MotoGP

Vadonatúj riói pályán tér vissza Brazíliába a MotoGP 2022-től

A Dorna bejelentette, hogy a 2022-es naptárbővítés részeként újfent visszakerül a Brazil Nagydíj a gyorsaságimotoros-vb körforgásába, méghozzá az újonnan épülő Rio Motorpark versenypálya révén.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Carmelo Ezpeleta, a Dorna elnöke néhány hete egy nyilatkozatban elárulta: a 2022-től kezdődő időszakban 22-re emelik az egy szezonon belül maximálisan megrendezhető nagydíjak számát a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. Több ország érdeklődik ugyanis versenyrendezés céljából, Indonézia érkezését már például korábban bejelentették, de Portugália és Mexikó is szívesen bekerülne a körforgásba. Most pedig egy újabb régi-új országgal kötött megállapodást is bejelentett a Dorna: csütörtök délutáni közleményük értelmében 2022-től visszatér a MotoGP Brazíliába!

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen irányú bejelentés történik, tavaly júniusban egyszer már megállapodtak arról, hogy egy vadonatúj pálya épülhet Rio de Janeiróban, amely 2021-től a MotoGP-t is vendégül látná. Mostanra azonban úgy tűnik, valóban minden feltétel előállt: Rio Deodoro nevű városnegyedében fog megépülni a Rio Motorpark nevű vadonatúj versenypálya, amelynek elkészültét 2021-re várják, s amellyel ötéves szerződést kötött a Dorna, azaz 2022 és 2026 fogadná a világ legjobb motorosait.
Korábban már rendeztek Brazil Nagydíjakat a MotoGP-ben: legutóbb 1995 és 2004 között a jacarepaguái pálya adott otthon a futamnak. Mivel azonban azt a létesítményt a 2016-os nyári olimpia alkalmával lebontották, új versenypályára van szükség, amely várhatóan 4,5 kilométer hosszúságú lesz, s összesen hét bal- és hat jobbkanyart fog tartalmazni, s a várakozások szerint 1:38 körüli időket lehet majd teljesíteni rajta a királykategóriában.

Ezpeleta így fogalmazott a bejelentés kapcsán: „Nagyon büszke vagyok, hogy bejelenthetem, hogy a MotoGP visszatér versenyezni Rio de Janeiróba, a világ egyik igazán ikonikus városába és egy igazán lenyűgöző országba. Brazília fontos piacot jelent a motorkerékpárok, a motorversenyzés és a motorsport számára is; olyan történelme van ezeknek, amelyre büszkék lehetnek, és izgatottan várom, hogy a jövőjükben pedig a MotoGP is kulcsszerepet játszik majd a 2022-es visszatérésünkkel” – mondta el a Dorna elnöke. Érdekesség, hogy az épülő riói pálya kapcsán korábban az is felmerült a sajtóban, hogy a Formula-1 is átköltözne oda Interlagosból.

Fotó: Repsol Media; MotoGP Media


Hozzászólások