Formula-E

Rosenqvist kiesése után Bird győzött Rómában

Magabiztosan vezette a Róma ePrix-t Felix Rosenqvist, egy műszaki hiba azonban megfosztotta a svédet az újabb győzelemtől. A babérokat így Sam Bird aratta le, aki mögött Lucas di Grassi és André Lotterer ért célba a fordulatos versenyen.
Szeretnél élőben szurkolni Michelisz Norbinak, a Zengő Motorsport pilótáinak, Nagy Norbinak és Szabó Zsoltnak, valamint a szabadkártyásként induló Tassi Attilának és Nagy Daninak a Hungaroringen? Akkor rendeld meg jegyshopunkon keresztül a belépődet a WTCR hazai futamára!

Új helyszínt hódított meg a Formula-E sorozata, a szezon hetedik futamát Rómában rendezték, az „örök városban” Felix Rosenqvist szerzett pole-pozíciót. A svéd megőrizte a vezetést, a mezőny simán átjött az első kanyaron, később koccantak néhányan. Alex Lynn első szárnya megsérült, a britet fekete-narancs zászlóval intették ki a bokszba szárnycserére, Sebastien Bueminek pedig a hátsó kerékvédő eleme lazult meg. A mezőny nem szakadt szét túlságosan, a versenyzők többsége egy másodperces lemaradásban autózott az előtte levőhöz képest. Előzési kísérletre kevesen vállakoztak, José María López volt az egyik kivétel, aki egy merész manőverrel vetődött be Luca Filippi mellé és vette át tőle a tizenötödik pozíciót. Később mindketten átfűzték magukat Nicolas Prost Renault-ján is.
 
Rosenqvist lerázta magáról Sam Birdöt, aki szintén megszabadult az Evans-Lotterer kettőstől, Bueminek sikerült viszont megelőznie Oliver Turveyt az ötödik helyért. A svájci később André Lotterert is megpróbálta lehagyni, de csak a hátsó kerékborító elemet sikerült „leoperálnia” a Techeetahról. Egy félresikerült előzési kísérlet nyomán a visszafordító kanyarban Nick Heidfelddel az élen négyen is elakadtak, újabb szárnyak törtek, de mindenki folytatni tudta a küzdelmet az autócserék előtt. Nelson Piquet Jr. Jaguarja a bokszban adta meg magát, kiengedéskor a két NIO kis híján összeütközött, Alex Lynn pedig kipördült. A kiállások után Rosenqvist, Bird, Buemi sorrend alakult ki az élen, az aszfalton heverő törmelékek miatt egész pályás sárga zászló lépett érvénybe.
 
Bird megtámadta az élen haladó svédet, Mitch Evans pedig Buemit szorongatta, az új-zélandinak sikerült visszaszereznie a dobogós pozíciót. Tíz körrel a leintés Rosenqvist váratlanul kiesett, Mexikó után feltehetően ismét műszaki hiba sújtotta a Mahindra svédjét, Lucas di Grassi pedig odaért nagy riválisa, Buemi mögé, majd erőből elment a Renault pilótája mellett. Néhány körrel később Lotterer is utat talált Buemi mellett, Bird pedig megkapta a nyakába Evanst és di Grassit. Jean-Eric Vergne lehagyta Daniel Abtot, majd Buemit is megpróbálta megelőzni, de besokallt és visszaesett az audis mögé. Öt körrel a futam vége előtt elszabadult a pokol az élen, pozíciócsere nem történt, de szép lassan Lotterer is felért a vezető trióra.
 
Bird lélegzetvételnyi előnyhöz jutott, di Grassinak viszont sikerült megelőznie Evanst, aki mellett kis híján Lotterer is elment. López falnak csapta az autóját, Evans pedig agresszíven védekezett német ellenfelével szemben, de az utolsó körben Lotterer Abttal karöltve mégis lehagyta a jaguarost. Di Grassi odaért még Bird mögé, megelőzni azonban nem tudta, Bird a szezonnyitó után másodszor nyert futamot ebben a szezonban. Di Grassi lett a második, a címvédőt azonban vizsgálják szabálytalan bokszutcai kiengedés miatt. Az utolsó dobogós hely Lottererhez került, Evans végül csak kilencedikként zárt. A leintés utánra is maradt csattanó, egy versenyszervező kis híján a győztes Bird autója elé lépett, de szerencsére nem történt sérülés.
 
A futam végeredménye:
 
Fotó: DS Virgin Racing Media


Hozzászólások