Egyéb autósport

Peterhansel-házaspár: sporttörténelmi tereprali-siker

A 13-szoros Dakar-győztes és felesége a tereprali történetének első olyan házaspárja, akik egy autóban ülve Világkupa-futamot tudtak nyerni. Peterhanselék Abu-Dzabiban a Desert Challenge viadalon nem talált legyőzőre egy Minivel.
Vélhetően nem sokan gondolták azt, hogy az eredetileg motorversenyzőként kezdő Stéphane Peterhansel nemcsak azzal kerül be a tereprali történelemkönyvébe, hogy 13 alkalommal nyer a Dakaron. A Mr. Dakarnak becézett pilóta az elmúlt héten sporttörténeti sikert aratott, ugyanis nem más navigált mellette az Abu-Dzabiban rendezett Világkupa-futamon, mint a felesége, aki Andrea Mayerként szintén eredményes terepmotoros karriert tudhat maga mögött. Korábban a hazai Hungarian Baján is indult, és akkor nem más, mint férje volt a főszerelője. Most pedig, mint házaspár diadalmaskodtak az idei második Vk-futamon. Ráadásul úgy, hogy ez volt az első közös versenyük. Már a második napon az élre álltak, és összetettbeli első helyüket a célig megtartották. Mr. Dakar 2011-ben már nyert itt a Liwa-sivatagban, amikor szintén a Mini versenyzője volt.

„Nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült Andreával a bemutatkozásunk, hiszen abszolút nem azzal a céllal vágtunk neki a viadalnak, hogy nyerjünk. Egyszerűen kíváncsi voltam arra, hogy tudok együtt dolgozni vele. Amikor átvettük a vezetést, megváltoztattuk a stratégiánkat, és úgy mentünk a lehető leggyorsabban, hogy közben nem vállaltunk semmilyen kockázatot. Miután nyertünk, kiderült remek párost alkotunk a versenyautóban is, hiszen sem technikai, sem pedig navigációs gondunk nem volt az öt nap alatt” – jelentette ki Stéphane Peterhansel.

Felesége úgy értékelte a győzelmüket, hogy sokkal többet értek el, mint amiről álmodtak.
„Napról napra magabiztosabbá váltam, és ezt jórészt Stéphane-nak köszönhetem elsősorban. Kicsit féltem, de bebizonyosodott, sokkal jobb dolog ez, mint ahogy azt gondoltam. Elképesztően jó pilóta a férjem, és ezt most élesben is megtapasztaltam. Úgy vezetett, hogy mindig hagyott számomra időt a navigáláshoz, külön öröm, hogy ilyen körülmények között is győzni tudtunk. Hogy lesz-e folytatás? Majd mindenki meglátja…” – állította Andrea Peterhansel.

Ha a Dakaron is győzni tudnának együtt, az lenne az igazi sporttörténelmi pillanat.

Fotók: Red Bull Content Pool


Hozzászólások