Jegyek

Tiago Monteiro

18
Tiago Monteiro
Honda Racing Team JAS
Tiago Monteiro
adatok
CsapatHonda Racing Team JAS
Rajtszám18
Motor / MárkaHonda
Nemzetiségportugál
Születési idő1976.07.24.
Születési helyPorto
Súly64 kg
Magasság174 cm
 
Világbajnoki címek0
Győzelmek5
Dobogós helyezések26
Pole pozíciók2
Leggyorsabb körök7
Nem sok pilóta mondhatja el magáról, hogy csak 21 évesen kezdett el versenyezni, mégis eljutott a Forma-1-ig, sőt egy alkalommal dobogóra is állhatott ott, de Tiago Monteiro közéjük tartozik. A portugál tehetség versenyzői pályafutását 1997-ben, a francia Porsche Carrera Kupában kezdte, ahol egyből megszerezte a B-osztály bajnoki címét, és egyben a legjobb újonc lett. 1998-ban már a francia F3-as bajnokságban lett az év újonca, és végzett a pontverseny 12. helyén, míg 1999-ben ugyanebben a sorozatban első futamgyőzelmét is megszerezte. Az ezt követő két évben, 2000-ben és 2001-ben – egyaránt négy győzelemmel – a francia F3-as bajnokság 2. helyén végzett, miközben előbbi évben az F3-as Európa-bajnokságon is 2. lett.
2002-ben már az F3000-es sorozat futamain indult, és zárta újoncként a 12. helyen az évet. Mindeközben a Renault Forma-1-es pilótaképző programját is elvégezte, és jó eredményei jutalmaként még abban az évben teljesíthette első Forma-1-es tesztjét a Renault akkor aktuális versenygépével. 2003-ban egy rövid kitérő következett a ChampCarban, majd 2004-ben már a Nissan Világsorozatban indult, és lett legjobb újoncként a 2. az év végi összesítésben a később Forma-1-es nagydíjgyőzelemig jutó Heikki Kovalainen mögött.  
 
Ezzel párhuzamosan már a Minardi Forma-1-es tesztpilótájaként is tevékenykedett, majd 2005-ben már a Jordan főállású versenyzőjeként mutatkozott be a Forma-1-ben, szokatlanul idősen, 29 évesen. Első Forma-1-es évében rögtön egy rekordot is felállított, hiszen előtte újoncként senki sem tudott egy éven belül annyiszor célba érni (a 19 versenyből 18-szor), ahányszor ő tette. Ráadásul az Amerikai Nagydíjon első világbajnoki dobogós helyezését is megszerezte, miután Michael Schumacher és Rubens Barrichello mögött a 3. helyen szelte át a célvonalat a Michelin által bojkottált futamon. Monteiro 2006-ban a Midlanddé átvedlett Jordannél folytatta F1-es pályafutását, de ebben az évben már nem sok babér termett neki a feltűnően lassú autóval, és ez meg is pecsételte sorsát a Forma-1-ben – 2007-re már nem kapott szerződést egyetlen istállótól sem.
 
A túraautó-világbajnokságon (WTCC) viszont tártkarokkal fogadták, és azóta is a sorozat egyik állandó élmenőjének számít, aki minden eddigi, a WTCC-ben eltöltött évében szerzett legalább egy dobogós helyezést, az első  évében, 2007-ben például rögtön hármat. Első világbajnoki futamgyőzelmeit 2008-ban aratta, míg ez idáig a legjobban a 2010-es év sikerült számára, amikor két győzelmével és öt dobogós helyezésével a pontverseny 5. helyén zárt. 2011-ben a 6. lett a világbajnoki összesítésben, és ahogy az előző négy évben, úgy ekkor is SEAT-tal versenyzett, ahogy 2012-ben is a spanyol márka színeiben kezdte az évet, ám az utolsó három versenyt már a Honda gyári pilótájaként teljesítette, és Makaóban az első dobogós helyezést is megszerezte a Civic-kel.

A 2013-as évben a portugál méltán érdemelte ki a „legpechesebb pilóta” cseppet sem kitüntető címét. A szezon során többször is ütközött és rengeteg balszerencse sújtotta, amiknek köszönhetően sok értékes ponttól esett el a futamok során. Az évad négy versenyét követően állhatott fel a dobogóra, a kínai második futamon pedig végre annak legmagasabb fokáról integethetett. Az összetettet végül a nyolcadik pozícióban zárta, 2014-ben pedig, a Honda gyári pilótájaként, kevesebb balszerencsével akár a top3 is elérhető lenne számára. 

Ajánlott versenyzők
77
René Münnich
25
Mehdi Bennani
74
Pepe Oriola
14
Mikhail Kozlovskiy
1
Yvan Muller
3
Tom Chilton
5
Michelisz Norbert
4
Tom Coronel
Csapatok, versenyzők
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: