Superbike

Rea: „Élveztem a csatákat, de nem vállaltam kockázatot”

Érdekes kettősség jellemezte a négyszeres Superbike-világbajnok asseni versenyhétvégéjét. Ugyanis most először fordult elő, hogy a brit körökön keresztül vezetett Alvaro Bautista előtt, ugyanakkor szintén először fordult elő, hogy tíz második hely után lecsúszott Rea a dobogó második fokáról.
Talán a legjobb esély most Assenben mutatkozott Jonathan Rea (Kawasaki) számára, hogy megszakítsa Alvaro Bautista menetelését, és valahogy legyőzze a holland pályára hibátlan mérleggel érkező gyári Ducati-pilótát. Nos, a négyszeres világbajnok mindent meg is tett ennek érdekében, ám ezúttal sem sikerült legyőznie a MotoGP-ből érkező spanyolt. Bautista ezúttal új rekordot állított fel – a szezon első 11 versenyén nem talált legyőzőre –, beállította a négyszeres világbajnok 11 futamos győzelmi szériáját, ráadásul 53 pontos előnyre tett szert a brittel szemben.

Rea is egyfajta rekordot állított be azzal, hogy tíz futamon lett zsinórban második, ám tovább már nem tudta ezt srófolni, ugyanis a második futamon 18 ezreddel kikapott a hazai pályán remeklő Michael van der Marktól (Yamaha). Ezúttal azonban nem három, hanem a télies időjárás miatt csak két vasárnapi futamot rendeztek, amivel felidézték a 2015 előtti vb-rendszert.

„Nagyon élveztem a csatákat, valamint azt, hogy két normál versenyünk volt egy nap, úgy, mint a régi szép időkben. Maximum annyi volt a különbség, hogy a két futam között kevesebb idő állt a rendelkezésünkre ebédelni és felkészülni” – állította a négyszeres világbajnok.

Nem titkolja, ezen a hétvégén mindent bevetettek, ami csak a rendelkezésükre állt, és immár több körön keresztül vezetett is Bautista előtt, és utóbbi is azt nyilatkozta, ez volt eddigi legjobb versenye.

„Mindent kimerítettünk, amink csak volt, így néhány esetben erősebbek is voltunk Alvarónál. Ám magunkat csapnánk be, ha azt hinnénk, hogy azért voltunk hozzá sokkal közelebb, mert annyit javultunk. Nem, ugyanis ezt a pálya karakterisztikájának köszönhetjük, ám a gyorsabb fázisokban itt is mindig alulmaradtunk vele szemben. remekül éreztem magam, amikor körökön keresztül csatáztunk egymással, mert képes voltam tartani a tempóját, ám egy idő után rá kellett jönnöm, nem szabad felesleges kockázatot vállalnom, maximum esés lett volna a vége, így biztonsági motorozással behoztam a Kawasakit a célba. Higgye el mindenki, a szívem és az eszem is párbajozott azokban a körökben, nemcsak én és Alvaro, ám a racionalitás győzött” – jelentette ki Rea, aki abban bízik, az imolai futamig sikerül ismét fejlődniük, és akkor újra megpróbálhatja azt, ami idén tizenegy alkalomból egyszer sem sikerült: legyőzni Bautistát.

Fotó: worldsbk.com


Hozzászólások