Moto2

Sachsenring, Futam: Zarco nyerte a bukások versenyét Folger előtt, Rins és Lowes is nullázott!

Elképesztően nehéz körülmények uralkodtak a középső géposztály Német Nagydíján, amit jól jelez, hogy többen is két bukást is elkönyvelhettek a vizes, de lassan száradásnak induló pályán. A vb-esélyesek közül Alex Rins és Sam Lowes is kiesett, így a befutónál Jonas Folgert maga mögött tartó Johann Zarco 25 pontos előnnyel vonulhat el a nyári szünetre.
Szeretnél élőben szurkolni a kedvenc motorversenyződnek az augusztus közepén megrendezésre kerülő Cseh Nagydíjon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megvásárolhatod a belépőjegyedet a jegyshopunkon keresztül a MotoGP brnói futamára!

Bár az eső talán kissé alábbhagyott, így is teljesen vizes pályán vágott neki a Német Nagydíjnak a Moto2-es mezőny. Az élről Takaaki Nakagami várhatta a piros lámpák kialvását, s bár a start után a mellőle induló Johann Zarco és Alex Rins is átlépte őt, a japán már az első körben visszaszerezte az első pozíciót. Rins azonban nem engedte meglógni az éllovast, Zarcót ellenben két hazai pilóta, Jonas Folger és Marcel Schröttert is megelőzte – igaz, utóbbi néhány kör elteltével kiesett a címvédő elől.
 
A hetedik kör elején aztán jött az első dráma: Nakagami az élről csúszott el a 2-es kanyarban, így Rins örökölte meg tőle a vezetést. A spanyol is elkövetett azonban néhány kisebb hibát, amit a mögötte érkező Folger ki is használt, a hazai közönség legnagyobb örömére. Az éllovas duóra aztán hamar felzárkózott Zarco is, miközben a bajnokságban harmadik helyen álló Sam Lowes a hatodik pozícióban motorozva dobta el a vasat – ezzel a brit összetettbeli esélyei is kissé megcsappantak.
 
Rins érezte Zarco fenyegető közeledését, így inkább visszaverekedte magát Folger elé, s valamelyest meg is lépett üldözőitől. Közülük is Alex Marquez szállt ki először a küzdelemből: a spanyol első dobogós helyéért harcolt az esése előtt. Franco Morbidelli azonban komolyan gondolta a dolgokat: előbb Zarcót előzte meg, majd Rins mellett is elment – igaz, utóbbit meg is lökte a manővere közben, aki így ideiglenesen francia ellenfele mögé került.
 
Az aszfalt a futam utolsó szakaszában lassú száradásnak indult, ez pedig szemlátomást Rinsnek kedvezett legkevésbé: előbb Zarco, majd Folger is elmotorozott a vb-címért küzdő fiatal mellett. Nála is rosszabbul járt azonban Morbidelli, aki hét körrel a vége előtt vezető helyről csúszott ki az 1-es kanyarban! Ezzel Zarco került az élre, Folger azonban igyekezett nyomás alatt tartani a franciát az utolsó körökre is. Közben többen is második bukásukat könyvelhették el a versenyen: Marquez és Lowes is a kétszer balesetezők táborát gyarapították.
 
Ennél azonban sokkal fontosabb volt, hogy három körrel a leintést megelőzően a tabellát pontegyenlőséggel vezető Rins is eldobta a motort a harmadik helyről! A győzelemért zajló csata pedig egészen a kockás zászlóig tartott: Folger még az utolsó kanyarban is bepróbálkozott, ám Zarco jobb kigyorsításának köszönhetően bezsebelte a 25 pontot – ezzel ennyire is növelte előnyét Rinsszel szemben. A dobogó alsó fokára végül Julian Simon állhatott fel, megelőzve Mattia Pasinit és Lorenzo Baldassarit. Végül mindössze 15 versenyző ért célba. Folytatás a nyári szünet után a Red Bull Ringen.
 
A futam végeredménye:
1. Johann ZARCO FRA Ajo Motorsport Kalex 47'18.646
2. Jonas FOLGER GER Dynavolt Intact GP Kalex +0.059
3. Julian SIMON SPA QMMF Racing Team Speed Up +20.433
4. Mattia PASINI ITA Italtrans Racing Team Kalex +30.455
5. Lorenzo BALDASSARRI ITA Forward Team Kalex +31.771
6. Luca MARINI ITA Forward Team Kalex +34.201
7. Hafizh SYAHRIN MAL Petronas Raceline Malaysia Kalex +41.942
8. Jesko RAFFIN SWI Sports-Millions-EMWE-SAG Kalex +47.955
9. Isaac VIÑALES SPA Tech 3 Racing Tech 3 +49.759
10. Dominique AEGERTER SWI CarXpert Interwetten Kalex +51.047
11. Takaaki NAKAGAMI JPN IDEMITSU Honda Team Asia Kalex +1'05.386
12. Remy GARDNER AUS Tasca Racing Scuderia Moto2 Kalex +1'13.865
13. Robin MULHAUSER SWI CarXpert Interwetten Kalex +1'19.545
14. Edgar PONS SPA Paginas Amarillas HP 40 Kalex +1'30.502
15. Sandro CORTESE GER Dynavolt Intact GP Kalex 2 kör
Nem ért célba:        
  Alex RINS SPA Paginas Amarillas HP 40 Kalex  
  Franco MORBIDELLI ITA Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Kalex  
  Sam LOWES GBR Federal Oil Gresini Moto2 Kalex  
  Alex MARQUEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Kalex  
  Xavier SIMEON BEL QMMF Racing Team Speed Up  
  Thomas LUTHI SWI Garage Plus Interwetten Kalex  
  Axel PONS SPA AGR Team Kalex  
  Ratthapark WILAIROT THA IDEMITSU Honda Team Asia Kalex  
  Simone CORSI ITA Speed Up Racing Speed Up  
  Xavi VIERGE SPA Tech 3 Racing Tech 3  
  Marcel SCHROTTER GER AGR Team Kalex  
  Miguel OLIVEIRA POR Leopard Racing Kalex  

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások