MotoGP Motegi
F1 Austin
Superbike Losail
Dakar

Visszavágott a Peugeot, Despres tört az élre

Az első etapon a top10-be sem tudtak beférni, vasárnap viszont kisajátították a dobogós helyezéseket a legnagyobb esélyesnek tartott gyártó pilótái, akik közül a motoros mezőnyben ötször diadalmaskodó Cyril Despres ragadta magához a kezdeményezést.
Elindult Instagram-csatornánk: kövesd legújabb közösségimédia-platformunkat, ahol friss és exkluzív helyszíni képekkel, valamint a versenyhétvégék legérdekesebb fotóival szolgálunk majd! A P1race Instagram-csatornája ide kattintva érhető el.

A szombati, „bemelegítő” 31 km-es etap után ma már 267 km szelektív szakasz várt a Dakar rali mezőnyére. Elsőként az autósok vágtak neki a távnak, akik közül az előzetesen fő esélyesnek tartott Peugeot-k az előző nap még a legjobb tízbe sem tudtak beférni. Ma azonban visszavágott az idei viadal után távozó márka, ugyanis kisajátították az első három helyezést: különösen Cyril Despres remekelt, a motorosok között ötször diadalmaskodó pilóta ugyanis megnyerte a szakaszt, s az összetettben is az élre állt.
 
Despres 48 másodpercet adott címvédő csapattársának, Stephane Peterhanselnek, így a 13-szoros győztes 27 másodperces hátrányból várja a folytatást. A szombaton fékhibával küzdő Sebastien Loeb bő háromperces lemaradással lett harmadik, összetettben ezzel viszont még „csak” a negyedik helyig zárkózott fel. A peugeot-sok közül Carlos Sainznak volt a legrosszabb napja, ugyanis bár a szakasz elején még a spanyol diktálta a tempót, később kétszer is defekt hátráltatta, így csak hatodik lett, összetettben pedig már 13 perc a hátránya.
Giniel de Villiers tudott csak beférkőzni a Peugeot-k közé

A Peugeot hegemóniáját Giniel de Villiers tudta megtörni, aki a szakaszt a negyedik helyen zárta, összetettben pedig néhány másodperccel Loeböt is megelőzi. A 2009-es győztes lett most a Toyota első számú reménysége, a szombati etapot megnyerő Nasser Al-Attiyah ugyanis csaknem negyed órát vesztett Despres-vel szemben – a Motorsport.com információi szerint navigátora betegséggel küzdött –, így az összesítésben is visszacsúszott a hatodik pozícióba.
 
Persze még így is sokkal jobb napot zárt, mint az X-Raid Mini különítménye, akik közül egyedül Orlando Terranova és Mikko Hirvonen élte túl a vasárnapi szakaszt, s a hatodik és hetedik helyről várhatják a folytatást. A szombatot még negyedikként záró újonc Bryce Menzies ellenben már a szelektív szakasz elején felborult: az autója csúnyán összetört, s bár ő maga sérülés nélkül megúszta az incidenst, navigátora, Peter Mortensen a hírek szerint eltörte a bokáját. Yazeed Al-Rajhi számára is véget ért a Dakar, miután ő pedig egy társával ütközött a mai nap során.
 
Az autós mezőny magyar szereplői, Szalay Balázs és Bunkoczi László a 42. legjobb idővel teljesítette a második perui szakaszt, ezzel két napot követően a 41. helyen áll az Opel Dakar Team párosa, akik több év távollét után tértek vissza a dél-amerikai viadalra.

Mivel a többi kategória később kezdte meg a vasárnapi szakaszt, az ő mai eredményükről külön cikkben számolunk majd be!
 
A 2. szakasz végeredménye:
Autósok: 1. Cyril Despres (Peugeot) 2:56:51 mp.; 2. Stephane Peterhansel (Peugeot) + 48 mp., 3. Sebastien Loeb (Peugeot) + 3:08 mp., 4. Giniel de Villiers (Toyota) + 7:26 mp., 5. Orlando Terranova (Mini) + 12:53 mp., 6. Carlos Sainz (Peugeot) + 13:09 mp., 7. Mikko Hirvonen (Mini) +1 3:50 mp., 8. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 14:51 mp., ... 42. Szalay Balázs (Opel) + 2:59:24 mp.
 
Az összetett állása két szakasz után:
Autósok: 1. Despres 3:21:18 mp., 2. Peterhansel + 27 mp., 3. De Villiers + 5:44 mp., 4. Loeb + 6:09 mp., 5. Al-Attiyah + 12:15 mp., 6. Terranova + 12:50 mp., 7. Hirvonen + 12:50 mp., 8. Sainz +13:12 mp., ... 41. Szalay + 3:04:20 mp.

Fotók: Red Bull Content Pool


Hozzászólások