MotoGP

Michelin: Idén nem változtatunk szezon közben

A MotoGP hivatalos gumiszállítói szerepkörét betöltő francia gyártó kijelentette: a tavalyi szezonnal ellentétben nem fognak az évad közben változtatni a gumik kialakításán, így a csapatok és a versenyzők is tökéletesen kiismerhetik azok működését.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára!

A Michelin 2016-ban vette át a Bridgestone helyét a királykategória hivatalos és egyedüli gumibeszállítójaként, a francia cég pedig azóta is időről időre a kritikák kereszttüzébe kerül. Eleinte túlságosan megbízhatatlan abroncsokat szállítottak, tavaly pedig azzal keltettek felháborodást, hogy a szezon közben, Mugello előtt változtattak az első gumik szerkezetén – pedig a versenyzők jelentős része a módosítás mellett voksolt (viszont ettől a ponttól veszett el igazán az erdőben a Yamaha, s ekkortól vált igazán versenyképessé a Ducati). A Michelin azonban most már a szezon előtt megfogadta: 2018-ban nem változtatnak semmin az évad során, előre meghatározzák a gumik szerkezetét és az egyes helyszínekre szállítandó keverékeket.

„Stabilitást szeretnénk a gumikat illetően: a versenyzők és a csapatok ezt kérték tőlünk. Szóval már a szezon elején lefixáljuk az első abroncsok profilját, ahogy a hátsóét is, ez már nem fog változni az évad során” – fogalmazott Piero Taramasso, a gumigyártó motorsport részlegének vezetője a Crash.net szakoldalnak. „Hasonló igaz a keverékekre: azok 80 százalékát már tavaly is használtuk, emellett további két-három változatot pedig kipróbáltunk az előszezoni tesztek során, szóval a csapatok tökéletesen ismerni fogják a gumikat. Nem fogunk változtatni a szezon során, így ők dolgozhatnak a motoron és a beállításokon. Különösen az első évünkben volt igaz az, hogy gyorsan akartunk fejleszteni az abroncsokon, és mindig a lehető leghamarabb oda akartuk adni a legjobb gumikat, de a versenyzők sokat panaszkodtak, hogy túl gyakran változtatunk. Idén viszont nem lesz ilyen.”

A szakember elárulta: összesen hét első, valamint tizenegy-tizenkét hátsó keverékkel fognak dolgozni a szezon során, de már most eldöntötték és elárulták a csapatoknak, hogy melyik helyszínre melyiket szállítják majd. Idén egyébként három pálya jelent majd külön kihívást a Michelinnek: az új thaiföldi helyszín, valamint az egyaránt újraaszfaltozott Barcelona és Silverstone. „Fontos volt, hogy elmenjünk Buriramba. Barcelonát újraaszfaltozták, de tervezünk oda előtte egy tesztet, szóval lesz róla adatunk. Silverstone-nál is új az aszfalt, de oda nem tervezünk tesztet, viszont megegyeztünk a Dornával, hogy a szokásos három helyett négy első és hátsó specifikációt fogunk vinni, hogy biztosra menjünk” – fogalmazott Taramasso, aki megemlített még egy változtatást: idén már az összes esős hátsó abroncs aszimmetrikus kialakítású lesz, a pályától függően a bal vagy a jobb szélén keményebb keverékkel.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások