Egyéb autósport

Teljesen megújul a jubileumi Szilveszter Rali vonalvezetése

Úgy tűnik, idén sem fog unatkozni az, aki kilátogat a jubileumi, 20. alkalommal megrendezendő Szilveszter Ralira. A december 27-29. között hagyományosan a Hungaroringen megrendezendő évbúcsúztatón idén elsősorban a mogyoródi pálya belső részei kapnak jóval több szerepet, míg a tavalyi menetrend nem változik.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Nagyon sokan vártak már arra a pillanatra, hogy idén is elkezdődjék a Szilveszter Rali. A jubileumi 20. alkalommal megrendezendő évbúcsúztatóra a hagyományoknak megfelelően a Hungaroringen kerül sor december 27-e és 29-e között. Az előzetes nevezések alapján hat országból – a magyarokon kívül lengyel, cseh, szlovák, osztrák és német versenyzők jelezték indulásukat – ismét több mint 200 autó áll majd rajthoz összesen 11 kategóriában.
„Hatalmas érdeklődés mutatkozik meg a verseny iránt, és örömmel mondhatom, hogy alig négy nap alatt több mint kétszázan adták le a nevezésüket. Egy biztos, triplázásra nem kerül sor, ugyanis az előző két kiírás abszolút győztese, Vincze Ferenc nincs köztük. Bízunk abban, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, mert akkor ismét egy remek versenyt rendezhetünk az idén” – árulta el Füredi András, a verseny egyik szervezője.

A 2018-as, jubileumi 20. Szilveszter Rali menetrendje nem sokban változik a tavalyihoz képest, hiszen 27-én, csütörtökön lesz a versenyzők számára a gépátvétel és a pályabejárás, valamint ekkor rendezik meg a hivatalos tesztet. Pénteken, azaz 28-án már délelőtt tíztől elkezdődik a Szilveszter Rali, míg a zárónapon, szombaton pedig két körben zárják majd az idei óévbúcsúztatót. Már tavaly is a Hungaroring belső része lett a verseny fő helyszíne, és ez az idei versenyen sem lesz másként.
„Szinte teljesen megújul a viadal vonalvezetése. Egyrészt mi is szerettünk volna változtatni, másrészt az M3-as autópályán, illetve mellette zajló építkezések miatt kénytelenek voltunk lemondani a külső szakaszok egy részéről a biztonságos rendezés miatt. Ez azt is jelenti, hogy a MOL kút és környéke ezúttal kimaradt a pálya nyomvonalából, ugyanakkor a benti részek jelentősen előtérbe kerülnek. A verseny távja nem változik, ötven kilométer felett van a teljesítendő gyorsasági szakaszok össztávja, de a vonalvezetés megváltozik, és például a megszokott menetiránnyal szemben is száguldanak majd az autók a Ringen” – jelentette ki Garamvölgyi Zoltán, az óévbúcsúztató másik szervezője.
Ahogy már tavaly is, a nézők idén is csak belépőjegy megvásárlásával juthatnak el a viadal belső és külső helyszíneire: aki előre megrendeli a jegyét, az 2000 Ft-ért, míg, aki helyben, a Hungaroringen található értékesítési pontokon vásárolja meg a belépőjét, annak 2500 Ft-ot kell fizetnie, míg a 12 éven aluliak ingyen tekinthetik meg a versenyt.

„Ugyanúgy, mint eddig, idén is ingyenesen tudnak parkolni azok, akik autóval érkeznek a jubileumi 20. Szilveszter Ralira, ők a mogyoródi pálya főbejáratával szemben kijelölt területen, illetve a Hungaroring nagy parkolójában tehetik majd le gépjárműveiket. Természetesen újra nyitva lesz a rajongók előtt a Gold tribün, illetve a mögötte lévő terület. A tavaly népszerűvé vált piactéren is színes kínálat várja az érdeklődőket” – mondta el Garamvölgyi Zoltán, a verseny egyik főszervezője.
Noha lesznek változások a 20. alkalommal megrendezendő Szilveszter Ralin – például módosul a nyomvonal –, de olyan jól bevált dolgokhoz, mint a viadal rádiós és internetes élő közvetítése, ragaszkodnak a szervezők. A rádiós közvetítést a http://www.gtgstudio.hu/rrp/ oldalon követhetik nyomon az érdeklődők, míg az internetes televíziós közvetítésre a Rali Rádió közösségi oldalán kerül majd sor, míg ha valaki az eredményeket online szeretné nyomon követni, az megteheti mindezt a www.rallylive.hu oldalon.

„A Hungaroring környékén egy tíz kilométeres sugarú körben a 92.4 hullámsávon lesz hallható pénteken és szombaton a Rali Rádió élő adása. Több kamerával dolgozunk, mind a belső, mind pedig a külső szakaszokon, míg a stúdióban számos beszélgetéssel tesszük még érdekesebbé a kétnapos közvetítést” – fogalmazott a közvetítésért felelős Képes Tamás.
A versenyzők is javában készülnek már a 2018-as szezon búcsúztatására. Az elmúlt két évben mindannyiszor a második helyen végző ifjabb Kiss László nagyon fogadkozik, hogy harmadszorra már szeretné végre megnyerni a Szilveszter Ralit.

„Bízom abban, hogy rám is érvényes lesz a három a magyar igazság, és harmadszorra már sikerül végre megnyernem ezt a viadalt. Nagyon sajnálom, hogy nem lesz ott az indulók között az a Vincze Feri, aki 2016-ban és tavaly is nagy csatában legyőzött. Mindent megteszek a győzelemért, az autó minél jobb felkészítése érdekében Máriapócson tesztelünk” – jelentette ki a miskolci pilóta, aki a jól ismert Ford Fiesta R5-össel indul a versenyen. Hozzátette, az autó ugyan megszokott lesz, ám a navigátora már nem, hiszen felesége, Zsuzsanna májusra várja az első gyermeküket, így helyette ezúttal Nyírfás Yulianna diktálja majd az itinert.
Ahogy azt már az elmúlt években megszokhatták a szurkolók, a közszolgálati televízió idén is beszámol valamennyi napról az m1 csatornán, illetve élőben jelentkeznek majd a legfrissebb információkkal a Hungaroringről.

A jubileumi, 20. Szilveszter Rali időterve:

December 28. péntek

1. gyorsasági szakasz 8,1 km 10:06 (első autó) – Hungaroring belső
2. gyorsasági szakasz 11,1 km 12:52 (első autó) – Hungaroring belső (körgyors)
 
December 29., szombat
3. gyorsasági szakasz 5,75 km 09:05 (első autó) – Hungaroring külső
4. gyorsasági szakasz 11,1 km 09:20 (első autó) – Hungaroring belső (körgyors)
5. gyorsasági szakasz 5,75 km 12:00 (első autó) – Hungaroring külső
6. gyorsasági szakasz 11,1 km 12:15 (első autó) – Hungaroring belső (körgyors)

Fotó: Szilveszter Rallye Kommunikáció (Molnár Ádám)


Hozzászólások