F1

Öt éve szenvedett síbalesetet Schumacher – mit lehet tudni róla?

2013. december 29-én az egész világot megrázta a hétszeres Formula-1-es világbajnok súlyos síbalesete, a német legenda állapotáról azonban nagyon kevés hivatalos információ látott napvilágot azóta.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Napra pontosan öt évvel ezelőtt történt az a baleset, amely Michael Schumacher és családjának életét is örökre megváltoztatta. 2013. december 29-én nagyjából délelőtt 11 óra körül a méribeli sípályán hódolt egyik kedvenc hobbijának a német, aki azonban elesett és a fejét egy sziklába verte – akkora erővel, hogy még a sisakja is megsérült, bár az orvosok szerint az így is megmentette életét.
 
Órákon belül világossá vált, hogy a hétszeres Formula-1-es világbajnok súlyos fejsérüléseket szenvedett, a grenoble-i kórházban igyekeztek csökkenteni a nyomást az agyában. Állapota kritikus és életveszélyes volt, ezt követően pedig hosszú ideig folyamatosan úgy nyilatkoztak az orvosok és Schumacher szóvivője, Sabine Kehm is, hogy „stabil, de kritikus” a legendás pilóta állapota.
 
Egy hónap elteltével, 2014. január 30-án jelentették be, hogy folyamatosan visszahozták Schumachert a mesterséges kómából. A grenoble-i klinikát április 16-án hagyta el, ekkor már nem volt kómában, szeptember 9-től pedig otthonában folytatta a Kehm szerint „hosszú rehabilitációs folyamatot”. 2014 decembere óta azonban meglehetősen kevés hivatalos információ látott napvilágot Schumacher állapotáról, Kehm a család kérésére nem közölt pontos részleteket róla, rendre csupán annyi hangzik el, hogy „hosszú út előtt áll a német, de a fejlődés jeleit mutatja”.
 
Hivatalos hírek hiányában persze folyamatosan felröppennek pletykák és nyilatkozatok az F1 továbbra is legsikeresebb versenyzőjének állapota kapcsán – pedig állítólag a család barátai sem tudnak sokat. A feleség, Corinna Schumacher néhány hete egy német zeneszerzőnek írt levelében úgy fogalmazott, hogy „Michael egy harcos, és soha nem fogja feladni” – írta mindezt azok után, hogy az említett zeneszerző a németről írt egy számot Born to Fight címmel. Mindeközben Schumacher fia, Mick idén Formula-3-as Európa-bajnok lett, jövőre pedig már a száguldó cirkusz előszobájának számító F2-ben fog indulni, de ő sem nyilatkozik soha édesapja állapotáról, csupán a hozzá fűződő viszonyáról.
 
Ennek ellenére vannak biztató információmorzsák. Georg Gänswein érsek például nemrég úgy nyilatkozott, hogy még 2016-ban egyszer meglátogatta a Schumacher családot, és az ex-pilóta „érzékeli, hogy szerető emberek veszik körül”. A Daily Mail újságírója ugyancsak pár hete írt egy cikket, amelyben azt állítja, hogy Schumacher nincs ágyhoz kötve és csövekre sincs szüksége, de folyamatosan terápiás kezeléseket kap – ez persze ugyancsak nem tekinthető hivatalos forrásnak. Viszont maga Jean Todt, az FIA jelenlegi elnöke, aki a Ferrarinál a német csapatfőnöke volt, árulta el, hogy a Brazil Nagydíjat Schumacheréknél nézte.
 
Bár a hétszeres világbajnok balesete napja óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt – érthető módon –, a Formula-1 közössége nem feledkezett meg róla. Jövő heti 50. születésnapja alkalmából egykori alakulata, a Ferrari a múzeumában külön kiállítást nyit története legsikeresebb versenyzőjéről, de a Mercedes is hasonlóképp emlékezik meg a mostani sikerek egyik letéteményeséről. De a tervek szerint maga az F1 is egy héten keresztül Schumacherről szóló anyagokat, interjúkat tesz majd közzé a médiafelületein, ezzel tisztelegve a német legenda előtt.

Fotó: Ferrari


Hozzászólások