MotoGP

Rossi: „Hiába nyújtom a maximumot, ez sem elég”

A „Doktor” úgy érzi, remek formában van, a motor elektronikai hiányosságai azonban mégsem teszik lehetővé, hogy a győzelemért harcoljon. A nyeretlenségi széria pedig aligha a Red Bull Ringen fog megszakadni.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Valentino Rossi már hónapok azt hangoztatja, hogy elektronika terén vannak lemaradásban két fő riválisukkal, a Hondával és a Ducatival szemben, mindezidáig azonban a Yamaha nem állt elő még komoly fejlesztéssel ezen a téren. A problémák miatt Rossiék rendre küszködnek a hátsó tapadás terén, így a kigyorsításokon és a futamok második felében hátrányba kerülnek ellenfeleikkel szemben. Az olasz versenyző továbbra is igyekszik sürgetni a hangvillásokat:

„A Yamaha hibázott abban, ahogy hozzáállt ehhez az egységes elektronikához. Azért találták ki ezt, hogy csökkenjenek a különbségek a gyári és a szatellit gépek között, s így kiegyenlítettebb versenyek legyenek. A Yamaha ebben hitt, ugyanakkor a többiek megtalálták a módját, hogy úgy működjön, mintha egyedi elektronikájuk lenne. A Honda és a Ducati jóval agresszív megközelítéssel állt hozzá, míg a Yamaha kicsit nyugodtabb volt, éppen ezért ösztönöznünk kell őket kicsit ezen a téren” – fogalmazott Rossi, akinek szavait a Motorsport.com szakoldal idézi.

Jövőre még szigorúbbak és egységesebbek lesznek az elektronikára vonatkozó előírások a néhány hete bejelentett szabálymódosítások értelmében, Kouji Tsuya projektvezető szerint azonban, mivel mindenki számára egyforma lesz a kiindulási pont, ez sem fog javítani a Yamaha helyzetén. Márpedig a japán gyártó már húsz nagydíj óta nyeretlen – legutóbb 1996 és 1998 között volt egy 22 futamból álló győzelem nélküli sorozatuk –, Rossit pedig különösen frusztrálja, hogy úgy érzi, amúgy jól motorozik:

„Sajnálatos, hogy hiába vagyok remek formában, ha a motor lemaradásban van a többiekéhez képest, ezt leszámítva mindenünk meglenne a győzelemhez. Sajnos ez a helyzet, méghozzá elég hosszú ideje, hiszen már 20 verseny óta nem nyertünk. A maximumot nyújtom, de ez sem elég” – nyilatkozta a „Doktor”, aki azzal is tisztában van, hogy aligha Spielbergben fog megszakadni a rossz szériájuk: „Az osztrák pálya sosem kedvezett számunkra, tavaly szenvedtünk itt. Idén viszont javult a motor, szóval megpróbálunk a legjobbunkat nyújtva a dobogóért harcolni.”

Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások