Fast Lane
 

Az Alstare Yamaha színei

Az Alstare Yamaha színei: a hét eleji aragoni teszten megmutatta 2021-es festését a Gil Motorsporttal egyesült Alstare csapat, mely idén Alstare Yamaha néven lesz megtalálható az eredménylistákon. A francia Christophe Ponsson által megült R1-es Yamaha festése idénre kék-sárga színű lett, amely egyfajta tisztelgés az Alstare csapat legsikeresebb korszaka előtt. A belga alakulat a 90-es évek végétől kezdve a 2000-es évek végéig - amikor a Suzuki gyári csapata voltak - sárga-kék színekben pompázott, ami a főszponzoruknak, az ismert mexikói sörmárkának, a Corona Extrának volt köszönhető. Bár az említett sörmárka 2007 végén befejezte a csapat támogatását, a színek egybeforrtak az istállóval (ahogyan a Forma 1-es Lotus csapat is az egykori főszponzor cigarettamárka, a John Player Special révén maradt meg a köztudatban fekete-arany színűként) és most, 2021-re ismét visszatérnek ehhez a színkombinációhoz, bár most a kék hangsúlyosabb, mint a sárga.

Fast Lane
 

Ismét változik az Endurance VB naptára

Ismét változik az Endurance VB naptára: a mai napon az FIM két változást jelentett be a hosszútávú világbajnokság naptárját illetően. A múlt héten törlésre került, és eredetileg ezen a hétvégén tartandó Le Mans-i 24 órást június 12-13-én rendezik végül. Egyúttal azt is közölték, hogy a koronavírus-helyzet miatt nem tartják meg a május 23-ra tervezett Oschersleben-i 8 órást az eredeti időpontban, egy másik hónapban kerül majd megrendezésre.

Fast Lane
 

Elhalasztják a Le Mans-i 24 órást

Elhalasztják a Le Mans-i 24 órást: sajnos az egésznapos viadal is járvány áldozatául esett. Jelenleg Európa nagy részén, így Franciaországban is tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely nagy terheket ró a Le Mans környéki kórházakra. A szervezők, az érintett szövetségek és a francia hatóságok a jelen helyzetben jobbnak látták, ha még zárt kapuk mögött sem rendezik meg a versenyt. A 24 órás viadalt április 17-18-án rendezték volna a Bugatti pályán, ám abban az időben biztosan nem lesz megrendezve - pedig a héten már lezajlott versenyt megelőző hagyományos teszt, a Pre Mans is. A szervezők és a promóter jelenleg vizsgálják, hogy mikor tudnák biztonságosan megrendezni a viadalt.

Fast Lane
 

Mercado a MIE Hondánál - egyelőre egyedül

Mercado a MIE Hondánál - egyelőre egyedül: a mai napon bejelentették, hogy a 2014-es Stock1000 Európa-bajnok, és rendszeres WSBK induló argentín Leandro 'Tati' Mercado lesz a cseh-japán MIE Honda csapat versenyzője a 2021-es Superbike VB-szezonban. Mercado tavaly a Motocorsa Ducatinál versenyzett, amely idénre az újonc Axel Bassani-nak szavazott bizalmat. A csapatfőnök Midori Moriwaki (akinek a nevéből származik a csapatnév is: Midori International Engineering) egyelőre nem nevezett meg második versenyzőt. Ugyanis a HRC szintén a mai napon jelentette be, hogy a csapat tavalyi versenyzőjét, a japán Takumi Takahashit idén áthelyezik: a Brit Superbike Bajnokságban fog indulni az ottani gyári Honda csapatban, Glenn Irwin és Ryo Mizuno csapattársaként (a japán versenyző ugyanis magával a Hondával, és nem a MIE csapattal áll szerződésben). Midori Moriwaki azonban továbbra is két motort tervez indítani 2021-ben.

Fast Lane
 

Íme Loris Baz Ducatija

Íme Loris Baz Ducatija: tegnap bemutatták New Yorkban Loris Baz 2021-es versenymotorját, egy Ducati Panigale V4 R-t. A francia versenyző idén a MotoAmerica Superbike bajnokságban fog versenyezni, a Warhorse HSBK Ducati New York csapat színeiben. Az istálló már tavaly is indult az amerikai bajnokságban, Lorenzo Zanettivel a nyeregben, ám az olasz márka valamiért Baz-t preferálta, és idénre Zanettit lecserélték őrá. Ráadásul a csapat szintet lép, ugyanis míg tavaly privát alakulat voltak, idénre gyári támogatást kapnak.

Fast Lane
 

Visszatér az Alstare csapat a Superbike VB-re

Visszatér az Alstare csapat a Superbike VB-re: a Francis Batta által vezetett legendás belga alakulat több év kihagyás után tér vissza a Superbike világbajnokság porondjára. Igaz, nem új nevezőként, hanem a Gil Motorsporttal egyesülnek, így Christophe Ponsson hivatalosan az Alstare Yamaha versenyzője lesz. A csapat 1992-ben alakult, 1996-ban debütáltak a WSBK-ban, akkor még Ducatival. Ezután Suzukira és a Supersport géposztályra váltottak, ahol 1998-ban és 1999-ben is diadalmaskodtak. 1999-től kezdve a Superbike géposztályba is visszatértek, ahol 2011-ig ők voltak a Suzuki gyári alakulata. 2005-ben Troy Corserrel megszerezték a Suzuki első (és ezidáig egyetlen) VB-címét, de melette is értek el sikereket, hiszen olyan nevek versenyeztek náluk, mint Max Biaggi, Yukio Kagayama, Leon Haslam vagy Max Neukirchner. 2013-ban Ducatival, 2014-ben Bimotával indultak a világbajnokságon, így most, hat év kihagyás után egy negyedik márkával térnek vissza.

Fast Lane
 

Változik az Endurance VB naptára

Változik az Endurance VB naptára: a héten bejelentette az FIM, hogy módosítják az Endurance VB 2021-es naptárát annak érdekében, hogy ne csökkenjen a versenyek száma. A változás lényegében annyi, hogy Estoril és Suzuka helyet cserélnek: az Estoril-i 12 órást júliusban, a Suzuka-i 8 órást pedig novemberben rendezik. A módosítást azzal indokolták, hogy nagyon szigorúak a beutazási korlátozások Japánban, és bíznak benne, hogy őszre már enyhül a helyzet. A naptár jelenleg így néz ki: 1. Április 17-18: Le Mans-i 24 órás 2. Május 22: Oschersleben-i 8 órás 3. Július 17: Estoril-i 12 órás 4. Szeptember 18-19: Bol d'Or (24 órás) 5. November 07: Suzuka-i 8 órás

Fast Lane
 

Elhalasztják a SuperEnduro VB-t

Elhalasztják a SuperEnduro VB-t: szűkszavú közleményben tudatta az FIM és a promóter ABC Communications, hogy a koronavírus-helyzet körüli bizonytalanságok miatt elhalasztják a budapesti FIM SuperEnduro VB-t. A háromfordulós VB valamennyi állomását a budapesti Papp László Sportarénában rendezték volna a húsvéti hosszú hétvégén. Valamennyi érintett figyeli a helyzet alakulását, és annak függvényében tudatják az új dátumot.

Fast Lane
 

Minden Man-szigeti verseny törölve

Minden Man-szigeti verseny törölve: az már tudvalevő volt, hogy a legnagyobb utcai versenyt, a Man-szigeti TT-t 2021-ben sem rendezik meg a pandémia miatt. Ám a közúti versenyek szerelmesei bíztak benne, hogy a szigeten rendezett többi versenyt: a Manx Grand Prix-t, a Classic TT-t, valamint egy másik, rövidebb pályán rendezett versenyt, a Southern 100-at megtarthatják a nyár folyamán. Nos, a maradék reményeik is szertefoszlottak, ugyanis a sziget vállalkozásügyi minisztere, Laurence Skelly bejelentette, hogy hiába halad jó ütemben a védőoltások beadása az Egyesült Királyságban és a Man-szigeten is, továbbra sem garantálható, hogy biztonságosan meg lehetne rendezni ezeket a versenyeket. Így mindhárom, TT-n kívüli nagy rendezvény törlésre került a szigeten.

Fast Lane
 

Bemutatkozott a GasGas Aspar Team

Bemutatkozott a GasGas Aspar Team: Mint arról korábban már beszámoltunk, az Aspar csapat a Moto3-ban papíron már nem KTM-mel, hanem az 1985-ben alapított spanyol GasGas márkával fog versenyezni. Tekintettel azonban arra, hogy ezt a “brandet” felvásárolta a KTM, gyakorlatilag csak nevében különbözik majd egy KTM-től, vagy Husqvarnától, hiszen lényegében ugyanazon tehcnikai háttérrel versenyez majd az Aspar Team, mint eddig. Az alakulat versenyzői ebben az évben Sergio Garcia és Izan Guevara. Garcia most lesz 18 éves, a harmadik Moto3-as szezonja következik az elmúlt két évben pedig három második hely és egy győzelem volt a legjobb eredménye. A spanyol motoros eddig Hondával, az Estrella Galicia színeiben ment. Az Aspar csapat másik motorosa azonban abszolút újonc a MotoGP-ben, mindössze 16 esztendős, tavaly viszont megnyerte az FIM Moto3 Junior vb-t, így jelenleg a jövő nagy tehetségei között tartják számon.

Fast Lane
 

FIM SuperEnduro VB - kizárólag Budapesten!

FIM SuperEnduro VB - kizárólag Budapesten!: a héten bejelentette az FIM, hogy a 2021-es SuperEnduro Világbajnokságot teljes egészében Magyarországon, egész pontosan a budapesti Papp László Sportarénában fogják rendezni. A bajnokság három fordulóból áll - mindhármat április első hétvégéjén, Húsvétkor fogják tartani. Az elsőt április elsején csütörtökön, a másodikat április harmadikán szombaton, a harmadikat pedig negyedikén, vagyis Húsvét vasárnapján - nagypénteken a pedig átalakítják a pályát. Az FIM, valamint a sorozat promótere, az ABC Communications egyaránt hálásak a magyarországi szervezőknek - külön kiemelve Hadobás Ádámot - , hogy bevállalták ezt a tömény programot, valamint a lengyelországi és németországi szervezőknek is, akik a próbálták megoldani, hogy náluk is lehessen verseny. A tervek szerint limitált számú néző vehetne részt a helyszínen - ám a március negyedikén bejelentett magyarországi intézkedések fényében alighanem teljesen zártkapus lesz a rendezvény, és csak az internetes EnduroTV-n keresztül lehet majd élőben látni.

Fast Lane
 

Kallio sípcsontját és szárkapocscsontját törte

Kallio sípcsontját és szárkapocscsontját törte: A KTM tesztpilótája jégmotorozás közben sérült meg elég szerencsétlen módon. A 38 éves versenyző a finnországi nemzeti jégmotoros bajnokság 250-es kategóriájában állt rajthoz, amikor is egy kisebb hibát vétett és annak érdekében, hogy elkerülje a bukást kiszaladt az egyik kanyarnál, ahol nem volt elég nagy a bukótér, így egy méretesebb húbuckán/hófalon kellett átgázolnia, aminek következtében a bal lábszára eltört. A finn motorosra most műtét vár és előreláthatólag legalább két hónapig harcképtelen lesz, így a szezon előtti teszteken kizárólag Dani Pedrosára (a hivatalos versenyőiken kívül) kell majd támaszkodnia az osztrák márkának.

Fast Lane
 

Maria Herrera a Supersport VB-n

Maria Herrera a Supersport VB-n: egy újabb ismert névvel bővült az idei Supersport világbajnokság mezőnye. Bejelentették, hogy a spanyol motorversenyző hölgy, Maria Herrera idén teljes szezont fog teljesíteni a Supersport Challenge-ben - vagyis a Supersport VB európai futamain fog indulni csak. Az olasz Biblion Motoxracing csapat Yamahájával egyedüli nőként fogja felvenni a versenyt a férfiakból álló mezőnnyel. A 24 éves spanyol hölgy nagy tapasztalattal bír: három teljes szezont futott a Moto3 VB-n, ahol 17 pontot szerzett. Ezután következett egy év a Supersport300-ban, ahol legjobb eredménye egy negyedik hely volt. Majd az elmúlt két szezonban a MotoE-ben és a Supersport VB- párhuzamos szolgálatot teljesített, mindkét sorozatban pontszerzőként. Idén viszont ez lesz a fő versenyszériája, ahol minden európai futamon megméreti magát. Maria az alábbit nyilatkozta: "Azért választottam ezt a csapatot, nagyon sok jót hallottam a csapatfőnökről, Sandro Carusiról, valamint a motorról, a csoportról és a bennük rejlő potenciálról. A fő célom idénre az, hogy jó munkát végezzek, és hogy jól érezzem magamat, miközben gyorsan megyek." A csapatnak (mely a Yamaha támogatását élvezi) ez lesz a második szezonja a Supersport VB-n, tavaly az olasz Axel Bassani versenyzett náluk - aki idénre fellépett a Superbike-ba. Korábban három évig a Supersport300-ban indultak, ahol az indonéz Galang Hendra Pratama révén két futamgyőzelmet is szereztek.

Fast Lane
 

Krummenacher indul Le Mans-ban

Krummenacher indul Le Mans-ban: a héten bejelentették, hogy 2019 Supersport világbajnoka, Randy Krummenacher részt fog venni az április közepére tervezett Le Mans-i 24 órás viadalon. A svájci versenyző egy lengyel csapat, a Wójcik Racing Yamaháján fogja húzni a gázt. Csapattársai az angol Gino Rea és a dél-afrikai Sheridan Morais lesznek: ők is nyertek már futamot a Supersport VB-n, ám Randyvel ellentétben nekik már van endurance tapasztalatuk is - sőt, Gino már dobogón is állt a lengyel csapattal. Rea és Morais teljes szezont fognak teljesíteni, Krummenacher megbízása egyelőre csak a legendás 24 órás viadalra szól. Érdekesség, hogy Randy apja maga is versenyzett korábban az Endurance műfajban, így kisfiúként sok időt töltött a paddockban.

Fast Lane
 

Broc Parkes visszavonul

Broc Parkes visszavonul: a 39 éves ausztrál versenyző a mai napon egy nyílt levélben tudatta a nagyérdeművel, hogy több, mint 20 év után felhagy az aktív versenyzéssel. Üzenetében fő indokaként azt jelölte meg, hogy szeretne több időt tölteni a családjával. "A gyermekeim az eddigi életükben vagy utaztak velem a világban, vagy vártak arra, hogy a versenyzés után ővelük foglalkozhassak. Ideje, hogy ők legyenek az elsők az életemben." A versenyző köszönetet mondott a Yamahának, mely márkával az utóbbi szezonjait töltötte, és jelezte, hogy nem távolodik el teljesen a versenypályáktól, mivel tesztelőként és tanácsadóként 2021-ben is a Yamahát fogja segíteni az ausztrál bajnokságban. Sokszínű karriert futott be: az ausztrál és japán bajnokságokban nevelkedett, majd fiatalon, 19 évesen már teljes szezont teljesített a Superbike VB-n. Két közepes szezon után Supersportra váltott, ami jobban feküdt neki, itt szerezte a legnagyobb sikereit: Hondával, Yamahával és Kawasakival is versenyzett, kétszer lett VB-második és összesen hat futamgyőzelmet szerzett. 2013-ban megnyerte az Ausztrál FX-Superbike bajnokságot (az ASBK rivális szériáját), majd visszatért Európába: 2014-ben a MotoGP-ben, Paul Bird csapatában versenyzett egy CRT-géppel, 9 ponttal a 23. lett. Egy rövid Brit Superbike kitérő után Endurance VB-re váltott, ahol a YART csapattal három futamgyőzelmet is szerzett. Idén a tervek szerint az Ausztrál SBK-ban indult volna, ám nem állt össze a szükséges szponzori háttér, így emiatt, valamint a fent említett családi okok miatt végül a befejezés mellett döntött.

Fast Lane
 

Privát tesztnap Jerezben

Privát tesztnap Jerezben: Három márka, a Honda, az Aprilia, és a KTM is privát tesztnapot tartott Jerezben. Az eső miatt nem ez volt a legalkalmasabb körülmény a tesztelésre, minden esetre az Apriliánál Aleix Espargaro (ugyebár a szabályok miatt nekik lehet a gyári versenyzőjükkel) és Lorenzo Savadori húzta a gázt, a Hondánál Bradl, a KTM-nél pedig Dani Pedrosa és Mika Kallio vette ki a részét a tesztelésből.

Fast Lane
 

Elhalasztják az Ausztrál SBK nyitófordulóját

Elhalasztják az Ausztrál SBK nyitófordulóját: jövő hétvégén rendezték volna az Ausztrál Superbike bajnokság nyitófordulóját Phillip Island-en, ám a rendezők a minap bejelentették a rendezvény elhalasztását. Az ok ismét a koronavírus: 13 embernél mutatták ki Melbourne-ben az új brit variánst, emiatt a hatóságok a teljes Victoria államot péntek éjféltől öt napra lezárják. A rendezők azonban, mivel jelen helyzetben nem látják biztosítottnak, hogy öt nap után felold a lezárás, valamint sok versenyzőnek és csapattagnak már korábban a helyszínre kellene utaznia, az All Wheels Race Fest névre hallgató esemény későbbi időpontra halasztása mellett döntöttek. Azért e név, mert az Ausztrál SBK és betétfutamai mellett sok autós sorozat is jelen lett volna, pl. a TCR Australia vagy az Ausztrál GT bajnokság is. A Melbourne-ben jelenleg is zajló Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság, vagyis az Australian Open is nézők nélkül folytatódik. Így később láthatjuk Troy Bayliss fiát, Olit a superbike géposztályban debütálni. Kedvező ez ugyanakkor Anthony Westnek, akinek a tiltása március 14-én jár le. Jelen állás szerint a bajnokság az eredetileg másodiknak szánt versenyhétvégével kezdődik március 13-án, a szintén Victoria állambeli Winton Motor Racewayen.

Fast Lane
 

Cavalieri a Pedercini Kawasakinál

Cavalieri a Pedercini Kawasakinál: a mai napon bejelentették, hogy a fiatal olasz versenyző, Samuele Cavalieri lesz a belga Loris Cresson csapattársa a Superbike világbajnokságban a Pedercini Kawasakinál (hivatalos nevén Outdo Kawasaki PTR). Cavalieri tavaly az Olasz Superbike bajnokságban versenyzett a Barni Racing Ducatijával, ahol az összetett ezüstérmet szerezte meg az apriliás Savadori mögött. Samuele számára nem lesz teljesen idegen a WSBK környezet, hiszen 2019-ben már indult szabadkártyával a misanói hétvégén, ahol két 13. helyével hat pontot szerzett. A Pedercinis srácok a mezőny legfiatalabbjai közé tartoznak, hiszen Cavalieri 23 éves, Cresson pedig 22 - tőlük csak a ducatis Axel Bassani fiatalabb, a maga 21 évével. Cavalieri már a kilencedik olyan bejelentett versenyző, aki idén újonc lesz a WSBK-ban.

Fast Lane
 

Danny Kent a Brit Superbike-ban

Danny Kent a Brit Superbike-ban: a 2015-ös Moto3-as világbajnok, a brit Danny Kent 2021-ben a Brit Superbike bajnokságban fog versenyezni, méghozzá a Buildbase Suzuki színeiben. Csapattársa a korábbi Supersport VB futamgyőztes Gino Rea lesz. Kent lett Barry Sheene óta az első brit GP világbajnok, ám 2015-ös címe óta nem ment neki a szekér. A Moto2-ben töltött két és fél éve alatt dobogós helynek a közelében sem volt, majd utána hazája bajnokságában próbált szerencsét, de 2019-ben csak beugrani tudott - amit már csak tetézett egy, garázdaságért kapott felfüggesztett börtönbüntetés. 2020-ban a Brit Superstock 1000 bajnokságban versenyzett egy Kawasakival, ott egy futamgyőzelmet szerezve a hatodik helyen zárt. Idén teljes szezont fog menni a brit bajnokság királykategóriájában, a Hawk Racing által üzemeltetett Buildbase Suzuki pedig erős csomagnak tűnik.

Fast Lane
 

Loris Baz Amerikában folytatja - Zanetti helyén

Loris Baz Amerikában folytatja - Zanetti helyén: szerdán bejelentették, hogy a sokoldalú francia versenyző, és korábbi Superbike VB-futamgyőztes Loris Baz idén a MotoAmerica bajnokságban folytatja, az idénre már gyári támogatást kapó Warhorse HSBK Ducatinál. A csapat szintlépését jelzi, hogy a csapatfőnök az olasz-amerikai legenda, Eraldo Ferracci lesz! Némileg árnyalja a képet, hogy a csapatnak idénre már szerződése volt a tavaly futamgyőzelmet is szerző olasz Lorenzo Zanettivel, aki már az Amerikába költözést intézte a családjával. Ám a Ducati Bazt favorizálta, így Zanettinek kitették a szűrét, ráadásul úgy, hogy személyesen nem is mondták meg neki. Úgy tudni, ő az olasz bajnokságban fog versenyezni Ducatival "kárpótlásként".