finnországi KymiRing is. A sorozat tavalyi győztese, Görbe Soma idén már a Red Bull Rookies Cup-ban indul, de mi magyarok továbbra is érdekeltek vagyunk, hiszen négy(!) magyar versenyző is részt vesz idén az NTC-ben!

Fast Lane
 

Az Alstare Yamaha színei

Az Alstare Yamaha színei: a hét eleji aragoni teszten megmutatta 2021-es festését a Gil Motorsporttal egyesült Alstare csapat, mely idén Alstare Yamaha néven lesz megtalálható az eredménylistákon. A francia Christophe Ponsson által megült R1-es Yamaha festése idénre kék-sárga színű lett, amely egyfajta tisztelgés az Alstare csapat legsikeresebb korszaka előtt. A belga alakulat a 90-es évek végétől kezdve a 2000-es évek végéig - amikor a Suzuki gyári csapata voltak - sárga-kék színekben pompázott, ami a főszponzoruknak, az ismert mexikói sörmárkának, a Corona Extrának volt köszönhető. Bár az említett sörmárka 2007 végén befejezte a csapat támogatását, a színek egybeforrtak az istállóval (ahogyan a Forma 1-es Lotus csapat is az egykori főszponzor cigarettamárka, a John Player Special révén maradt meg a köztudatban fekete-arany színűként) és most, 2021-re ismét visszatérnek ehhez a színkombinációhoz, bár most a kék hangsúlyosabb, mint a sárga.

Fast Lane
 

Ismét változik az Endurance VB naptára

Ismét változik az Endurance VB naptára: a mai napon az FIM két változást jelentett be a hosszútávú világbajnokság naptárját illetően. A múlt héten törlésre került, és eredetileg ezen a hétvégén tartandó Le Mans-i 24 órást június 12-13-én rendezik végül. Egyúttal azt is közölték, hogy a koronavírus-helyzet miatt nem tartják meg a május 23-ra tervezett Oschersleben-i 8 órást az eredeti időpontban, egy másik hónapban kerül majd megrendezésre.

Fast Lane
 

Elhalasztják a Le Mans-i 24 órást

Elhalasztják a Le Mans-i 24 órást: sajnos az egésznapos viadal is járvány áldozatául esett. Jelenleg Európa nagy részén, így Franciaországban is tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely nagy terheket ró a Le Mans környéki kórházakra. A szervezők, az érintett szövetségek és a francia hatóságok a jelen helyzetben jobbnak látták, ha még zárt kapuk mögött sem rendezik meg a versenyt. A 24 órás viadalt április 17-18-án rendezték volna a Bugatti pályán, ám abban az időben biztosan nem lesz megrendezve - pedig a héten már lezajlott versenyt megelőző hagyományos teszt, a Pre Mans is. A szervezők és a promóter jelenleg vizsgálják, hogy mikor tudnák biztonságosan megrendezni a viadalt.

Fast Lane
 

Mercado a MIE Hondánál - egyelőre egyedül

Mercado a MIE Hondánál - egyelőre egyedül: a mai napon bejelentették, hogy a 2014-es Stock1000 Európa-bajnok, és rendszeres WSBK induló argentín Leandro 'Tati' Mercado lesz a cseh-japán MIE Honda csapat versenyzője a 2021-es Superbike VB-szezonban. Mercado tavaly a Motocorsa Ducatinál versenyzett, amely idénre az újonc Axel Bassani-nak szavazott bizalmat. A csapatfőnök Midori Moriwaki (akinek a nevéből származik a csapatnév is: Midori International Engineering) egyelőre nem nevezett meg második versenyzőt. Ugyanis a HRC szintén a mai napon jelentette be, hogy a csapat tavalyi versenyzőjét, a japán Takumi Takahashit idén áthelyezik: a Brit Superbike Bajnokságban fog indulni az ottani gyári Honda csapatban, Glenn Irwin és Ryo Mizuno csapattársaként (a japán versenyző ugyanis magával a Hondával, és nem a MIE csapattal áll szerződésben). Midori Moriwaki azonban továbbra is két motort tervez indítani 2021-ben.

Fast Lane
 

Íme Loris Baz Ducatija

Íme Loris Baz Ducatija: tegnap bemutatták New Yorkban Loris Baz 2021-es versenymotorját, egy Ducati Panigale V4 R-t. A francia versenyző idén a MotoAmerica Superbike bajnokságban fog versenyezni, a Warhorse HSBK Ducati New York csapat színeiben. Az istálló már tavaly is indult az amerikai bajnokságban, Lorenzo Zanettivel a nyeregben, ám az olasz márka valamiért Baz-t preferálta, és idénre Zanettit lecserélték őrá. Ráadásul a csapat szintet lép, ugyanis míg tavaly privát alakulat voltak, idénre gyári támogatást kapnak.