F1

Schumacher 14+1 legnagyobb versenye (videók!)

Michael Schumacher klasszisát még azok is elismerik, akik amúgy nem kedvelik a hétszeres világbajnokot. A német versenyző majdnem minden évben felhívta magára a figyelmet valami olyan teljesítménnyel, ami kiemelte őt a mezőnyből. Születésnapja alkalmából felidézzük „Schumi” legnagyszerűbb futamait.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

1. 1992, Belga Nagydíj
Schumacher már az első éveiben képes volt megvillantani zseniális taktikai érzékét. A még vizes, de már száradó pályán elkövetett hiba után csapattársa, Martin Brundle mögé került, ekkor megfigyelte, mennyire hólyagosodnak a brit Benettonján a gumik. Ennek köszönhetően váltott időben slick abroncsokra és aratta le pályafutása első futamgyőzelmét, amelyet még összesen 90 követett.

2. 1994, Spanyol Nagydíj
Bár Schumacher az év első négy versenyét megnyerte (köztük a tragikus imolait is), mégis emlékezetesebb lehet ez a második hely, hiszen a német autója a futam jó részében ötödik sebességi fokozatban ragadt. Schumacher menet közben változtatott a vezetési stílusán, ez pedig egy dobogós helyezést és hat nagyon értékes pontot jelentett a számára.

3. 1995, Belga Nagydíj
A hétszeres világbajnok számos emlékezetes versenyt futott Belgiumban, nem csoda, hogy ezt nevezte meg kedvenc pályájaként. Az időmérő edzésen mindössze a 16. volt, a futamon azonban mesterien védekezett száraz gumikon az esős abroncsokkal támadó Damon Hill-lel szemben, az itt megszerzett győzelemmel pedig új lendületet vett második világbajnoki elsősége felé.

4. 1996, Spanyol Nagydíj
Újabb mesteri vezetés esőben – immáron vörös overallban. Míg az ellenfelek, köztük a domináns Williams-Renault-k is, csak küszködtek a szakadó esőben, a negyedik helyről rajtoló Schumacher szárnyalt és tetemes előnnyel zsebelte be első ferraris sikerét.

5. 1997, Monacói Nagydíj
Miután Schumacher az időmérőn alig maradt le a pole-pozícióról, a rajt előtt ismét remek taktikai érzékkel választott intermediate gumikat, ennek köszönhetően pedig könnyen maga mögött hagyta ellenfeleit, öt kör alatt már bő húsz másodperccel vezetett. A német sikerrel feledtette egy évvel korábbi hibáját a monacói pályán és aratta le első győzelmét az idényben.

6. 1998, Magyar Nagydíj
Számos listán Schumacher legnagyobb győzelmeként szerepel ez a futam. Ross Brawn irányításával a Ferrari menet közben váltott három kiállásos taktikára, az akkor még csak kétszeres világbajnok pedig parádésan gyors köröket autózva kerekedett felül a McLaren-Mercedeseken és szerzett győzelmet a Hungaroringen.

7. 1999, Malajziai Nagydíj
A lábtöréséből visszatérő Schumacher nem hagyott kétséget afelől, hogy vezetői képességek terén nem nagyon van ellenfele a mezőnyben. Az időmérő edzésen egy félelmetesen gyors körrel gyűjtötte be a rajtelsőséget, majdnem egy másodpercet adva a második helyezett Eddie Irvine-nak, a versenyen pedig csak a csapatérdek miatt szorult a második pozícióba.

8. 2000, Japán Nagydíj
Hiába érkezett nyolcpontos előnnyel Suzukába, Schumacheren óriási nyomás volt az egész hétvégén. A kvalifikáción mindössze kilenc ezreddel múlta felül Mika Hakkinent, a futamon pedig újfent egy rendkívül szoros taktikai versenyen győzött a finn rivális előtt és szerezte meg a hőn áhított egyéni világbajnoki címet 21 év után a Ferrarinak.

9. 2001, Malajziai Nagydíj
A hirtelen lezúduló eső megzavarta a Ferrari csapatát is, így Schumacher egy kicsúszást követően csak hosszas veszteglés után tudott kereket cserélni. A német azonban felszívta magát, a tizenegyedik helyről néhány kör alatt visszavette a vezetést és begyűjtötte zsinórban a hatodik futamgyőzelmét.

10. 2002, Spanyol Nagydíj
Ebből az idényből elég nehéz bármit is kiemelni, hiszen az összes futamon dobogóra álló Schumacher soha nem látott mértékben dominált a szezonban. A Barcelonában már korábban is nagyot alakító német az év során először és utoljára „Grand Chalemet” ért el, vagyis a pole-pozíció mellett a leggyorsabb kört és a győzelmet is megszerezte, illetve a verseny összes körében ő állt az élen.

11. 2003, San Marinó-i Nagydíj
Schumachernek soha nem kellett akkora lelki teherrel versenyeznie, mint ebben az évben Imolában, hiszen a futam napjának reggelén vesztette el édesanyját. A Ferrari versenyzője végül öccsével, Ralffal együtt vállalta az indulást és parádés teljesítménnyel győzött először a 2003-as idényben.

12. 2004, Francia Nagydíj
Hiába az újabb fölényes év (a szezon első 13 futamából 12-szer Schumacher győzött!), a Ferrarinak ezúttal komoly kihívója akadt Fernando Alonso személyében, aki a pole-t is elorozta a német orra elől. A menet közbeni taktikaváltás azonban ismét bevált, Schumacher rendhagyó módon négyszer állt ki a bokszba, demonstrálva kivételes vezetési képességeit.

13. 2005, San Marinó-i Nagydíj
Hosszú idő után először nem a Ferrarié volt a legjobb autó a mezőnyben, Imolában azonban Schumacherék találtak valamit. A tizenharmadik helyről rajtoló hétszeres világbajnok mindenkin átgázolt, egyedül a trónkövetelő Alonso volt képes megálljt parancsolni neki.

14. 2006, Brazil Nagydíj
Schumacher utolsó ferraris futamán igazi csemegével örvendeztette meg rajongóit. Az időmérő edzésen elszenvedett technikai hiba, majd a versenyen egy defekt miatt kétszer is átverekedte magát a mezőnyön, szebbnél szebb előzéseket produkálva, végül pedig a negyedik helyen intették le az (átmenetileg) visszavonuló hétszeres világelsőt.

+1. 2011, Kanadai Nagydíj
A Mercedesszel eltöltött három idény közel sem nevezhető dicsőségesnek Schumacher pályafutásában, leszámítva néhány részsikert: a 2012-es monacói pole-t vagy a valenciai dobogót. Az egy évvel korábbi kanadai futamon azonban a német újra régi önmagát idézve versenyzett az esőben, egyebek mellett egy kettős előzést bemutatva, végül a pódiumról épphogy lecsúszva negyedikként zárt.

Fotó: DeviantArt


Hozzászólások