MotoGP

Rossi: „A Honda és a Ducati tanult a Yamahától”

A kilencszeres világbajnok szerint most már a két fő rivális motorja sokkal simábban vezethető, mint néhány évvel ezelőtt. Összetettbeli harmadik helyét csodának tartja, de a célja, hogy a szezon végéig megtartsa azt.
Immár 22 verseny óta nem tudott nyerni a MotoGP-ben a Yamaha, ami a leghosszabb széria a hangvillások 1997-1998-as szenvedése óta. Valentino Rossi hónapok óta elsősorban az elektronika terén sürget változtatásokat, de újságírói kérdésre reagálva elismerte, hogy a motorspecifikáció is hátrányt jelenhet: a Yamaha ugyanis sornégyes, míg a Honda és a Ducati V4-es konfigurációval indul. A „Doktor” szerint ugyanakkor a két rivális tanult is tőlük, hiszen az utóbbi időben az ő gépük is sokkal könnyebben vezethető lett, ami a Yamahának már hosszú ideje az egyik fő erőssége volt:
 
„Elképzelhető, hogy a motor is problémát jelent, igen” – idézi Rossi szavait a Crash.net szakportál. „Látható, hogy a Honda és a Ducati tanult a Yamahától, mert a Yamaha már három-négy éve is elég „sima” motor volt, míg az övék sokkal agresszívebb. Úgy tűnik, az utóbbi években a Honda és a Ducati a Yamahához jobban hasonlító motort épített. De nekik V4-es blokkjuk van, nekünk sornégyes… Ez is a probléma része lehet, de hogy őszinte legyek, nem tudom.”
 
Rossi csapattársa, Maverick Vinales sem akart belemenni a hengerek elrendezésével kapcsolatos részletekbe: „Nem vagyok technikus, szóval nem tudom. Csak azt tudom, hogy ha jó a tapadás, akkor az egyik legjobb motor. De amint tapadást veszítünk, az elektronika nem segít, így nehezebb gyorsan és precízen menni vele.”
 
Visszatérve a 39 éves olaszra: bár Andrea Dovizioso misanói sikerével átvette tőle a második helyet a világbajnoki tabellán, Rossi továbbra is dobogós pozícióban áll. A Yamaha szenvedésének függvényében ezt is kisebb csodának tartja, ennek ellenére a szezon végéig megtartaná mostani helyezését – arra a kérdésre, hogy frusztráló-e, hogy már hat futammal a vége előtt elszálltak az esélyei a címre, így felelt:
 
„Persze, de koncentráltnak kell maradnunk és továbbra is a maximumot kell nyújtanunk, mert csodával határos módon még harmadik vagyok a bajnokságban. Hogy őszinte legyek, nem is értem, ez hogyan lehetséges. Úgy vélem, nehéz lesz itt maradni a harmadik helyen, de az a célunk, hogy megtartsuk ezt a pozíciót. Nem vagyunk messze Dovitól, és egyelőre több pontunk van, mint Lorenzónak és Mavericknek. A bajnokság szempontjából még fontos eredményeket érhetünk el” – nyilatkozta Rossi a Motorsport.com szakoldalon.
 
Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások