MotoGP

Vinales magára vállalta a tévedését, de nem lazítana a szabályokon

Ketten is bemozdultak az Amerikai Nagydíj rajtjánál, ám míg a Yamaha spanyolja egyetért a büntetésével, Joan Mir szerint túl súlyos annak mértéke.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Két héttel Cal Crutchlow nagy port kavart termasi kiugrása után Austinban ketten is bemozdultak a rajtnál, és a brithez hasonlóan Maverick Vinalest és Joan Mirt is áthajtásos büntetéssel sújtották azért, mert gurult a motorjuk a piros lámpák kialvásának pillanatában. A yamahás gondjait tetézte, hogy először csak a hosszúkörös büntetés sávjába ment ki, ám ezt a félreértést teljes mértékben magára vállalta a spanyolt, a bemozdulás okait azonban nem tudta megmondani – minderről így beszélt a Crash.net hasábjain:

„Nehéz megmagyarázni. Úgy vélem, a rajtnál a motor túlmelegedésekor a kuplung előbb kioldott, mint hogy felengedtem volna. Teljes gázt adtam a rajtnál, az első két-három másodperc rendben is volt, aztán az utolsó pillanatban megmozdult a motor. Nem engedtem fel a kuplungot, semmi ilyesmi. Aztán félreértettem kicsit a büntetést. Ez az én hibám. Nagyon sok másodpercet veszítettem. Onnan szépen visszazárkóztam, nem is számítottam rá, hogy a 11. helyen végezhetek, mert annyira le voltam maradva tőlük, de néhányaknál két-három másodperccel gyorsabb voltam körönként. Nagyon jól éreztem magam a motoron.”

Felmerült már az Argentin GP után is, hogy túl súlyos az ilyen jellegű bemozdulásokért az áthajtásos büntetés, Vinales azonban érdekes módon nem osztja ezt a nézetet: „Nem, nem tartom túl szigorúnak. Végső soron mindenkinek egyforma ez. Ha bemozdulsz, áthajtásos büntetést kapsz. Ez van, nincs kifogás. Javítanunk kell a kuplungon és a motor beállításain a startnál.”

Mir ugyanakkor túlzónak tartja a szankciót: „Őszinte leszek, észre sem vettem, sőt még a tv-ben sem láttam egyértelműen, hogy mozogtam volna. Úgy vélem, ez túl nagy büntetés ilyenért. Nem nyertem időt, ez egyértelmű. Nem tudom, mit kellene mondanom, mindenesetre tönkretette a teljes hétvégémet. Ha megnézem a köridőimet vagy a tempómat, még mérgesebbé tesz a dolog, mert a dobogóért vagy a top 5-ért harcolhattunk volna. Kár érte, de mit mondhatnék? Ha időt nyerünk, akkor egyértelmű az áthajtásos büntetés, szerintem akkor jó az. De ha nem látszik egyértelműen, akkor nehogy már azt adjanak. Ez nem így megy. Meglátjuk, mással is megtörténik-e.”

Azt egyébként elmondták a versenyzők, hogy az Amerikai Nagydíj péntekjén előkerült a téma a Biztonsági Bizottság ülésén, a motorosok azonban nem jutottak egyezségre azzal kapcsolatban, hogy valóban túl szigorú-e az áthajtásos büntetés: Crutchlow például állítólag nem támogatna egy szezon közbeni szabálymódosítást, mivel akkor a termasi incidense és az azért kirótt szankció okán ő hátrányba kerülne a későbbi futamokon vétkezőkkel szemben.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások