Egyéb autósport

Zanardi visszatér az autóversenyzés világába

A BMW kedden jelentette be, hogy a korábban a túraautó-világbajnokság mezőnyében négy futamot is nyerő Alex Zanardi, aki másfél éve a londoni paralimpián két aranyéremmel lett gazdagabb, az ő képviseletükben tér vissza az autóversenyzéshez: az olasz sportember a Blancpain GT Sprint Series mezőnyében fog indulni 2014-ben.
A korábban a Formula-1-et is megjárt Alessandro Zanardit a legtöbben 2001-es lausitzringi balesete kapcsán ismerik, melynek következtében a pilóta mindkét lábát amputálni kellett. Ám az olasz nem hagyott fel a versenyzéssel, s egy számára kialakított autóval többek között a WTCC-ben is több évig rajthoz állt, sőt négy alkalommal elsőként intette le a kockás zászló. Később aztán a paralimpián is részt vett a kézzel hajtott kerékpárosok között, s nem is volt sikertelen, hiszen két aranyérmet is begyűjtött. A sportoló most azonban ismét az autóversenyzés felé fordult: a BMW kedden nyilvánosságra hozta, hogy Zanardi lesz az egyik versenyzőjük idén a Blancpain GT sprintfutamain, ráadásul a ROAL Motorsport, azaz egykori WTCC-s alakulata színeiben fog indulni. Az olasz most azt is elárulta, hogy egy 2012-es DTM-teszt után kezdett el gondolkodni a visszatérésen:
 
„Mikor kigurultam a pályára a DTM-autóval 2012 végén, azonnal viszketni kezdett a tenyerem. Attól a pillanattól fogva játszadoztam a motorsportba való visszatérés gondolatával. A BMW-vel közösen számos lehetőséget megvizsgáltunk, s boldog vagyok, hogy ez a ROAL Motorsportnál szerzett régi ismerősökkel együtt történhet meg” – idézi Zanardit az autorsport.com szakoldal. A pilóta tehát a sprintversenyeken fog rajthoz állni, amelyeken ugyanúgy kötelező lenne a versenyzőcsere, ám a sorozat erre az évre szabályváltozásokat léptetett életbe, éppen a mozgáskorlátozottak miatt. Ennek értelmében az olasz ugyan egymaga teljesíti majd az egyórás távot, ám ez nem fog előnyt jelenteni számára, miután kötelezően neki is kell állnia egyszer a bokszba, s a négy kerék lecserélése általában hosszabb időt vesz igénybe, mint a pilóták közötti váltás.
 
Nem csak Zanardi örül a visszatérésének: Jens Marquadt BMW-főnök is rendkívül elégedett volt azzal, hogy az ő színeikben ül ismét versenyautóba a legendás és rengeteg szurkoló által kedvelt olasz. Ráadásul a Blancpain GT bajnokság vezetője, Stephane Ratel is úgy nyilatkozott, hogy a sportember részvétele mindenképpen pozitívumokkal járhat a sorozat számára: „Szükségünk van egy hősre Sebastian után, s Alex a tökéletes megoldás a helyettesítésére” – fogalmazott Ratel. „Elképesztő személyiség, aki a televíziós nézettség és a promóciók során is a segítségünkre lehet. Reméljük, hogy a zászlóvivőnk lesz: olyasvalaki, aki még több csapatot és pilótát fog arra ösztönözni, hogy csatlakozzon a sorozathoz” – mondta. Zanardi ugyanakkor a GT-versenyzéssel párhuzamosan folytatja felkészülését a két és fél év múlva esedékes riói paralimpiára, ahol szeretné megvédeni Londonban szerzett bajnoki címeit.


Hozzászólások