F1

Raikkönen Monzában tudta meg, hogy elküldi a Ferrari

Csak ezután kezdett el tárgyalni a Sauberrel a finn, aki óriási formában volt a Szingapúri Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mindeközben ferraris utódja, Charles Leclerc már jövőre a vb-címért harcolna.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

A hét egyértelműen legfontosabb híre volt a Formula-1-ben, hogy Kimi Raikkönen a szezon végén távozik a Ferraritól. A helyét a Saubertől érkező Charles Leclerc veszi át 2019-ben, míg a finn visszatér karrierje legelső F1-es csapatához, azaz gyakorlatilag helyet cserél a monacóival. Természetesen a hétvégi Szingapúri Nagydíj előtti csütörtöki sajtótájékoztató egyik fő témája is ez volt, Raikkönen pedig elárulta, hogy bár a ferraris távozás nem az ő saját döntése volt, az azt követő lépések viszont már igen.

A 2007-es világbajnokkal a legutóbbi Olasz Nagydíjon közölték, hogy jövőre már nem lesz helye a maranellóiaknál: „Monzában tudtam meg” – idézi a Motorsport.com Raikkönent, aki a sauberes átigazolásról is beszélt röviden: „Nyilván ismerek néhány embert a Saubernél korábbról, és igazából ezt követően indultak az egyeztetések. Nem gondolom, hogy korábban is járt volna ez a fejemben. Sosem tudhatjuk, végül mi fog történni.”

Amikor felvetették neki, hogy teljesítmény terén egyértelműen visszalépés a Ferrariból átülni a Sauberbe, így reagált a Jégember: „Persze, de mindig komoly különbségek vannak az autók között. Ha megnézzük, idén sem sok autó van azonos szinten. Mindig is ez volt a helyzet, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő…” – mondta a finn, aki a kétéves szerződése végére megelőzheti Rubens Barrichellót a nagydíjrajtok számának rekordjában. Persze az újságírók tovább firtatták, hogy mi állhat a sauberes döntés hátterében:

„Ezt akartam. Miért próbáljátok meg ezt túlbonyolítani? Semmivel sem tudok többet, mint ti, pusztán csak az eredményeiket. Természetesen senki sem tudja, mi lesz jövőre, de persze lehet találgatni. Nyilván megvannak az indokaim, és ez pont elég. Nem érdekel, mások mit gondolnak, amíg elégedett vagyok a saját indokaimmal” – fogalmazott Raikkönen, aki arról is beszélt, hogy változtatni kell-e azon a hozzáállásán, hogy mindig a győzelem a célja: „Nem tudom, nem hiszem… Nyilván mindig a győzelem a cél, de hogy reális-e? Ki tudja? Mindig a legjobb helyezésekért harcolni, aztán meglátjuk, mi lesz.”
 

Raikkönen amúgy óriási formában volt a sajtótájékoztatón, az újságírókkal való beszélgetéseket köztudottan nem kedvelő finn többször is megtrollkodta a jelenlévő médiát. Például arra a kérdésre, hogy miért ment a Sauberhez, elsőre csak annyit felelt, hogy „Miért ne?”, majd mikor azt kérdezték tőle, még mindig megvan-e benne a versenyzés iránt érzett szenvedély és lobog-e benne a tűz, így válaszolt: „Nem, igazából nem, szimplán csak szeretek veletek játszani, ezért kellett aláírnom, így két évet fogok még eltölteni itt úgy, hogy nem vagyok boldog” – nevette meg a sajtósokat a ferraris, aki annál a kérdésnél, hogy segíteni fogja Sebastian Vettel világbajnoki hadjáratát, szintén elsütött egy poént: „Egyszerre csak egy autót tudok vezetni.”

Mindeközben a Raikkönen helyére érkező Leclerc, aki újoncévében többször is a pontszerzők közé vezette már az Alfa Romeo Saubert, egyértelmű célkitűzéseket fogalmazott meg első ferraris szezonjára: „Nehéz ezt most megmondani, de a célom, hogy a lehető legjobb munkát végezzem az autóval. Idén szerintem az övék az autó, amellyel meg lehet nyerni a vb-címet, és ha ez jövőre is így marad, akkor egyértelműen a világbajnoki cím lesz nekem is a célom, ami óriási dolog. Persze ehhez rengeteget kell javulnom versenyzőként.”

De vajon készen áll-e arra, hogy felvegye csapaton belül a harcot a négyszeres világbajnok Vettellel? „Úgy vélem, ez egy nagy kérdőjel sokak számára, hogy készen állok-e vagy sem, és én sem tudom megnézni. De ha megnézzük Lewist, ő például rögtön az első évében ott volt az élen. Nyilván a tapasztalat mindig pluszt jelent, de szerintem ha elég jó vagy az egyik ülésben, akkor megérdemled a topcsapatok egyik ülését. Ha a következő évben viszont nem lesznek elég jó eredményeim ahhoz, hogy a Ferrarinál maradjak, akkor teljesen normális, ha lefokoznak, de akkor nem is érdemlem meg a Ferrari ülését” – fogalmazott a monacói, hozzátéve, hogy tudja, hogy nem lesz tanulóéve az olaszoknál, azonnal szállítania kell majd az eredményeket.

Fotó: Ferrari


Hozzászólások