Jegyek

Rossi: „Vagy lassú leszek, vagy még lassabb”

MotoGP
Rossi: „Vagy lassú leszek, vagy még lassabb”
2017.06.10. 18:02
A 13. helyre kvalifikáló Valentino Rossi némi iróniával próbálta elbagatellizálni a Yamahától a Katalán Nagydíj időmérőjén látott gyenge formát, az olasz ráadásul a futamon sem számít javulásra a tavalyinál nehezebben vezethető motortól.
 
Szeretnél kilátogatni a DTM és a TCR hungaroringi versenyére? Akkor van egy ajánlatunk a számodra, hiszen néhány napig akár jegyshopunkon keresztül is megrendelheted a belépődet a június közepén sorra kerülő rendezvényre! (x)

A pénteki edzésnap kiábrándító teljesítményén szombatra sem sikerült javítaniuk a japánoknak: a bajnoki pontverseny első és harmadik helyét elfoglaló versenyzőik az edzéseredmények alapján a Q1-ből voltak kénytelenek megkezdeni a kvalifikációt, és továbbjutnia is csak Maverick Vinalesnek sikerült onnan, aki végül a 9. lett, Rossinak azonban be kellett érnie a 13. pozícióval. A kilencszeres bajnok egyértelműen a tapadás hiányát okolja a csapat gyengélkedéséért, ami az egész hétvége során kísérti a Yamahát.
 
„Nagyon nehéz nap volt, és igazából arra számítottam, hogy nem fogok ennyire szenvedni. A tegnap sem volt fantasztikus, de ma az aszfalt kevesebb tapadást nyújt, ami minket nagyon érzékenyen érint, így nem tudjuk megfelelően működtetni a gumikat” – fogalmazott az olasz az időmérőt követő sajtótájékoztatóján. „Kicsit balszerencsés is voltam, mert hajszálon múlt, hogy nem jutottam be a Q2-be, a 13. helyről rajtolni pedig nem lesz kellemes, hiszen a tempónk sem az igazi.”
 
A Yamaha problémái azért különösen megdöbbentők, mert a tavalyi évben még kifejezetten feküdtek a csapatnak a rosszabb tapadási viszonnyal rendelkező pályák – elvégre 2016-ban Jerezben és Barcelonában is Rossi nyert –, idén azonban a Spanyol Nagydíj helyszínét követően itt is szenvednek ilyen körülmények mellett.
„A motor változott nagyon sokat” – indokolta meg a formaromlást Rossi. „A tavalyi gépet sokkal könnyebb volt elvinni a határokig az ehhez hasonló, alacsony tapadást nyújtó pályákon. 2016-ban jobb volt a vezethetőség a kanyarbejáratokon, minden sokkal természetesebbnek érződött.”
 
Sokan emlékezhetnek még, hogy Rossi nem is olyan régen, tavaly ősszel az Ausztrál Nagydíjon egy hasonlóan kiábrándító, 15. rajthelyet tudott a dobogó második fokára váltani vasárnap, de a 38 éves versenyző nagyon gyorsan eloszlatta egy hasonló felzárkózás reményeit: „Holnap nehezebb lesz, hiszen tavaly Phillip Islanden nem voltunk olyan rosszak, ott csupán azért kerültünk annyira hátra, mert változó időjárás uralkodott az időmérőn, mi pedig nem a megfelelő gumikat használtuk.”
 
Rossi sokkal inkább arra számít, hogy vasárnap, amikorra további melegedést jósolnak Montmelóban, a Yamaha bajai csak tovább mélyülnek majd. „Minél melegebb az idő, annál nagyobbak a problémáink. Jerezben is hasonló volt a helyzet: délelőtt kicsit jobbak vagyunk, de amikor délután felkúszik az aszfalt hőmérséklete 50°C-ra, romlik a helyzet” – fejtegette, majd egy elég kiábrándító jóslattal szomorította el és egyidejűleg nevettette meg az egybegyűlteket: „A közepes keverékű gumikon gyorsak vagyunk hat körig, viszont a verseny 25 körből áll. A kemény keveréken pedig semmikor sem vagyunk jók. Tehát ez a két választási lehetőség áll előttünk holnapra: megyünk öt gyors kört, majd lelassítunk, vagy pedig az egész versenyt lassan teljesítjük.”
 
Írta: Bognár Viktor (Formula.hu); Fotók: Yamaha Racing
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: