MotoGP

Probléma lehet az új silverstone-i aszfalttal a MotoGP-n?

A hétvégén rendezik az F1-es Brit Nagydíjat, és a versenyzők szerint talán még a korábbinál is huplisabb lett a felület, amely különösen a motorosok életét nehezítheti majd meg.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára!

Az utóbbi években, amióta a Formula-1-ben a jóval nagyobb leszorítóerőt generáló aerodinamikai szabályok érvényben vannak, a MotoGP-sek szinte az összes olyan pályán panaszkodtak az aszfalt minőségéről romlására és elsősorban a bukkanók kialakulására, ahol mindkét sorozat vendégeskedik: Barcelonában, a Red Bull Ringen, Austinban és Silverstone-ban is hallhattunk ilyen véleményeket a versenyzőktől.

A szezon elején a Circuit of the Americas rengeteg kritikát kapott, amiért nem sikerült megfelelően a felület kisimítása, Catalunyában viszont a mezőny többsége elégedett volt az új aszfalttal. A Brit Nagydíj helyszíne is új burkolatot kapott erre a szezonra, ám könnyen lehet, hogy az austini pálya sorsára jut majd: a hétvégén ott versenyző Formula-1-esek szerint ugyan a tapadás sokat javult, a huplik azonban még nagyobb gondot jelentenek.

„Meglepődtem, mert talán még a barcelonainál is jelentősebb az előrelépés tapadás terén, viszont ugyanolyan huplis a pálya, mint tavaly, ha nem jobban. Egyszerűen csak sajnálom a MotoGP-s srácokat, mert ők kérték ezt a változtatást, de lehet, hogy azt nem kapják, amit vártak” – fogalmazott a Renault F1-es pilótája, Carlos Sainz. A vb-címvédő Lewis Hamilton is hasonló álláspontra helyezkedett: „Ez a leghuplisabb pálya, amelyen valaha mentem: olyan, mint a Nordschleife” – idézi a Mercedes versenyzőjét a Motorsport.com szakoldal.

Persze nem csak negatív véleményeket lehetett olvasni az új silverstone-i aszfaltról: Max Verstappen szerint például több idegesítő bukkanó is eltűnt a pályáról a felújításnak köszönhetően. Mindenesetre az biztosnak tűnik, hogy az új aszfalt komoly kihívás elé állítja majd a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyét, ráadásul Barcelonával ellentétben a Brit GP helyszínén nem is terveznek külön tesztet a csapatoknak és a Michelinnek az augusztus végi nagydíjat megelőzően.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások