MotoGP

Rossi: „Dani legalább egy vb-címet megérdemelt volna a MotoGP-ben”

„Nagyon sokat tanultam tőle”, „ő volt az egyik példaképünk”, „az egyik legjobb búcsúzik a MotoGP-től” – csak néhány gondolat a riválisoktól és versenytársaktól Dani Pedrosa visszavonulása kapcsán.
Szeretnél élőben szurkolni a kedvenc motorversenyződnek az augusztus második hétvégéjén megrendezésre kerülő Osztrák Nagydíjon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: akár jegyshopunkon keresztül is megvásárolhatod a belépődet a MotoGP spielbergi futamára!

Dani Pedrosa csütörtök délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szezon végén visszavonul, s ez a téma természetesen a szokásos hivatalos médiaeseményen is szóba került. Elsőként a spanyol versenyző jelenlegi csapattársa, Marc Marquez ragadta magához a szót, aki egyébként a Twitter-oldalára feltöltött bejegyzésben is kifejezte háláját honfitársa felé: „Szeretnék köszönetet mondani, mert ő volt az egyik hőse azoknak a gyerekeknek, akik velem együtt az álmaikat kergették. Ő volt az egyik viszonyítási pont számomra, és számos remek közös pillanatunk volt, mialatt egy csapatnál versenyeztünk” – idézi a címvédőt a Crash.net.

„Mindig nehéz ez, de mindenki eljut erre a pontra, de köszönettel tartozom neki, mert nagyon sokat tanultam tőle. Ő az egyik legjobb versenyző, és ahogy Carmelo is mondta, megérdemli, hogy legenda legyen. Öröm volt a csapattársának lenni. Amikor megérkeztem a MotoGP-be, ő tanított meg rá, hogyan kell vezetni a Hondát. Persze nem voltam rossz, de az apró részleteket illetően hálásnak kell lennem neki, hiszen remekül ment. Ha minden összeáll, akkor egy olyan napon szinte verhetetlen. Elrajtol, és kiépít egy-két másodperces előnyt, onnan pedig már lehetetlen elkapni.”
Valentino Rossi Pedrosa teljes királykategóriás karrierje során a repsolos egyik fő ellenfele volt – a „Doktor” így nyilatkozott: „Nagy kár ez a MotoGP-nek, hiszen az elmúlt évek egyik legjobbját veszítjük el vele. Azért is kár, hogy Dani sosem nyert világbajnokságot a MotoGP-ben, szerintem legalább egyet megérdemelt volna. Még elég korán van, de személyes okai vannak a döntésének. Nem számítottam rá, mert azt hittem, hogy talán a Yamahával folytatja. De meggondolta magát, ami sajnálatos mindenki számára. Dani állítja fel az egyik leggyorsabban a motort a kigyorsításokon, szerintem ez az egyik különlegessége a vezetési stílusának.”

Andrea Dovizioso annak idején néhány évig szintén volt Pedrosa csapattársa a Repsol Hondánál, és az olasz is úgy érzi, hogy sokat köszönhet a „Szamurájnak”: „A korai kigyorsítás volt az egyik gyenge pontom, ezért igyekeztem a lehető legtöbbet tanulni tőle és lemásolni. A 125-ösök és a 250-esek között is remekül építette fel a hétvégéket, nagyon fontos volt számomra, hogy én is megpróbáljam ezt követni. Rengeteget tanultam, fejlődött a stílusom és a versenyhétvégékhez való hozzáállásom is mellette. Mindenki eljut erre a pontra, és ha úgy érzi, hogy most kell meghoznia a döntést, és boldog emiatt, akkor én is vele örülök.”
A sajtótájékoztató három fiatalabb résztvevője, Maverick Vinales, Alex Rins és Jack Miller értelemszerűen kevesebbet versenyzett együtt Pedrosával, de így is volt mondanivalójuk: „Dani volt a viszonyítási pont számunkra, amikor gyerekek voltunk. Amikor elkezdtem nézni a motorversenyeket, ő akkor kezdett el nyerni a 125-ösök között. Remek kapcsolatot ápolunk, megtiszteltetés vele, az egyik példaképemmel motorozni. A legjobbakat kívánom neki, és kár, hogy többet nem versenyezhetünk vele, mert ő volt az egyik legjobb. Ez az ő döntése volt, és szeretnék gratulálni a hosszú karrierjéhez” – fogalmazott Vinales.

Hasonlóképp nyilatkozott Rins is, míg Miller a következőket tette hozzá: „Már így is egy legenda, többszörös világbajnok a kisebb kategóriákban, az pedig, amit a MotoGP-ben művelt a termete ellenére, azt mutatja, hogyan tudta az elképesztő tehetség legyőzni a nehézségeket a GP-s motoron. Megtiszteltetés volt vele egy pályán motorozni. Remélem, talál magának valamit, amit a versenyzés után is szenvedéllyel csinálhat” – nyilatkozta az ausztrál. Pedrosa egy 125-ös és két 250-es vb-címmel a zsebében vonul vissza, eddig 54 nagydíjgyőzelmet szerzett, a valenciai idénynyitón pedig hivatalosan a MotoGP Legendák közé kerül.

Fotók: MotoGP Media


Hozzászólások