WTCR

Michelisz „vezetői hiba nélküli, magas szakmai színvonalú szezont” futna

Bár még nehezebb lesz eredményesen szerepelnie, mégis örül a WTCR mezőnyének további erősödésének a Hyundai magyar versenyzője, aki azonban éppen ezért egyelőre nem akar a bajnoki címről beszélni.
Gyakorlatilag napra pontosan egy hónap van hátra még a WTCR 2019-es idényének rajtjáig, Michelisz Norbert azonban már eddig sem tétlenkedett, hiszen már két teszten részt vett idén a Hyundaijal: előbb Portugáliában, majd Malajziában köröztek az i30 N TCR-rel. Utóbbi volt az érdekesebb, Norbi ugyanis először járt a sepangi pályán, s rögtön meg is tapasztalhatta az ottani szeszélyes időjárást: „Úgy ömlött az eső, hogy három méterre nem lehetett kilátni az autóból, ezért muszáj volt begurulnunk a bokszba. Ha a WTCR idei szezonzáróján is lesz egy ilyen zápor, az igencsak megkeverheti majd a lapokat…” – írta legfrissebb blogbejegyzésében a magyar pilóta.
 
„Ezzel és a fárasztó utazással együtt is rendkívül hasznos volt ez az egynapos malajziai teszt, hiszen sikerült megismerni a pályát, ráadásul száraz és vizes aszfalton egyaránt tudtam tapasztalatokat gyűjteni, így év végén felkészülten térhetek majd vissza Sepangba. Ennek a tesztnek nem is volt más célja, minthogy begyakoroljuk a nyomvonalat és annak specialitásait. A legnagyobb kihívást alighanem az időjárás jelenti majd, ugyanis magas hőmérséklettel és páratartalommal kell megküzdeni. A teszt idején 33-34 fokos volt a levegő és 60 fokos az aszfalt hőmérséklete. Azelőtt Argentínában versenyeztem hasonló körülmények között, és egyértelművé vált számomra, hogy Malajziában rendkívül fontos tényező lesz az edzettségi állapot” – fogalmazott Michelisz, hozzátéve, hogy Portugáliában elsősorban az autó finomhangolásán volt a hangsúly – ahogy a szezonrajtig hátralévő további három teszten is –, s biztos benne, hogy idén is a bajnoki címért lehet majd harcolni a Hyundaijal.
 
Ami viszont még a tavalyinál is nehezebbnek ígérkezik, hiszen a tél során tovább erősödött a mezőny: többek között csatlakozott az eddigi indulókhoz Andy Priaulx, Augusto Farfus, Nicky Catsburg és Johann Kristoffersson. „Komolyan mondom, hogy jó látni ezt a fejlődést, mert mindig szerettem, ha magasra kerül a léc. Minél keményebbek az ellenfelek, annál jobban ki tudom tolni a saját határaimat. Vagyok annyira magabiztos, hogy a nagynevű érkezők és a minden eddiginél erősebb rajtrács sem befolyásolja a személyes céljaimat. Egyértelmű, hogy idén tökéletes teljesítményre lesz szükség ahhoz, ha valaki eredményes akar lenni, az én legfontosabb célkitűzésem pedig az, hogy egy vezetői hiba nélküli, nagyon magas szakmai színvonalú szezont fussak. Hogy ez a tabellán mire lesz elég, az jelen pillanatban megjósolhatatlan, hiszen a bajnoki címhez egy ilyen mezőnyben a külső körülmények ideális alakulására is szükség van. Akár versenyről versenyre is a feje tetejére állhat a pontverseny állása ennyi potenciális bajnokesélyessel és a sokszor kiszámíthatatlan külső tényezőkkel, mint a BoP. Így felelőtlenségnek tartanám már most a bajnoki címről beszélni, lépésről lépésre kell haladnom.”
 
Norbi arról is büszkeséggel írt, hogy a napokban a Hondával épp Zandvoortban tesztelő Tassi Attila gyári támogatású pilótaként debütálhat idén a WTCR-ben: „Még emlékszem arra a napra, amikor valamikor 2016 decemberében Bári Dáviddal felkerestük Attikát és az édesapját, hogy beszámoljunk nekik a tervünkről, a M1RA megalapításáról, és arról, hogy szeretnénk, ha nálunk versenyezne. Akkor szóba került az is, hogy hogyan látom Attika esélyeit hosszabb távon, és felvázoltam neki egy két-három éves tervet, aminek a mentén következetesen haladni kell, mert csak úgy lehet előrébb jutni. Tulajdonképpen Attika csont nélkül megvalósította a tervet, és büszke vagyok arra, hogy a sikerében talán nekem és a M1RA-nak is volt valamennyi szerepe” – fogalmazott Michelisz, aki persze hozzátette, hogy szerencse is kell a gyári szerződéshez, s hogy Tassi számára ezzel még nem ért véget az út, de nem félti a világkupától sem. Norbi egyébként az elmúlt hónapokban azért a családjával is igyekezett kikapcsolódni és feltöltődni: sok időt töltött el két kislányával, de nemrég feleségével, Johannával kettesben is ki tudtak ruccanni Londonba.
 
Forrás: Michelisz Norbert versenyzői blogja; Fotó: Hyundai Motorsport


Hozzászólások