MotoE

Tuuli elsőségével indult a MotoE története

Elérkezett a történelmi nap: pénteken első ízben gurult pályára az új elektromos széria mezőnye. A leggyorsabbnak a Moto2-ben és a Supersport-vb-n is megfordult finn bizonyult.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Három félórás etappal vette kezdetét a felkészülési időszak a 2019-ben induló MotoE Világkupára, ám érdemi munkát az első szakaszban a nedves aszfalt miatt nem lehetett végezni a háromnapos jerezi teszt első felvonásán. A nap végén Niki Tuuli bizonyult a leggyorsabbnak: az Ajo Motorsport színeiben induló finn 1:51,721-es időt repesztett – csak összehasonlításképp: a Moto3-as pályarekord, amelyet tavaly állított fel Jorge Martin (aki egyébként sajnos lábát törte ugyanitt a Moto2-es teszten – erről egy későbbi cikkben részletesen is írunk!), 1:46,004, azaz egyelőre bő öt és fél másodperc az elektromos gépek hátránya a legkisebb kategóriához képest.
Tuuli mögött az Esponsorama Racing néven futó Avintiát erősítő Eric Granado lett a második, majd az LCR-nél versenyző Randy de Puniet következett a harmadik pozícióban. A MotoGP-ből érkező Bradley Smith negyedik hellyel debütált, megelőzve Alex de Angelist és Mike di Megliót. A leginkább talán Sete Gibernau visszatérésére voltak kíváncsiak az emberek: a közel tíz éve már visszavonult spanyol klasszis a kilencedik legjobb idővel kezdett Jerezben, bő egy másodperces lemaradással Tuuli mögött.
Ha pedig valaki a technikai részletekre kíváncsi: Simon Patterson, a MotorCycleNews.com szakoldal helyszíni tudósítója az egyik MotoE-csapattal beszélve megtudta, hogy tíz kör a nedves pályán az akkumulátorokat félig merítette le. Az istállóknak utasításba adták, hogy nem engedhetik a töltöttséget 25 százalék alá esni, ami pedig a töltési időt illeti: 25-ről 85 százalékra fél óra alatt töltik vissza a motorokat, száz százalékra pedig további 30 perc alatt. A teszt szombaton és vasárnap is folytatódik az Angel Nietóról elnevezett spanyol pályán.

A pénteki tesztnap eredményei (kattintásra nagyítható!):

Fotók: MotoGP Media


Hozzászólások