Jegyek

Silverstone, Futam: Espargaro az edzések után a futamon is...

Moto2
Silverstone, Futam: Espargaro az edzések után a futamon is mindenkinél gyorsabb volt
2012.06.17. 13:13
Az előző nagydíj fiaskója után hatalmas tettet hajtott végre Pol Espargaro. Semmivel sem törődve az egész hétvégén óriási energiákat mozgósítva sorra nyerte az edzéseket, a fölényét pedig a futamon kihasználva bezsebelte a huszonöt pontot, ezzel semmissé tette a katalán bukást.
 
Száraznak nyilvánították a mai első futamot, de mégis benne volt a pakliban, hogy leszakad az ég, így a többi izgalmon kívül még emiatt is rághattuk a körmünket. Borzasztóan keményen rajtolt el a mezőny. Braldey Smith, Scott Redding, Andrea Iannone és Pol Espargaro egy ígyen, egyszerre akart elfordulni az első kanyarban. Négyőjük közül Smithnek sikerült elsőként fordulnia, viszont Redding elég komolyan ráakasztotta a kampót a honfitársára, és oda-vissza előzgették egymást. Így nem tudtak ellépni Espargarótól, Iannonétől és Marc Marqueztől. Az angol duó lendülete nem tartott ki sokáig a hazai környezetben. A spanyol-olasz támadó alakulat hamar bedarálta Braldey Smith-t. Gyakorlatilag két kanyaron belül Iannone, Espargargaro és Marquez is megelőzte, a hármas pedig rárepült az élen álló Scott Reddingre. Ahogy variált az első négyes, addig-addig előzgették, egymást, míg a hibák hatására hét fősre dagadt az élboly.
„Soha ne add fel” - szerepel a felirat Espargaro sisakján a Katalán Nagydíj óta. A mai győzelme óriási fegyvertény a két héttel ezelőtti események után
 
Tizennégy körrel a vége előtt beállt egy sorrend, amit hellyel-közzel tartottak is a versenyzők. Reddinget élen kontrollálható távolságban követte Pol Espargaro, mögöttük pedig egy lélegzetvételnyi szünet után következett Marc Marquez és Andrea Iannone, akikre Simone Corsinak, Bradley Smithnek és Claudio Cortinak fájt a foga. Espargaro nagyon okosan nem bántotta Reddinget, hiszen ők ketten az élen egyelőre gyorsabbak voltak, mint az üldözőik. Espargaro meg is futotta a verseny és a hétvége legjobb idejét is, tehát Redding sem ment gyenge tempót. Egy körrel később már Iannonéé volt a leggyorsabb kör, tehát nem volt egyértelmű Redding és Espargaro fölénye az első két helyen, a különbség a kettő két fős „grup” között pedig nem volt ledolgozhatatlan.

Még hogy nem ledolgozhatatlan, tulajdonképpen nulla volt az a különbség hiszen Iannonéék egy kör alatt felléptek Espargaróra és Reddingre. Ezt Espargaro a legjobb ritmusban észlelte, és átlépte az addig élen haladó Reddinget. Ez kicsivel később a lehető legjobb döntésnek bizonyult, hiszen Iannonénak nem sokáig tartott Redding legyűrése. Így már Espargaro, Iannone, Redding, Marquez volt az első négyes sorrendje. Még egy körrel később Redding még eggyel hátrébb szorult, ahogyan várható is volt, Marquez megelőzte, így már csak a negyedik helyen volt a legjobb brit. Marquez annyira lendületbe jött, hogy átvette az üldözők vezetőjének szerepét Iannonétól. Nem is volt más választása a spanyolnak, mert Espargaro úgy nyúlt el tőlük, mint a rágógumi.
Redding óriásit ment, elkápráztatta a hazai drukkereit
 
Hat körrel a leintés előtt Espargaro már komoly előnnyel rendelkezett, Redding pedig főnixként feltámadva megelőzte Iannonét, majd Marquezt is, és elkezdte szépen lassan visszafordítani a leszakadási folyamatot Espargaróval szemben. Marquez azonban nem bírt magával, vagy talán úgy ítélte meg, hogy nincs esélyük Espargarót utolérni, úgyhogy ostrom alá vette Reddinget.
Marquez átvette a vezetést a bajnokságban
 
Így Espargaro végleg megszökött, két másodperccel vezetett három körrel a vége előtt, és már csak a pódium alsóbb fokainak sorsa volt kérdéses. Redding más abroncsokat választott, mint Marquez és ez komoly veszélyeket hordott magában Marquezre nézve.

Pol Espargaro az élete első moto2-es pole-ját győzelemre váltotta, Redding pedig megszerezte a második helyezést, a hibákat vétő Marquezzel szemben. Nagyon szoros volt kettejük között a harc az utolsó körben, de Marquez már annyira elfogyott a végére, Redding pedig annyira akart, hogy végül az angol szurkolóknak egy győzelemmel felérő második hellyel kedveskedhetett. Andrea Iannone a negyedik helyen végzett, lecsúszva a dobogóról, Simone Corsi, a Came Ioda Racing versenyzője pedig az ötödik lett Corti, Smith, Lüthi, Aegerter és Kallio előtt. Lüthi gyenge szereplésének, Marquez dobogójának és Espargaro hatalmas hőstettnek is nevezhető győzelmének köszönhetően teljesen felborult a bajnokság. Marquez vezet, de Espargaro visszazárkózott rá, Lüthi pedig visszaesett.

A futam végeredménye:

1 Pol ESPARGARO SPA Pons 40 HP Tuenti Kalex 38'29.792
2 Scott REDDING GBR Marc VDS Racing Team Kalex +1.462
3 Marc MARQUEZ SPA Team CatalunyaCaixa Repsol Suter +1.521
4 Andrea IANNONE ITA Speed Master Speed Up +2.851
5 Simone CORSI ITA Came IodaRacing Project FTR +3.803
6 Claudio CORTI ITA Italtrans Racing Team Kalex +7.109
7 Bradley SMITH GBR Tech 3 Racing Tech 3 +7.627
8 Thomas LUTHI SWI Interwetten-Paddock Suter +7.669
9 Dominique AEGERTER SWI Technomag-CIP Suter +15.847
10 Mika KALLIO FIN Marc VDS Racing Team Kalex +20.179
11 Alex DE ANGELIS RSM NGM Mobile Forward Racing Suter +20.450
12 Toni ELIAS SPA Mapfre Aspar Team Suter +23.017
13 Esteve RABAT SPA Pons 40 HP Tuenti Kalex +23.155
14 Randy KRUMMENACHER SWI GP Team Switzerland Kalex +23.236
15 Ratthapark WILAIROT THA Thai Honda PTT Gresini Moto2 Suter +24.507
16 Roberto ROLFO ITA Technomag-CIP Suter +26.418
17 Max NEUKIRCHNER GER Kiefer Racing Kalex +28.043
18 Mike DI MEGLIO FRA S/Master Speed Up Speed Up +28.365
19 Takaaki NAKAGAMI JPN Italtrans Racing Team Kalex +28.577
20 Nicolas TEROL SPA Mapfre Aspar Team Suter +36.100
21 Xavier SIMEON BEL Tech 3 Racing Tech 3 +39.473
22 Julian SIMON SPA Blusens Avintia Suter +39.718
23 Ricard CARDUS SPA Arguiñano Racing Team AJR +39.995
24 Gino REA GBR Federal Oil Gresini Moto2 Suter +40.493
25 Yuki TAKAHASHI JPN NGM Mobile Forward Racing Suter +41.470
26 Angel RODRIGUEZ SPA Desguaces La Torre SAG Bimota +1'02.611
27 Anthony WEST AUS QMMF Racing Team Moriwaki +1'05.324
28 Alexander LUNDH SWE Cresto Guide MZ Racing MZ-RE Honda +1'08.938
29 Marco COLANDREA SWI SAG Team FTR +1'34.995
30 Alessandro ANDREOZZI ITA Andreozzi Reparto Corse FTR +1'42.775
31 Elena ROSELL SPA QMMF Racing Team Moriwaki +1'44.102
32 Eric GRANADO BRA JIR Moto2 Motobi +1'58.051

Nem ért célba:

49 Axel PONS SPA Pons 40 HP Tuenti Kalex
5 Johann ZARCO FRA JIR Moto2 Motobi
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: