F1

Titkos egyezséget kötött a motorról az FIA és a Ferrari

Furcsa közleményt adott ki a minap a Nemzetközi Automobil Szövetség a maranellóiak tavaly sokat gyanúsított erőforrása kapcsán, amely arra utalhat, valóban nem stimmelt minden az olaszok hajtásláncával.

A 2019-es Formula-1-es idényben több csapat is azzal vádolta a Ferrarit, hogy azért tettek fölényt a motorerő terén, mert kitrükközték az üzemanyag-átfolyást mérő szenzort. Az FIA tavaly több direktívában szigorította is az erre vonatkozó szabályokat, az idei évre pedig egy plusz szenzort is elhelyeztek az erőforrásnál – és sokak szerint gyanús módon a maranellóiak teljesítménye épp a szigorítások alkalmával esett vissza látványosan. Noha egyetlen rivális alakulat sem jelentette fel hivatalosan a Ferrarit, most úgy tűnik, a Nemzetközi Automobil Szövetség azért vizsgálódott, pénteken pedig egy igen furcsa közleményt tettek közzé, amelyben ez állt:
 
„Az FIA bejelenti, hogy alapos műszaki vizsgálatok után befejezte a Ferrari hajtáslánca működésének átvizsgálását, és egyezségre jutott a csapattal. Ennek a megállapodásnak a részletei a felek között maradnak. Az FIA és a Scuderia Ferrari megállapodott több technikai elköteleződésről, amelyek javíthatnak az összes Formula-1-es erőforrás vizsgálatában a következő vb-szezonok során, valamint abban, hogy segítenek az FIA-nak más szabályozási teendők és a szénkibocsátás és a fenntartható üzemanyagok kutatása terén.”
 
A közlemény szövegezése különösképpen gyanút keltő, az ugyanis nem állítja, hogy a Ferrari tavalyi motorja teljesen szabályos lett volna, sőt inkább arra utal a kvázi titkos egyezséggel, hogy volt némi trükközés a háttérben, de a felek megállapodtak az utolsó mondatban foglalt „ellenszolgáltatások” fejében, hogy utólag nem háborgatják a 2019-es eredményeket. Mindenesetre egyelőre a mostani teszteken nem villogott a vörösök autója – két hét múlva Melbourne-ben kiderül, hogy a szigorított szabályokkal együtt hol áll az erősorrendben a csapat.

Fotó: Ferrari S.p.A.


Hozzászólások