WTCR

Ribeiro: „Továbbra is támogatni kívánjuk a privát csapatokat”

Marcello Lotti távozása után Francois Ribeiro vette át az általános menedzser szerepét a túraautó-világbajnokságban, s elmondta, hogy a jövőben is támogatni szeretnék a privát alakulatokat. Emellett az autosport.com weboldalnak adott nyilatkozatában beszélt arról is, mi vezetett a Lottival való szakításhoz, illetve Eric Néve szerepköréről is ejtett néhány szót.
Múlt héten látott napvilágot a meglepetést keltő bejelentés, miszerint Marcello Lotti promóter távozik, s a helyét az eddig is a WTCC szervezéséért felelős Eurosport Events kötelékeibe tartozó Francois Ribeiro veszi át. A csere azért is volt furcsa, mert a bajnokságban épp egy új korszak veszi kezdetét idén az új szabályoknak köszönhetően, s ezt az új általános menedzser is megerősítette: „Úgy gondolom, amikor a 16 új autó pályára gurul majd, rájövünk, hogy egy új lépcsőfok, egy új éra veszi kezdetét” – nyilatkozta Ribeiro az autosport.com szakportálnak. Az új vezető ugyanakkor leszögezte, hogy nem csak új gyártókat szeretnének csábítani a világbajnokság mezőnyébe, hanem szeretnék, ha továbbra is számos privát alakulat képviseltetné magát a rajtrácson:
 
„Emlékszem a 2007-es brazil fordulóra, amikor alig húsz pilóta állt a rajtrácson, s majdnem mindegyikük egy gyári csapat profi versenyzője volt” – fogalmazott. „A privát alakulatok csak nagyon kis részét alkották a mezőnynek. A gazdasági válság rosszul érintette a sorozatot, de a bajnokság továbbra is nőtt, mivel segítettük a privát csapatokat abban, hogy versenyképesek maradjanak, s ez olyasmi, amit a jövőben is folytatni kívánunk. A gyártók jönnek és mennek, de amikor távoznak, nem törődnek azzal, mit hagynak hátra maguk mögött. Az olyan istállóknak viszont, mint a ROAL, a Bamboo vagy a Campos, a WTCC jelenti az elsőszámú üzletágat, ezért fontos, hogy megtartsuk őket.”
Az új vezetés számára is kiemelt fontosságú lesz a privát alakulatok támogatása
 
Ribeiro beszélt az új menedzsmentre való átállásról is, mely szerinte gyakorlatilag észrevétlenül fog lezajlani, hiszen az Eurosport Events 2005 óta érdekelt a túraautó-világbajnokság szervezésében, éppen ezért nem lesz új feladat számukra a sorozat irányítása. A szakember az interjúban röviden azt is elmondta, hogy miért is döntöttek Lotti távozása mellett: „Elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor az Eurosport központosított rendszert akart, de Marcellónak ez nem igazán tetszett” – mondta, mintegy visszhangozva az ex-promóter múltkori nyilatkozatában elhangzottakat, miszerint ő és az Eurosport Events közösen döntöttek a szakítás mellett, melynek oka az volt, hogy „nem találtak közös pontot, melyben megegyezhettek volna”.
 
Az új vezetéssel kapcsolatban Ribeiro elmondta, hogy hasonló rendszert kívánnak megvalósítani, mint amit az ERC-ben, azaz a Rali Európa-bajnokság esetében is bevezettek (Ribeiro ebben a projektben is érintett volt), miszerint külsős és belsős szakértőket egyaránt foglalkoztatnak majd. Ennek egyik eleme, hogy tanácsadóként fogják alkalmazni a gyári Chevrolet egykori csapatfőnökét, Eric Néve-t. „Részt vett minden csapatértekezleten, az FIA tanácsának minden ülésén, és az összes versenyen hosszú évekig” – mondta róla az új általános menedzser. „Emellett ő volt az egyik legaktívabb a sorozat népszerűsítésében, s most is kulcsfigura lesz, főképp a csapatokkal, a versenyzőkkel, a pályákkal és az FIA-val kapcsolattartás terén” – zárta gondolatait Ribeiro.


Hozzászólások