MotoGP Motegi
F1 Austin
Superbike Losail
Dakar

Sainz négy percet harapott ki Peterhansel előnyéből (frissítve)

A „Matador” idei első szakaszgyőzelmét szerezte a Dakar ralin, peugeot-s csapattársának fórja azonban még így is közel fél óra a szünnapot megelőzően, ráadásul a toyotások sem tudtak közelíteni hozzá.
Imádod a motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha ez a kettő igaz rád, és szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, akkor jelentkezz hozzánk gyakornoknak! Részletek ide kattintva.

A motorosokkal ellentétben az autósok az egész, összesen 313 km hosszú szelektív szakaszt teljesítették a 40. Dakar rali csütörtöki napján, amelynek első felében még Peruban – méghozzá 4000 méter magasan! –, a másodikon viszont már Bolíviában száguldott a mezőny, amely a fővárosba, La Pazba érkezett meg a szünnap előtt. A legfőbb kérdés az volt, hogy vajon szorosabbá válik-e a két peugeot-s párharca – végül aztán azt mondhatjuk, hogy igen is, meg nem is, ugyanis bár Carlos Sainz az egész szakaszt végig dominálva behúzta idei első részsikerét, Stephane Peterhansel csak négy perccel volt lassabb nála, így a második helyet szerző francia 27 percet megelőzött tetemesnek mondható előnyéből.
 
A „Matador” és a 14. győzelme felé menetelő „Mr. Dakar” párosát két Toyota követte Nasser Al-Attiyah és Giniel de Villiers révén, akik azonban emiatt nem tudtak lefaragni amúgy is nagyságrendileg másfél órás hátrányukból Peterhanselhez képest. Ráadásul márkatársuk, Bernhard Ten Brinke is megelőzi őket, aki csütörtöki hetedik helye ellenére is őrzi bronzérmes pozícióját a tabellán. A holland elé egyébként a harmadik versenyben lévő Peugeot, a néhány napja felfüggesztéshiba miatt órákat veszítő Cyril Despres, valamint az összetettben korábbi problémái miatt ugyancsak tetemes hátrányban lévő, Minit kormányzó Mikko Hirvonen fért be a hatodik etap végén.
 
A kamionosok között Federico Villagra második sikerét jegyezte az idei Dakaron Martin Kolomy és Ton van Genugten előtt, ám hiába lett Eduard Nikolajev csak a hatodik leggyorsabb, az orosz kamazos fórja még így is bő 50 perc az argentinnal szemben. Ami pedig az SxS-kategóriát illeti: az egyre fogyatkozó mezőnyben Patrice Garrouste érte el a legjobb időt a hatodik szakaszon, ám így is csak harmadik az összetettben továbbra is vezető Reinaldo Valera és a brazilt félórás távolságból üldöző Juan Carlos Uribe Ramos mögött. A motorosok és quadosok eredményeiről már egy korábbi cikkben beszámoltunk.
 
A 6. szakasz végeredménye:
Autósok: 1. Carlos Sainz (Peugeot) 2:53:30 p., 2. Stephane Peterhansel (Peugeot) + 4:06 p., 3. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 5:05 p., 4. Giniel de Villiers (Toyota) + 5:31 p., 5. Cyril Despres (Peugeot) + 8:49 p., 6. Mikko Hirvonen (Mini) + 8:56 p., 7. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 9:31 p.
Kamionosok: 1. Federico Villagra (Iveco) 3:22:23 ó., 2. Martin Kolomy (Tatra) + 2:46 p., 3. Ton van Genugten (Iveco) + 2:58 p.
SxS: 1. Patrice Garrouste (Polaris)
 
Az összetett állása hat szakaszt követően:
Autósok: 1. Peterhansel 16:25:02 ó., 2. Sainz + 27:10 p., 3. Ten Brinke + 1:20:41 ó., 4. Al-Attiyah + 1:24:20 ó., 5. De Villiers + 1:35:59 ó.
Kamionosok: 1. Eduard Nikolajev (Kamaz) 19:27:27 ó., 2. Villagra + 52:40 p., 3. Siarhei Viazovich (Maz) + 2:24:42 ó.
SxS: 1. Reinaldo Valera (Can-Am) 25:43:42 ó., 2. Juan Carlos Uribe Ramos (Can-Am) + 32:07 p., 3. Garrouste + 1:24:13 ó.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások