MotoGP

Rossiék a 2016-os vázzal teljesítették a valenciai versenyt

A szezonzáró leintését követően kiderült, hogy mind Valentino Rossi, mind Maverick Vinales a tavalyi vázra váltott az éjszaka folyamán – ennek ellenére kikaptak az újonc Johann Zarcótól.
Már a YouTube-on is meghallgathatók a P1race szerkesztőségének podcastjei: iratkozz fel YouTube-csatornánkra, és nem maradsz le a legfrissebb epizódokról, amelyben rendre a hét legérdekesebb és legaktuálisabb témáit boncolgatjuk!

A várakozásokhoz képest jóval gyengébb szezont teljesített 2017-ben a Yamaha gyári alakulata: bár sikerült négy győzelmet és további dobogós helyezéseket szerezniük, a világbajnoki címért nem sokáig tudtak versenyben maradni. Valentino Rossiék elsősorban az esőben, illetve más, gyenge tapadású körülmények között szenvedtek igazán: elmondásuk szerint túlságosan kipörgött és elhasználódott a hátsó gumi.

A „Doktor” az idény közben adott nyilatkozatai alapján ez elsősorban a hangvillások idei vázának volt köszönhető: hiába próbáltak ki több verziót az is évad folyamán, ilyen szempontból végig elmaradt a 2016-os változathoz képest, amelyet a Tech3 szatellit motorosai használtak, s amellyel Johann Zarcóék valóban néha jobb teljesítményt nyújtottak náluk, mégsem váltottak vissza arra a változatra.

Egészen mostanáig: a valenciai verseny leintésig követően ugyanis előbb Herve Poncharal, majd Lin Jarvis és Rossi is megerősítette, hogy vasárnap mind a négy M1-es ugyanazt, a 2016-os specifikációjú vázat használta. Ennek fényében érdekes, hogy mégis Zarco volt újfent a legjobb yamahás: a francia újonc dobogóra állt – sőt, a győzelem is csak a fináléban csúszott ki a kezéből –, miközben Rossi az ötödik, Maverick Vinales pedig csupán a 12. helyen ért be a célba.

Rossi szerint ez jórészt annak volt köszönhető, hogy az egyetlen húszperces bemelegítő edzés során nem volt elég idejük a megfelelő beállítások megtalálására – ez különösen Vinales esetében volt igaz, aki még bukott is a warm-upon. Az olasz szerint egyébként nagyjából ugyanezt az eredményt érték volna el a 2017-es vázzal is, ugyanis így is tapadáshiánnyal küzdöttek a futam folyamán, míg spanyol társa „különös érzésekről” beszélt a Movistar Yamaha közleményében, amely miatt vissza is kellett lassítania. Abban pedig mindkét motoros egyetért, hogy a jövő heti valenciai teszt kulcsfontosságú lesznek a 2018-as szezon szempontjából: alighanem több összehasonlító tesztet is végeznek majd a két nap során, Rossi ugyanis saját bevallása szerint még mindig nem biztos benne, melyik verzióra kellene alapozni a jövő évit.

Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások