Supersport

Sofuoglu Lowes távollétében sem számít könnyű szezonra

Ki ne emlékezne azokra a parázs csatákra, amiket tavaly Sam Lowes és Kenan Sofuoglo vívtak egymás ellen a Supersport világbajnokság bajnoki címéért? Idén ennek a párharcnak nem láthatjuk újabb felvonását, mivel a bajnok Lowes időközben átszerződött a Moto2-be, de a háromszoros világbajnok Sofuoglu 2014-ben is ott lesz a mezőnyben, és kihívói is akadnak majd bőven.
Az elmúlt héten, Portimaóban már meg is kezdődött a felkészülés az új idényre, hiszen a Superbike vb gyári menői mellett a Supersport vb számos pilótája is részt vett a nagyszabású portugál teszten. Lorenzo Zanetti, Michael van der Mark, Jules Cluzel, Ratthapark Wilairot, Kevin Coughlan és a Mahi Kawasaki versenyzője, Sofuoglu is ott körözött a pályán, és 1:46.3-as idejével ő bizonyult a leggyorsabbnak.

A török azonban a teszt után elmondta, egyáltalán nem számít könnyű évre idén sem, mivel, mint mondja, rengeteg nagyon tehetséges fiatal ellenfele van, akik komoly kihívói lesznek a bajnoki címért folytatott versenyfutásban.

„Egy év K-Teches kitérő után idén visszatértünk az Öhlins felfüggesztésekhez, ami rögtön az első teszten meghozta az eredményét. De nem számítok könnyű szezonra, Lowes távollétében sem. Cluzel és Van der Mark például kiváló pilóták, és biztosan meg fogják nehezíteni a dolgomat” – mondta el Sofuoglu a gpone.com munkatársának, mielőtt a török motorsport pillanatnyi helyzetére is kitért.

Mint ismert, tavaly először rendeztek Superbike és Supersport vb futamot Törökországban, ám lehet, hogy utoljára is, hiszen idén már nem szerepel az előzetes naptárban az isztambuli helyszín, dacára annak, hogy Sofuoglu révén tavaly hazai versenyző nyert ott. Törökország elsőszámú motorversenyzője fel is emelte a szavát a jelenleg hazájában uralkodó állapotok ellen, egy találó példával felhívva a figyelmet bizonyos ellentmondásokra.

„Én igyekszem mindent megtenni, hogy változtassak a dolgok menetén, de szeretném, ha a hazám is többet tenne a motorsportok ügyében. Sajnos Törökországban a világ minden sportolóját tisztelik, csak a sajátjaikat nem. Elég abba belegondolni, hogy a Turkish Airlines, a török zászlót képviselve, mennyit költ arra, hogy reklámot csináljon Messivel és Kobe Bryanttel. Úgy gondolom, hogy ehelyett jobban illene inkább fiatal sportolók pályafutásának támogatására fordítani azt az összeget, vagy legalább egy ingyenes repülőjeggyel segíteni őket” – fakadt ki Sofuoglu, aki fiatal sportoló alatt nyilván elsősorban nem saját magára gondolt, hanem azokra a török tinédzserekre, akik az ő példáján felbuzdulva szeretnék követni őt a világbajnokság élmezőnyébe.    

„Ez egy olyan kérdés, amiben nem engedek. Lassan 30 éves leszek, úgyhogy nem rólam van szó. De sok fiatal tehetséges és olyan ambiciózus sportolónk van, mint én, akik megérdemelnének egy lehetőséget, hogy megmutassák magukat az országhatárokon kívül is, és összemérjék a tudásukat más országok pilótáival” – szólalt fel a török politika ellen a sportoló, aki nyilatkozataiban és civil tetteiben is pont olyan harcias és kompromisszumot nem ismerő jellemmel bír, mint a versenypályán. 


Hozzászólások