Egyéb motorsport

Vincze Martin Európa-bajnok

Augusztus első hétvégéjén került megrendezésre az Európ- bajnoki hétvége a gyorsasági motorsport utánpótlás kategóriáinak. A FIM Europe hatásköre alá tartozó rendezvénynek az olaszországi Franciacorta versenypályája adott otthont idén is.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Két külön pályán rendezték az egészen kicsi minimotok versenyeit, illetve a kicsivel több, mint 2,5 km-es pályán versenyeztek a hazánkban már ismertebb Honda NSF 100-asok, Ohvale típusú, illetve a kétütemű GP 50-es motorok. A Chrobák Motorsport Egyesület színeiből idén Vincze Martin mérettetett meg a nívós rendezvényen, ahova több mint 100 versenyző érkezett Európa különböző országaiból, de természetesen a többség a motorsport vezető országaiból, Olaszországból és Spanyolországból.

Martin júliusban betöltött kilencedik életévével a kategória legfiatalabbjai közé tartozott, hiszen az alsó korhatár is 9 év volt az NSF 100-as mezőnyben. Ennek ellenére első perctől kezdve felvette a kesztyűt a 10-12 éves versenytársaival szemben. Már a szerda és csütörtöki szabadedzéseken is szépen folyamatosan gyorsult, majd a pénteki időmérők végére sikerült megfutnia a leggyorsabb köridőt, amivel megszerezte a hétvégi versenyek pole pozíciós helyét és átvehette az ezért járó serleget.
Szombati napon két futamot, majd vasárnap egy harmadik futamot is rendeztek és ebből a három futamból hirdették a végén a végeredményt. Mindhárom futamon egy háromfős élboly lógott meg a mezőnytől. Ők hárman centiméterekre egymástól csatáztak, ám Martin sajnos az egyenesben sosem tudott előzni másik két társával szemben. Mindhárom befutónál a három versenyző fél másodpercen belül futott be, szóval izgalmas versenyt produkáltak. Mindhárom futam után különböző dolgokat ellenőriztek a technikai ellenőrök, amin az első futam után az élboly másik két versenyzőjének nem felelt meg a motorja, így őket kizárták arról a futamról. Martin a három futamon végül 57 pontot szerzett és ezzel a hétvége győztese, a kategória Európa-bajnoka lett.

Chrobák János: „Hosszú, izgalmas és nehéz hétvégén vagyunk túl, de megérte minden pillanata. A díjátadón a magyar himnusz Martinnak szólt, ami felemelő érzés edzőként is. Nagyon büszke vagyok és bízom benne, hogy még sokszor lesz ilyen örömben részünk. A csapat összes versenyzőjével folytatjuk az edzéseket és készülünk a soron következő cseh bajnokira, illetve a szlovák-cseh-magyar három ország nemzetközi utánpótlás bajnokságára.”

Chrobák Motorsport Egyesület


Hozzászólások