F1

Ricciardo nyerte a B ligát, Albon a futam embere

Több elégedett pilótát találhatunk a középmezőnyben, hiszen Pierre Gasly (Red Bull) a leggyorsabb körért járó pluszpontnak, a tavalyi győztes Daniel Ricciardo (Renault) az új csapatánál történt első pontszerzésnek, Kimi Raikkönen (Alfa Romeo) a remek tempójú felzárkózásának, míg Alexander Albon (Toro Rosso) a szombati balesetét követő 10. helyének örült.
Ritka az olyan futam a Formula-1-ben, hogy a három élcsapat – Mercedes, Ferrari és Red Bull – mögött pontszerzőként célba érkező középmezőny valamennyi tagja elégedetten nyilatkozik a versenyt követően. Most, a jubileumi 1000. viadalt követően ez történt. Ugyan a Red Bull nem ide tartozik – főleg Max Verstappent illetően –, de az eddig a feladathoz nem egészen felnövő Pierre Gasly ezúttal végre azt hozta, ami minimálisan elvárható tőle: ott körözött a legjobb öt versenyző mögött, egy alkalommal került nehezebb helyzetbe, ám végül megoldotta azt, és simán bejött a hatodik helyen. Ráadásul bevált a csapat húzása, a légüres térben autózó franciát kihívták három körrel a vége előtt kerékcserére, hogy ezzel megszerezze a leggyorsabb körért járó egy pontot. Gasly felnőtt a feladathoz, és megfutotta a leggyorsabb kört.

„Ha objektíven akarom nézni a versenyt, ez volt a maximum, amit kihozhattunk a futamból. Természetesen örülök az extra pontnak, és a csapattal jól döntöttünk, amikor rámentünk erre. Végre sikerült előre lépnem az eddigiekhez képest, ám még rendkívül sokat kell dolgoznom ahhoz, hogy az elvárások szerint szerepeljek” – jelentette ki Gasly.

Noha tavaly győzni tudott itt Sanghajban némi szerencsével Daniel Ricciardo, a Renault versenyzője legalább olyan boldog volt az idei futam leintését követően, hiszen végre pontokat szerzett új csapatában, ráadásul ezúttal ő lett a B-Liga legjobbja. „Fantasztikus érzés ez a hat pont, de nemcsak nekem, hanem az egész csapatnak is. Ez az első verseny, amikor a Renault pilótájaként be tudtam fejezni egy futamot. Ráadásul az egykiállásos taktikánk is működött, jó döntés volt, hogy a lágy gumi után a kemény keveréket tettük fel. Jól menedzseltem az abroncsokat, így végül meglett a hetedik hely” – állította Ricciardo, akit jó volt újra látni mosolyogva egy futam leintését követően.

Az Alfa Romeo eddig mindhárom versenyen pontokat szerzett, ám ezt kizárólag Kimi Raikkönennek köszönheti. Ugyan a 2007-es világbajnoknak megszakadt a nagy sorozata, és ezúttal a TOP 10-en kívülről indult, ám a finn ismét jókedvében volt, így szinte végigcsatázva és előzve a teljes versenyt, végül újabb két ponttal zárt. Igaz, ez nem ugyanaz, mint tavaly, amikor végig a dobogóért küzdött, ám látható, a mezőny legidősebb tagja élvezi a versenyzést. Ugyanakkor csapattársa, Antonio Giovinazzi továbbra is pont nélkül áll a bajnokságban.

„Úgy érzem, ez a futam is rendben volt, hiszen ismét szereztem két pontot. Ugyan az autó jól működött, de a futam vége felé a gumik gyorsabban koptak, így nem tudtam Perezt és Ricciardót megelőzni. Érdekes, hogy azokon a versenyeken jobban teljesítünk, amikor hátrébbról kell elrajtolnunk, de addig nem számíthatunk előrelépésre, amíg a futamaink a felzárkózásról szólnak” – fogalmazott Raikkönen.

Fura ezt mondani, de a jubileumi 1000. futam hőse a tizedikként célba érő, azaz újra pontot szerző Alexander Albon (Toro Rosso) volt. A fiatal thai pilóta a szombati harmadik szabadedzésen ripityomra törte az autóját, nem is tudott részt venni az időmérőn, így a bokszból rajtolhatott a vasárnapi futamon. Ennek ellenére remekül versenyzett, több fantasztikus előzést bemutatott, és végül pontszerzőként intették le, nem véletlenül választották meg a nézők a nap versenyzőjének.

„Noha a bokszból kellett rajtolnom, azzal tisztában voltam, hogy jó az autó tempója. Ráadásul a baleset után inkább a kihagyott lehetőséget sajnáltam az elmaradt időmérő miatt, nem pedig magamat sajnáltattam. Mindent kiadtam magamból, ám a verseny elején a túlmelegedett gumik miatt rengeteget csúszkáltam. Viszont amikor felvettem a ritmust, utána már jól éreztem magam. Bevallom, egy kicsit aggódtam, hogy Grosjean utolér, az utolsó körök emiatt igencsak idegőrlőek voltak, de sikerült megszereznem a tizedik helyet. A szombati baleset után ez felér számomra egy győzelemmel” – értékelt Albon.

Fotó: Renault Sport Media


Hozzászólások