MotoGP

Rossi: „Quartararo jobb volt nálunk Jerezben”

A 40 éves versenyző elismerte: ezúttal nem a motor, hanem bizony a versenyző volt a döntő tényező abban, hogy Jerezben ennyire remekelt a Petronas Yamaha újonc franciája.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Bár a futamon végül a dobogóra is álló Maverick Vinales lett a legjobb yamahás a Spanyol Nagydíjon, könnyen lehet, hogy ez csak Fabio Quartararo műszaki problémájának köszönhető. A Petronas SRT franciája ugyanis egész hétvégén kiváló tempót diktált, szombaton minden idők legfiatalabb királykategóriás pole-pozíciósává avanzsált, és a hosszabb etapokon is biztató volt a formája. Az előző két évben is előfordult olykor, hogy a gyári csapat szenvedésekor a szatellit gárda jobb teljesítményt nyújtott elsősorban Johann Zarco révén, csakhogy akkor a két alakulat eltérő gépet használt: a Tech3 rendre korábbi változattal ment. Valentino Rossi rámutatott: idén gyakorlatilag azonosak a masinák, így Jerezben bizony Quartararo jelentette a különbséget.

„Az előző két évben is volt zavarodottság nálunk, de akkor azért, mert az új Yamaha nem működött. Zarco rengetegszer volt gyorsabb nálunk, és részben azért, mert Zarco egy gyors motoros, de azért is, mert a régi jobban működött, mint az új. Szerintem most a helyzet egyértelműbb mindenki számára, és a motorok is nagyon-nagyon hasonlók. Ezért úgy vélem, ezen a héten egyszerűen az ember jelentette a különbséget, Quartararo azért volt végig rendkívül gyors, mert jobban motorozott. A problémája nélkül második vagy harmadik lehetett volna, nem tudom, mert nem láttam, de az biztos, hogy jócskán előttünk a legjobb yamahásként. Ez jó, és szerintem nehéz lesz őt a jövőben is legyőzni” – vélekedett Rossi, akit a Motorsport.com idéz.

Vinales is hasonlóan fogalmazott az újonc kapcsán: „Nagyon jó volt. Őszintén szólva, ez egy nagyon nehéz pálya a Yamaha számára, mégis egész hétvégén nagyon gyors és kiegyensúlyozott tudott lenni. Ez azt mutatja, hogy nagyon jó. Jó, ha van valaki a csapatunkban, aki nyomhat minket előre és jobban ráérez a motorra” – mondta a spanyol, aki arra a kérdésre, hogy a verseny korai szakaszában Quartararo és Franco Morbidelli mögött haladva látott-e valami eltérőt, így felelt: „Igazából a motorok nagyon hasonlók. A verseny elején próbáltam simábban motorozni a kigyorsításokon, így amikor kopni kezdtek a gumik, kicsit gyorsabb tudtam lenni. Mindenesetre remek tempót mutattak az első körökben: nagyon sokat tanulhatunk a szatellit csapattól. Fontos, hogy Fabio és Franco is gyors most, így még több adatot ellenőrizhetünk.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások