Superbike

Rea: „Tudom, hogy egyszer lejár az időm”

Minden pozitív előjel mellett sem hajlandó elbízni magát az új szezon előtt Jonathan Rea, aki a negyedik világbajnoki címet célozza meg 2018-ban. A címvédő elárulta, hogy mi motiválja még ennyi siker után, valamint kitért a tesztelések monotonitására is.
Kövess minket a közösségi médiában is: Facebook-oldalunkon és Twitter-csatornánkon a legfontosabb és legfrissebb híreket, Instagram-oldalunkon a legjobb képeket, a YouTube-csatornánkon pedig szerkesztőségünk podcastjeit találhatod meg!

Bármilyen lehetetlennek is tűnik most, és noha egyelőre semmi jel nem utal rá, Jonathan Rea egyeduralma a Superbike-világbajnokságon egy nap véget fog érni. A tavaly 16 versenyt megnyerő háromszoros világelső óvatosan közelít az új szezon felé, és minden pozitív előjel ellenére nem hiszi, hogy könnyű dolga lesz 2018-ban. „Ha esetleg sikerülne az, ami tavaly, akkor megeszem a kalapomat.” A címvédő kizárólag a futamgyőzelmekre és a bajnoki elsőség megtartására koncentrál.
 
„Egyáltalán nem gondolok arra, hogy megismételhetem a 2017-es teljesítményemet. A motivációm a félelemből fakad, hogy többé nem leszek az élen a bajnokságban, ez nagyon is aggaszt. Tudom, hogy az időm egy nap le fog járni, idén, a következő évben vagy azután, de le fog járni. Ki akarom élvezni, ameddig csak tart. A cél továbbra is a győzelem, de most már az is hajt, hogy nehogy legyőzzenek. Ha valaki, akkor én tudom, hogy a győzelem mennyire megváltoztatja az ember életét. Hihetetlen, álomszerű ez az időszak és még nem akarom, hogy véget érjen” – idézi Rea szavait a Crash.net szakoldal.
 
A jerezi és portimaói tesztek egyaránt jól sikerültek a Kawasaki számára, a csapat azonban nagy kihívás előtt áll az új szabályok szerinti fordulatszám-szabályozás miatt. Tavaly az év közepén még igencsak pesszimistán tekintettek az új évad elé, mostanra azonban már rózsásabbnak tűnik a helyzet. „Nem örültünk az új szabályoknak, úgy éreztük, hogy mindenki a mi skalpunkat akarja. A tesztek azonban megnyugtattak bennünket, főleg Jerezben, ahol gyorsabbak voltunk, mint tavaly. Büszke vagyok a csapatomra, fantasztikus munkát végeztek.”
Az elmúlt három év 78 versenyéből 73-at Rea, Sykes vagy Davies nyert meg a Superbike-ban, remélhetőleg idén új nevek kerülnek majd az esélyesek közé. Alex Lowes mellett Marco Melandri és Leon Camier is ígéretesen teljesített a teszteken. Rea ezzel kapcsolatban is óvatosan fogalmaz: „Őszintén szólva azokra számítok, akik eddig is erősek voltak, Chaz, Tom, Melandri. Talán még a Yamahákat sorolnám hozzájuk, tudom, milyen volt az a motor és mostanra nagyon sokat fejlődött. Eugene Lavertyről sem szabad megfeledkezni, ő egy nagyon erős versenyző, jól teljesíthet, ha sikerül munkára fognia az Apriliát.”
 
„Vicces dolog ez. Az év elején mindenki meg van győződve arról, hogy most eljött az ő ideje. Én magam is izgatott vagyok emiatt. Már nem kell sokáig várnunk, két hét múlva végre elkezdődik, ez pedig hihetetlenül ösztönző. A teszteken sosem könnyű motivációt találni, az egy elég monoton munka, a szókincsed abból áll, hogy „igen”, nem”, vagy „ellenőrizzük újra ezt vagy azt”. Most viszont már alig várom, hogy elkezdődjön a cirkusz.”

 
Fotó: Worldsbk.com


Hozzászólások