MotoGP

Misano: ahol minden Rossiról és a VR46-ról szól…

Idén abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy ellátogathattam családommal és barátnőmmel a GP Octo di San Marino e della Riviera di Rimini rendezvényre, azaz a legutóbbi MotoGP-nagydíjra. A következőkben szeretném bemutatni, milyen élményeket szerezhet valaki, ha ide látogat.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Már év elején eldőlt, hogy idén meglátogatjuk Misanót, a helyszínt, ahol Valentino Rossi igazán otthon érzi magát, a pályát, ahol Jorge Lorenzo mondhatja magáénak a leggyorsabb kört, a Grand Prix-t, amit egy éve Marc Marquez nyert. Erre alapozva biztosak voltunk benne, hogy izgalmakban nem lesz hiány, ugyanakkor véleményem szerint lehetetlen felkészülni arra az élménytengerre, amit átéltünk ebben a néhány napban. Szállásnak Riminit választottuk, hiszen innen még könnyen megközelíthető a pálya és igen egyszerű a tengerpart közelében elfogadható árú szállást találni. Szerencsénkre az időjárás kegyes volt hozzánk, így ottlétünk alatt minden egyes percet ki tudtunk használni. A tengerpart remek, az éttermek jók, a város hangulata pedig azonnal magával ragad mindenkit. No de mi történt kint a pályán?
 
Péntekre minden szektorba bemehettünk, így körbejártuk a pálya azon pontjait, ahová szombaton és vasárnap már nem látogathattunk el. Az utolsó kanyartól indultunk visszafelé, tehát a lehető legkényelmesebb, fedett tribünöktől. A pálya érzésre itt karnyújtásnyira van a nézőktől, például Sam Lowes FP1-es bukása az orrunk előtt történt. Onnan nézve nagyon ijesztő volt az általa bemutatott highside, nagy kő esett le a szívünkről, mikor biztonságban távozott az aszfaltról. A szektor, ami leginkább lenyűgözött minket aznap, az a Prato 1 nevű álló szektor volt. Erről a domboldalról nagyon sokat belátni a pályából, valamint elképesztő látványt nyújt a 11-es kanyar, ahová bőven 200 km/h felett teszik be a versenyzők a vasakat. Jól mutatja ezt a lenti videó is. Ez a füves terület annyira magával ragadott bennünket, hogy a nap hátralévő részét már végig itt töltöttük. Mi csak ámultunk, motoros fejjel ott érti csak meg igazán az ember, micsoda teljesítményt nyújtanak ezek a srácok hétről-hétre.
A hangélményt sajnos nem lehet teljes egészében átadni, de talán így is élvezhető
 
Szombatra és vasárnapra a Brutapella nevű tribünre váltottunk jegyet. Ez az a tribün, ahol Valentino Rossi hivatalos fan klubja is helyet foglal. Innen, a szomszédos Ducati tirbün kivételével valóban minden sárgának tűnt. A versenyzők szinte kivétel nélkül imádták ezt a részt, természetesen különösen az olaszok, hiszen itt mindig óriási ovációt kaptak. Sajnos azonban nem maradt el a füttyszó, amikor Marc Marquez érkezett a publikum elé. Minden kijövetelekor a taps mellé fütty és fújolás társult, ami, hogy őszinte legyek, elég lelombozó volt. Egyedül az tudta ezt némileg kompenzálni, hogy a Q2-ben mutatott sprintje után még a keményfejű szurkolóktól is megkapta megérdemelt gratulációját.
A gyártók nem voltak restek megmutatni legújabb büszkeségeiket
 
Ez a helyszín a 3. és 4. kanyar között terül el, de jól látható az 5. kanyar, valamint a 6. kanyar utáni egyenes első fele is. Ez a pálya legtechnikásabb szakasza, így itt nagyon jól látszott, melyik versenyző, melyik motor hogyan viselkedik a másikhoz képest. A kanyarsebességben, féktávban erős motorosok által képviselt különbség nagyon szembeötlő volt. Érdekes volt hallgatni a királykategóriát. Edzések alkalmával, mikor egyesével lehetett hallani minden motort, jól kihallható volt, hogy a Yamaha gépei mozgásába milyen nagy módon avatkozik be az elektronika, miközben a többi gyártó kétkerekűi szinte átsiklottak ezen a három kanyaron. A versenyek alatt a levegőben szinte tapintható volt az adrenalin, a közönség végig együtt élt a történtekkel. A Moto3 és Moto2 olasz sikere óriási élmény volt minden más nemzet tagjaként is, a helyiek öröme mindenkire ráragadt. Dovi GP sikerétől pedig szinte felrobbant a helyszín, és Valentino Rossi 7. helye ide vagy oda, ő sem veszített semmit népszerűségéből a nap végére.
Végezzen bárhol, mindig kedvenc marad Misanóban
 
A futamok befejeztével a rendezők megnyitották a kapukat, és a közönség a pályára özönlött. Óriási ünneplés volt a dobogó alatt, ahol mindhárom helyi hős nyilatkozott. A show-t azonban Cal Crutchlow lopta el, aki a tömeg hangos „Vale! Vale!” kiabálására egyszercsak felbukkant, beleszólt a mikrofonba, hogy ugye őt akarjuk, majd mindkét térdkoptatóját a levegőbe repítette, amit két szerencsés haza is vihetett. Mivel a bokszutca is nyitva maradt a végére, igaz, hogy csak zárt ajtók, homályos plexilapok mögött, de testközelből láthatóvá váltak a versenymotorok, valamint az az elképesztő munkamorál, ami minden egyes csapatra jellemző. A mérnökök nem törődve az éppen bontásban lévő díszletekkel, azonnal az adatok elemzésének estek. Röviden összefoglalva annyit tudok mondani, azaz írni, hogy aki csak teheti, látogasson el egy MotoGP-re Misanóba. A környezet és a hangulat, a profi szervezés garantálja, hogy felejthetetlen élményben legyen része!

Köszönjünk korábbi kollégánk, Keszthelyi Gábor részletes élménybeszámolóját a MotoGP misanói versenyhétvégéjéről (és természetesen a jövőben is szívesen fogadjuk az ehhez hasonló írásokat vagy fotókat azoktól, akik a helyszínen tekintenek meg egy-egy futamot)!


Hozzászólások