F1

Nyilatkozatcsokor Melbourne-ből

Új típusú cikkel jelentkezünk, melyben a Formula-1 szezonnyitójának eltörléséről olvashatjátok a legfontosabb érintettek nyilatkozatait, véleményeit.
Az évtized, de talán az egész Formula-1 történelmének egyik legnagyobb botrányát hozta össze a négykerekűek királykategóriájának vezetősége, amikor az Ausztrál Nagydíjat először nem törölték, majd szinte a lehetséges utolsó időpontig húzták el a döntéshozatalt. Megtörtént az is, ami szinte elképzelhetetlen volt: Rengeteg ideig semmiféle kommunikáció nem volt a kialakult helyzetről, így egy olyan képet sugalltak, mintha minden a tervek szerint lezajlana, pedig a McLaren már jóval korábban jelezte, hogy semmiképpen sem fog indulni a versenyen, hiszen egyik tagjuknak koronavírus-tesztje pozitív lett, és vélhetően a csapatok nagy része már ekkor is bőven a start ellen volt.

A McLaren Racing közleménye az F1i.com szakoldalon olvasható: „Éjjel 14 csapattagot helyeztek el karanténban a csapat által birtokolt szállodában két hétre, amelyről tudomást szerzett a helyi egészségügyi szervezet is. Ők olyan személyek, akik közeli kapcsolatban voltak azzal a csapattaggal, akinél kimutatták a koronavírust. Természetesen a teljes támogatást megkapják. Minden más csapattagot, akiken a vírus tünetei észlelhetők lesznek, azonnali hatállyal kivizsgálásra mennek, és önkétes karanténba vonulnak. Az istálló azon csapattagjai, akiknek negatív lett a teszt eredményük, visszamehettek a paddockba segíteni összepakolni a dolgokat, mielőtt visszautaznak az Egyesült Királyságba. Az elővigyázatossági intézkedések miatt az érkezés után egyetlen egy csapattag sem fog visszatérni a McLaren központjába 14 napig.”

A McLaren csapatfőnöke, Zak Brown vegyes érzelmekkel nyilatkozott a döntéséről, miszerint nem engedi versenyezni a csapatát az Ausztrál Nagydíjon: „Örülök az F1 döntésének, ahol az FIA és a AGPD úgy döntött, hogy elhalasztják az Ausztrál Nagydíjat. Most az egészségnek és a biztonságnak kell lennie az első helyen, mind a Forma-1 mind a helyiek számára.” – írta a Twitter oldalára Brown. Lewis Hamilton a következőket írta Twitteren: „Sajnos ez volt a jó döntés. Senki sem akarta ezt, hiszen már mind versenyeznénk szívünk szerint, de realistának kell lennünk. Az egészség és a biztonság az első. A valóság az, hogy több ember meghal naponta a betegség miatt, így nagyon komoly a helyzet. Ráadásul érzelmileg és pénzügyileg is megterhelő ez a járvány. Senki sem tudja, hogy meddig tart majd ez, de minden óvintézkedést meg kell tennünk, hogy a lehető legtöbb ember biztonságban legyen. Tudom, hogy ez csalódást okoz, hiszen a sport rengeteg embert összeköt a kemény időszakokban is, de most ez a helyes. Vigyázzatok magatokra, és hallgassátok meg a tanácsokat. Reméljük, hogy minél hamarabb elkezdhetjük a szezont.”

A pálya vezetősége közleményben a következőket írta: „Azt tanácsolta az F1 vezetősége, hogy minden F1-es eseményt töröljünk a nagydíj helyszínén. Később a tiszti főorvos, valamint Viktória-állam egészségügyi felelősei azt kérték, hogy ezesetben töröljünk a versenyt azonnali hatállyal. Tegnap a McLaren Racing egyik csapattagjának koronavírus-tesztje pozitív lett, miközben a másik hét vizsgált ember eredménye negatív lett. Természetesen első a biztonság, így úgy döntöttünk, hogy töröljük a versenyt. A szurkolók kárpótlásáról majd később tudunk pontos információt adni, de mindenkinek visszafizetjük a jegyárakat.  Nagyon sajnáljuk őket, hiszen több ezren vártak erre az eseményre.”

Részlet a verseny törlését levélben kérő Mercedes közleményéből: „Sajnos a koronavírus miatt nem éreztük többé biztonságban az itt lévő embereket. Teljesen megértjük, hogy mennyire rossz a helyzet jelenleg Európában, ráadásul nem érezzük jogosnak, hogy egy olyan fontos résztvevő, mint a McLaren, nélkül folytassuk a hétvégét.”

A McLaren pilótája, Lando Norris is a közösségi médián keresztül adta a szurkolói tudtára csalódottságát a mostani helyzet kialakulása miatt, de ezek mellett kihangsúlyozta az egészség és a biztonság fontosságát. „Igaz, csalódott vagyok amíg nem versenyezhetek, de a legfontosabb dolog mindenki egészsége. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy korlátozzuk a vírus terjedését, ezért a lehető legkevesebb ember segítségével próbáltuk megoldani az előkészületeket. Remélem, hogy a csapatnak és az egész világnak sikerül legyőznie ezt.”
Chase Carey a következőképpen nyilatkozott a Motorsport.comnak, valamint a Crash.netnek: „Jelenleg a hétvégén felmerülő problémákat szeretnénk megoldani. Én nemrég érkeztem meg Vietnámból, és most már a partnereinkkel tárgyalunk a következő versenyekről. Aztán a napokban azokkal az eseményekkel fogunk foglalkozni, amik hamarosan megrendezésre kerülnek, de nagyon nehéz megjósolni, hogy mi lesz… Mindenki szeretne választ kapni, ahogy mi is, viszont nem kapkodhatjuk el a dolgokat, csak folytatjuk azt, amit eddig. Mi egy nemzetközi sport vagyunk, és ezért nem csak egy ország problémáival foglalkozunk, hanem számos más komplex dologgal is, de most az ehhez felmerülő helyzeteket kell megoldanunk.”

„Ha csak a pénz számítana, akkor nem hoztuk volna meg ezt a döntést. Valójában nagyon gyorsan változtak a dolgok az elmúlt öt napban, hiszen nem tudtuk megjósolni, hogy mi fog történni. Mindenki válaszokat várt, ahogyan mi is, de sokáig nem született meg a döntés. Szerintem folytatnunk kell, amit elkezdtünk, és az összes elérhető szakértővel meg kell tárgyalni ezeket a helyzeteket. Jelenleg csak rövid távon gondolkodhatunk. Egyértelmű, hogy mindenki azt szeretné, hogy a világ és a piac újra rendesen működjön, de erre még várni kell.”

Ross Brawn nagy meglepetésre még a többieknél is jobban védte az elhúzódó döntéshozást. Szavait a Crash.net szakoldal idézi: „Szerintem a lehető legjobb munkát végeztünk, hiszen rengeteg emberrel beszéltünk a kialakult helyzetről. Az FIA-val ugyebár az európai időzónában kellett tárgyalnunk, Chase Carey pedig éppen repülőútón volt ide, így eléggé stresszesen alakultak a dolgok. 12 óra alatt sikerült mindent megbeszélni, ami azt gondolom, hogy jó teljesítmény. Az egészségügyiekkel megvizsgáltunk több lehetséges forgatókönyvet is, de nem tudtuk, hogy hány lehetséges fertőzött lehet a helyszínen. Amikor viszont 14 ember vonul karanténba, és emiatt nem tud a csapat működni, az egy lehetetlen helyzet. Egyszerűen felborul a csapat egyensúlya.”

„Miután megtudtuk, hogy az egyik embernek pozitív lett a tesztje, döntést kellett hoznunk. A kivizsgálásnál egyébként a helyi hatóságok remek munkát végeztek. A csapatok a versenyzésből élnek, és a futamokkal történő változások komolyan befolyásolják a büdzséjüket a jövőre nézve, és gazdaságilag eléggé rossz hatásúak. Minden elvesztett versenynek nagy ára van. A Formula-1 nagyon elkötelezett, hiszen próbálkozunk a költségcsökkentéssel, valamint megpróbáljuk újjáépíteni ezt a szezont, hogy minél több elveszett versenyt megrendezhessünk valahogy. Szerintem az embereknek meg kell értenie, hogy jelen pillanatban ennél jobbat nem tudunk kitalálni. A csapatok már tudják, hogy szükséges ezt tennünk.”
Christian Horner így értékelte a kialakult helyzetet: „Még nem tudjuk, hogy mi lesz pontosan, de nehezen tudom elképzelni, hogy a csapatok elmennek Bahreinbe. Szerintem a további halasztások is elkerülhetetlenek, de meg kell várnunk, hogy mit mond a promóter. Fontos, hogy tiszta képet kapjunk a folytatásról. Sokkal többet tudnak a jelenlegi szituációról, az európai versenyekről, Vietnámról stb.”

Vélhetően a jövő heti Bahreini Nagydíj is halasztásra kerül, ahogyan a vietnámi verseny is. A szezon jobb esetben májusban kezdődhet el, de nincs kizárva a júniusi start sem.

Fotók: Formula-1 Media, Red Bull Content Pool, Daimler Media Site


Hozzászólások