Jegyek

Portimao - Futamelőzetes

WTCR
Portimao - Futamelőzetes
2012.05.29. 22:49
A túraautó-világbajnokság (WTCC) mezőnye hazajár Portugáliába, de a hétvégi forduló helyszínére, a Portimaóhoz közel fekvő ultramodern komplexumba még csak második alkalommal látogatnak el a sportág legjobbjai. A hétvégén egyébként a 13. és 14. futamokkal kezdetét veszi a 2012-es szezon második fele.
 
A hivatalosan az Autódromo Internacional do Algarve nevet viselő pálya igazi modern motorsportszentély, sokkal több egy egyszerű versenypályánál. A mintegy 200 millió euróból felépített, 2008 végén átadott komplexum az összes autós és motoros széria számára remek helyszín, megfelel a kor követelményeinek - a biztonság és a nézők kiszolgálása terén egyaránt.
 
A Portimaótól hét kilométerrel északra fekvő pályán konferenciaközpontot is kialakítottak, amelyet autó- és motorgyártó vállalatok előszeretettel választanak bemutatók helyszínéül. A létesítménynek több kisebb terme mellett van egy 800 fő befogadására alkalmas „csarnoka” is, így valóban minden igényt kielégít a komplexum ilyen téren is.
 
Egy számtalan módon variálható nyomvonalú gokartpálya, egy hotel és a hozzá kapcsolódó kikapcsolódási lehetőségek széles tárháza, valamint egy technológiai park és egy 10 ezer négyzetméteres sportkomplexum is a látogatók rendelkezésére áll, utóbbi az élsportolók igényeit ugyanúgy kielégíti, mint a mozgásra vágyó amatőrökét. A modern infrastruktúrával felszerelt technológiai központban a különböző gyártók dolgozhatnak fejlesztéseiken, amiket akár azonnal ki is próbálhatnak az aszfalton, a pálya tehát ily módon rögtön egy kihelyezett kutató- és fejlesztési központtá válik.
 
Hivatalos honlapja szerint 64 különböző nyomvonal alakítható ki a pályán, amelyből a WTCC mezőnye a hétvégén egy 4654 méteres variációt használ majd. Michelisz Norbiéknak 9 jobbos és hat balos kanyarral kell majd megküzdeniük. A pálya kétharmadát egyenesek teszik ki, melyek közül a célegyenes kifejezetten hosszú, 969 méteres, a szélárnyék kihasználására tehát az osztrák fordulót követően ezúttal is lesz lehetőség. A modern versenypályákra jellemző, hogy az aszfaltcsík a minél nagyobb biztonság érdekében széles, bukóterei pedig tágasak. Természetesen mindez jellemező a portugál ringre is, amely 2010-ben debütált a WTCC-ben. Portimao mellett Porto utcai pályáján (2007, 2009 és 2011), valamint az estorili aszfaltcsíkon (2008) rendeztek eddig portugál futamot a sorozatban.
 
Mivel a széles kanyarokban a pilóták több ideális ívet is választhatnak, így látványos, előzésekben gazdag versenyekre van kilátás. A pilóták számára tovább fokozza az élvezetet, hogy nagy lejtők és emelkedők vannak, egyes kanyarokba pedig vakon érkeznek meg, éppen a szintkülönbségek miatt. A pályán zajló eseményeket akár 100 ezer néző is kényelmesen nyomon követheti a helyszínen, de 2010-ben kicsi volt az érdeklődés a túraautó-vb futamai iránt, így csak kevesen látták a helyiek közül, amint honfitársuk, Tiago Monteiro futamot nyer. Idén a szervezők éppen a portugál pilóta vonzerejében bízva sokkal nagyobb érdeklődésre számítanak, és nem alaptalanul, hiszen miután Monteiro is megkapja a SEAT új motorját, jó eséllyel ismét az élbolyban tűnik majd fel.
 
Két éve egyébként SEAT-uralom volt Portimaóban, Monteiro mellett Gabriele Tarquini győzött a futamokon. Idén egyértelműen a Chevrolet uralja a mezőnyt, de azt már például Michelisz Norbert is bebizonyította, hogy a kékek sem verhetetlenek. A pálya adottságaiból kifolyólag izgalmas versenyekre van kilátás, ráadásul szintén a konkurenciának kedvez, hogy a SEAT-ok és a Fordok ledobhatnak 10 kilo pluszsúlyt. A BMW-sek továbbra is egy súlycsoportban lesznek az idén eddig 9 győzelmet szerző Chevrolet pilótáival, de éppen legutóbb Ausztriában láthattuk, hogy címvédő márkánál is hibázhatnak, tehát ők sem tökéletesek.
 
Ami a magyarokat illeti, a Zengő Motorsport hiába futja már második szezonját BMW-vel, a portimaói pálya részben mégis új lesz számukra, hiszen Michelisz Norbi 2010-ben még SEAT-tal versenyzett itt. A Hungaroringen felejthetetlen győzelmet arató Michelisz csapattársa, Wéber Gábor remélhetőleg nem idei utolsó versenyhétvégéjét teljesíti majd, de ahhoz, hogy a tengerentúli versenyeket is vállalni tudja, rendeznie kell szponzori hátterét. Ő a pályán kívül is komoly csatát vív.
 
A hétvégén érvényben lévő súlyok:
 
Típus Súly
Chevrolet Cruze 1.6T  1200 kg
BMW 320 TC  1200 kg
Lada Granta Sport 1190 kg
SEAT Leon WTCC 1180 kg
SR Leon 1.6T 1150 kg
Ford Focus S2000 TC 1130 kg


A portimaói pálya számokban:
- Egy kör 4564 méter hosszú, a 11 körös futamokon 51,194 kilométer lesz a versenytáv vasárnap.
- Az időmérőn futott körrekordot Tiago Monteiro tartja 1:55.372-vel, míg a versenyen eddig Gabriele Tarquini volt a leggyorsabb egy körön, eredménye 1:56.984 volt 2010-ben. Győzelemmel is ők ketten büszkélkedhetnek eddig Portimaóban.
- A pálya körül négy darab, egyenként 25 négyzetméteres kivetítőn követheti a közönség a futam eseményeit.
- A médiacenterben 750 sajtómunkás számára van hely, és összesen 450 monitor van a teremben.
- A bokszutcában 84 garázs van, melyek egyenként 67,5 négyzetméteresek, így az összterületük 5670 négyzetméter.
- A paddock területe 72 ezer négyzetméter
- A legmeredekebb emelkedő 6,2 százalékos, míg a legnagyobb esésű lejtős rész 12%-os. Bizonyos részeken a pálya keresztirányban is lejt, 8%-os a legnagyobb oldalirányú dőlés.

És végül egy belsőkamerás felvétel, ki más, mint a portugál kedvenc, Monteiro autójából:
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: