Dakar

Törölték Sainz büntetését és a motorosok csütörtöki etapját

Miután a Peugeot új, döntő bizonyítékokkal állt elő a „Matador” quados incidensét illetően, a Dakar versenyfelügyelői visszavonták a spanyol tízperces időbüntetését. Mindeközben az időjárás miatt ismét változtatni kell a rali programján.

Néhány napja robbant a bomba, miszerint Carlos Sainzt megvádolta Kees Koolen, hogy a Dakar rali vasárnapi szakaszán elütötte a quadját. A versenyfelügyelők megvizsgálták az esetet és tízperces időbüntetéssel sújtották az autós kategória éllovasát. A szankciót a Peugeot pilótája „gusztustalannak” találta, mivel elmondása szerint nem történt ütközés, miközben a holland quados szerint túl enyhe volt a büntetés, ezért komolyabb bírósági eljárással fenyegetőzött.
 
Nos, a Peugeot nem hagyta annyiban a dolgot: fellebbeztek az ítélet ellen, és szerdán új, perdöntő telemetriai és egyéb adatokkal bizonyították Sainz és a saját igazukat. Ennek köszönhetően a döntéshozók úgy határoztak, hogy törlik a „Matador” büntetését – igaz, „hivatalos figyelmeztetést” adta ki a spanyolnak, hogy „extra körültekintéssel járjon el az ellenfelek előzésekor”. A Peugeot Sport főnöke, Bruno Famin így kommentálta a mostani döntést:
 
„A telemetria semmiféle ütközést nem mutat. Talán egy finom érintést, de annak köze sincs egy ütközéshez. A gyorsulásmérő nem rögzített ilyesmit, ahogy Carlos sem vett észre hasonlót” – idézi szavait a Motorsport.com. „A telemetriából világosan kiderül, hogy Carlos 12 másodpercen keresztül 50 km/h-val követte a quadot, majd amikor az elveszítette az irányítását, újra fékezett és lelassított 37 km/h-ra. Egyértelmű, hogy Carlos keményen fékezett és élesen elrántotta a kormányt, hogy elkerülje a quadot.”
 
„Olvastam a quados néhány állítását. Szerintem Carlos tökéletesen viselkedett az incidens során, és a quadosnak inkább meg kellene köszönnie, hogy Carlos elkerülte őt. Ezek a tények. Győzött a józan ész, és örülünk, hogy a felügyelők újból alaposan átnézték az adatokat. Örülünk, hogy törölték a büntetést, mivel két napja még nem állt rendelkezésükre minden adat. Most már alapos elemzést tudtak végezni”
– fogalmazott a csapatvezető. A büntetés törlésének köszönhetően Sainz előnye bő egy órásra hízott a márkatárs Stephane Peterhansellel szemben: ezt kell beosztania a hátralévő három szakaszra, ha meg akarja szerezni második Dakar-győzelmét.
 
Az autósoknak ugyanis még három etapot rendeznek, a motorosoknak és a quadosoknak ellenben már csak kettőt: a szervezők a rossz időjárási körülmények miatt kénytelenek voltak úgy dönteni, hogy számukra törlik a csütörtöki, 375 km-es gyorsaságit. Ez idén már a harmadik hasonló eset: a hétfői etapot minden kategóriában törölni kellett, míg az első héten egy ízben a motorosok szelektív szakaszát kellett lerövidíteni. Mindez azonban nem érinti az autósok, a kamionosok és az SxS-kategória szereplőit, ők ugyanis eleve egy másik útvonalon mentek volna.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások