Formula-E

A bokszutcai csattanás ellenére is győzelemmel kezdett Bird

Egy nagyszerű előzéssel és egy szerencsés büntetéssel nyerte meg az új idény első futamát Sam Bird Hongkongban, a brit mögött Jean-Eric Vergne és Nick Heidfeld ért célba. A verseny elején előkerült a piros zászló, a bajnokok betliztek.
Imádod a motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha ez a kettő igaz rád, és szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, akkor jelentkezz hozzánk gyakornoknak! Részletek ide kattintva.

Jean-Eric Vergne indulhatott az élről a Formula-E negyedik szezonjának idénynyitó viadalán, Hongkongban, mögüle Sam Bird és Nick Heidfeld vághatott neki a 43 körös versenynek. Vergne simán eljött a startnál, Heidfeld a külső íven próbálkozott előretörni, de rajtavesztett és visszacsúszott pár helyet. A rajt nyertese Oliver Turvey volt, aki harmadikként sorolt be. A mezőny simán megúszta az első kanyart, a gond később azonban az egyik szűk sikánnál jelentkezett: André Lotterer vezetésével öten is elakadtak, így a futamot piros zászlóval félbe kellett szakítani.
 
A verseny szűk félórás kényszerszünetet követően a biztonsági autó felvezetésével folytatódott. Egy kör után útjára engedték a mezőnyt, Bird szorosan tapadt Vergne-re, míg Turvey kicsit lemaradt tőlük. Sebastien Buemi megpróbált bebújni nagy ellenfele, Lucas di Grassi mellé, a két bajnok kis híján összeakadt, de végül komolyabb incidens nélkül folytatni tudták. Nem úgy, mint hátrébb Felix Rosenqvist, akit megforgattak az első kanyarban. Jerome D’Ambrosio autója megadta magát, a belga versenyzőnek fel kellett adnia a szezonnyitót.
 
Heidfeld is megkísérelt egy támadást Turvey ellen, de ennek az lett a vége, hogy ő vesztett pozíciót Abttal szemben. Vergne és Bird kényelmes előnyt építettek ki az üldözőkhöz képest, miközben Turveynek és di Grassinak problémái akadtak, mindketten nagyon korán megejtették az autócserét. Fél-távnál Bird elszánta magát, bebújt Vergne mellé és egy szép manőverrel átvette a vezetést. Kettejük közül a francia állt ki hamarabb, Bird pedig nagy igyekezetében nekiment a csapat sátrának, de így is megőrizte az első pozíciót.

Bueminek gondjai akadtak a második számú autóval, megállt a pályán, de folytatni tudta a küzdelmet. Vergne nemhogy nem tudott visszatámadni a vezetésért, Heidfelddel szemben kellett védekeznie a második helyért. Birdöt megbüntették a szabálytalan autócseréért – az indoklás szerint nem a garázsban történt a váltás –, a brit azonban az áthajtásos büntetés után is az élre tért vissza. Heidfeld tovább nyüstölte Vergne-t, mögöttük pedig a másik Mahindra, Rosenqvist támadta Mario Engelt a negyedik pozícióért.
 
Bird behúzta az új szezon első futamát, Vergne pedig megőrizte a második helyet az újabb harmadik helyezést szerző Heidfeld előtt. Mögöttük Engel, Piquet, Abt, da Costa, a hajrában visszaeső Rosenqvist, Mortara és Lynn futott be. Az előző két év bajnoka, Buemi és di Grassi csupán a tizenkettedik és tizennyolcadik pozícióban zárt. Folytatás holnap a második futammal.

A futam végeredménye:
 Fotó: DS Virgin Racing Media


Hozzászólások