Egyéb autósport

Őrült időjárás és Alonso-győzelem Spában

Hó, eső, jégeső és napsütés váltotta egymást a Le Mans-i 24 órást megelőző utolsó WEC-futamon, amelyen a #7-es Toyota technikai hibája a #8-as egység nyert, s ezzel karnyújtásnyira kerültek a vb-címtől.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Május első szombatján az újabb spái hatórás viadallal folytatódott az endurance-világbajnokság 2018/2019-es szuperszezonja. Az Ardennekben elterülő pálya pedig szinte az összes arcát megmutatta ma délután: esett, havazott, hullott jégeső is, de még a nap is sütött a végül négy biztonsági autós fázist hozó és piros zászlóval az eredetileg kiírtnál 11 perccel korábban leintett futamon.

A pole-ból a Mike Conway, Kamui Kobayashi, Jose Maria Lopez trió indulhatott, s a féltávhoz közeledve 50 másodperc környéki előnnyel rendelkeztek a másik Toyotával szemben. Ám ekkor hiba lépett fel a fékszenzorral, amely miatt több kört veszítettek, így a Fernando Alonso, Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima fémjelezte egység magához ragadta az irányítást, s végül be is húzta a győzelmet.
A #8-as egység ezzel 31 pontos előnyre tett szert a hatodik helyen befutó #7-es autóval szemben, s mivel a júniusi Le Mans-i 24 óráson már csak 39 egység szerezhető, Alonsóék közel kerültek a vb-címhez. A Formula-1-ből távozó spanyol egyébként Petter Solberget másolhatná le ezzel, hogy két különböző FIA világbajnoki sorozatban is felér a csúcsra: a norvég klasszis a WRC-ben és a WRX-ben lett világbajnok.

A #7-es Toyota gondjai ellenére amúgy a japán gyártó már most bebiztosította a konstruktőri elsőséget, míg a spái dobogóra a #3-as Rebellion (Nathanael Berthon, Thomas Laurent, Gustavo Menezes) és az SMP Racing #11-es autója (Mihail Aleshin, Vitalij Petrov, Stoffel Vandoorne) állhatott még fel. Az LMP2-ben Pastor Maldonado, Anthony Davidson és Roberto Gonzalez Orecája nyert, a GTE Próban egy Aston Martin (Alex Lynn, Maxime Martin), az amatőrök között pedig egy Porsche (Christian Ried, Riccardo Pera, Matt Campbell) diadalmaskodott. A szuperszezon június közepén Le Mans-ban zárul.

Fotó: Toyota Gazoo Racing


Hozzászólások