MotoGP

Rins: „Két legendát győztem le: Texasban Valentinót, itt Marcot”

Karrierje második győzelmét aratta a MotoGP-ben a Suzuki spanyolja, ráadásul az utolsó kanyarban előzte meg repsolos honfitársát – ehhez viszont az is kellett, hogy korábban egy körrel elszámolja magát!
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Már a start is izgalmasan alakult Alex Rins számára, hiszen bár feljött a harmadik helyre, megingott alatta a Suzuki. Gyorsan összeszedte azonban a motort, s rövidesen már Marc Marquezt üldözte, akivel egészen a befutóig csatázott a győzelemért, amelyet végül egy parádés utolsó kanyaros előzéssel a suzukis szerzett meg. „Hihetetlen! Őrült verseny volt ez számomra. Elkövettem néhány hibát, az első kanyarban pedig nagyon közel jártam a bukáshoz. Nem tudom, hogy a hideg gumi miatt volt-e vagy más miatt, mindenesetre sikerült összeszednem a motort” – utalt a verseny eleji hibájára, amely Fabio Quartararo és Andrea Dovizioso balesetét is kiváltotta (mindkét motorosnál agyrázkódást diagnosztizáltak, de mindketten rendben vannak, s már ma este haza is utazhattak a kórházból).

Marquez egy ponton maga elé engedte Rinst, ezt azonban utóbbi nem sokáig hagyta: „Elkezdtünk játszadozni kicsit. Marc elvette a gázt, s egy kört megtettem előtte, de nagyon hamar hagytam, hogy visszaelőzzön, mert gyorsabb volt az utolsó szektorban, és nem akartam megmutatni neki a gyenge pontjaimat. A gyors kanyarokban és a sikánokban gyorsabb voltam nála, az utolsó szektorban viszont jóval erősebb volt a kigyorsításokon az utolsó kanyart megelőző három lassúban. De szerencsére több métert vissza tudtam hozni az utolsóban, különben el tudott volna lógni” – idézi a MotoGP-ben másodszorra diadalmaskodó motorost a Crash.net szakoldal.
Az igazi nagy csata a fináléban indult meg a két spanyol között: Rins az utolsó előtti kör végén az utolsó kanyar külső ívén próbálkozott Marquez mellett, ám akkor lesodródott a zöld területre. Mint utólag kiderült, a spanyol elszámolta magát: azt hitte, az már a befutó! „Már a verseny középső szakaszában is az volt a taktikám, hogy sok időt hoztam rajta az utolsó kanyarban. Az előző kettőben, a Brookfields- és Luffield-kanyarokban sokkal gyorsabb volt, minden körben fél másodpercet adott ott nekem, de az utolsóban mindig sok időt visszahoztam. Viszont elkövettem egy nagyon nagy hibát: két körrel a vége előtt azt hittem, hogy az már az utolsó kör. Ezért próbáltam kívülről megelőzni őt, de aztán láttam, hogy továbbra is teljes gázzal megy.”

A korai próbálkozás miatt Marquez számított az újabb támadásra, de végül pont ez lett a veszte: amikor minimálisan lesodródott, Rins belülről bevágott mellé és végül a célvonalig kigyorsítva 13 ezreddel legyőzte őt. „Hihetetlen. Két legendát győztem le: Austinban Valentinót, itt Marcot” – utalt az Amerikai Nagydíjon aratott sikerére, ahol a hajrában Valentino Rossit vadászta le. „Egyértelmű, hogy mindkét győzelem nehéz volt. Hogy őszinte legyek, nem hittem volna, hogy megnyerhetem ezt a futamot, mert Marcban és Fabióban több volt a potenciál. De nagyon kényelmesen éreztem magam Marc mögött, jól motoroztam, s aztán az utolsó kanyarban volt egy esélyem a győzelemre.”

Rins hozzátette: örül, hogy ilyen látványos módon sikerült nyernie Silverstone-ban, de még inkább örül annak, hogy ismét bebizonyosodott: jó úton jár a Suzuki. „Rendkívül keményen dolgoznak. Az austini diadal után is közel voltam néhány versenyen, de ezt a futamot így megnyerni egészen hihetetlen. Ez azt mutatja, hogy a motorunk versenyképes. Most tovább kell dolgoznunk, hogy tovább fejlődhessük és elérhessük a maximumot. Innentől megpróbálok az első háromban végezni a világbajnokság végelszámolásánál” – fogalmazta meg céljait a versenyző, aki mostani sikerével amúgy át is lépte Danilo Petruccit az összetettbeli bronzéremért folyó harcban.

Fotó: Suzuki Racing


Hozzászólások