MotoGP

Schwantz „próbaidőre” tenné Marquezt

Az 1993-as világbajnok szerint a spanyol megkapta méltó büntetését termasi ámokfutása után, de úgy érzi, figyelmeztetni kellene, hogy a következő hasonló incidensnél már kizárás és eltiltás jár neki.
Szeretnél élőben szurkolni Michelisz Norbinak, a Zengő Motorsport pilótáinak, Nagy Norbinak és Szabó Zsoltnak, valamint a szabadkártyásként induló Tassi Attilának és Nagy Daninak a Hungaroringen? Akkor rendeld meg jegyshopunkon keresztül a belépődet a WTCR hazai futamára!

A múlt vasárnapi őrült Argentin Nagydíj után elsősorban Marc Marquez incidenseitől volt hangos a világsajtó: a regnáló világbajnok már a rajtnál bonyodalmakat okozott, aztán a futamon többek között Aleix Espargaróval és Valentino Rossival is ütközött, utóbbi ráadásul el is esett ennek köszönhetően. Az 1993-as 500 köbcentis világbajnok szerint tudatosítani kellene a spanyolban, hogy egy következő esetnél kizárás jár neki: „Úgy vélem, megkapta a büntetését azért, amit tett, de szerintem próbaidőre kellene tenni az év hátralévő részére. Azt kellene mondani neki, hogy ha még egyszer önhibájából összeér valakivel, parkolópályára kerül” – idézi a Motorsport.com az amerikai legenda szavait.


 
„Még ha hibázott is az eseteknél azzal, hogy elfékezte magát és túl nagy tempót vitt át a kanyarokon a pálya állapotához képest, ő egy bajnok, már az előzés megkezdése előtt tudnia kellett, hogy túl gyors. És ha ezt tudta, éreznie kellett, hogy túl agresszíven érkezik meg a kanyarba, és még a csúcspont előtt bele kellett volna állítania a motorba, így nem lett volna kontakt másik versenyzővel. Nem lehet bevetődni, összeérni a másikkal aztán szimplán azt mondani, hogy ’bocsánat, hibáztam’. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem helyes. Mindenki követ el alkalmanként hibákat kritikus helyzetekben, de neki nem kellene folyamatosan ilyen szituációkat teremtenie, ahol a kockázatvállalása másokat sodorhat veszélybe.”

Az egész problémasor onnan indult, hogy Marquez a leálló motorja ellenére sem gurult ki a bokszutcába a startnál – márpedig Schwantz szerint már ezért megkaphatta volna a fekete zászlót Termasban: „Ha nem azt csinálta, amit az IRTA embere, Tony Congram kért tőle, már az első körökben ki kellett volna zárni, és akkor most nem lenne miről beszélni. ’Leállt a motorod, mondtam, hogy a bokszutcából indulj, de nem tetted, amit mondtam, ezért kizárunk’ – kellett volna mondani, és akkor nem követte volna el ezeket az ostobaságokat sem.”


A Suzuki egykori klasszisa szerint egyébként át kellene gondolni a szankciók rendszerét is, ha a mostani áthajtásos büntetések egy hasonló ámokfutáshoz vezethetnek. „Lehet, hogy inkább csak 30 vagy 60 másodpercet kellene hozzáadni az idejükhöz. nem kellene lehetőséget adni arra, hogy ott legyél a mezőnyben, miután büntetést kaptál, mert ha ideges-őrült lesz a versenyző, könnyedén ütközésbe keveredhet. Senkinek nem szabadna a biztonságát félteni versenyzés közben, ez nem egy kontaktsport.”

Végül arra a kérdésre, hogy mit tanácsolna Marqueznek, így felelt Schwantz: „Hogy nyugodjon le a p*csába. Nem kellene minden kört úgy megnyomnia, hogy folyamatosan csúszkál és majdnem elesik. Simább stílusban is lehet gyorsan motorozni. Ez a folyamatos majdnem-bukás vezet az ütközésekhez. Át kellene gondolnia a hozzáállását. Tudjuk, hogy mekkora tehetség, tudjuk, hogy elképesztően gyors, de ha egyszer megtanulna simábban mennie, szerintem saját magát is lenyűgözné, mennyire gyors tudna lenni.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások