Dakar

Megbüntették Sainzt, fellebbez a Peugeot

Tízperces időbüntetéssel sújtották a Dakar rali autós értékelését vezető spanyolt, amiért állítólag a vasárnapi szakaszon elütött egy quadot és nem állt meg segíteni. Csapata szerint megalapozatlan és nevetséges a döntés.

Mi is beszámoltunk róla hétfő este, hogy a quadosok között induló Kees Koolen azzal vádolta meg Carlos Sainzt, hogy a hétvégi kétnapos maratoni szakasz második, vasárnapi felvonásán eltalálta a gépét, s nem állt meg neki segíteni – márpedig a Dakar szabályai szerint ez minden esetben kötelessége lenne. Az autósok között vezető peugeot-s persze azt állítja, nem ütközött a holland quadjával, a felügyelők azonban vizsgálódni kezdtek, s végül arra jutottak, hogy tízperces időbüntetéssel sújtják a „Matadort”: ezzel a spanyol előnye 56 perc 37 másodpercre csökkent a toyotás Nasser Al-Attiyah, s alig több mint egy órásra saját csapattársa, Stephane Peterhansel előtt.
 
Bruno Famin, a Peugeot Sport vezetője értelemszerűen nem ért egyet a büntetéssel: „Az igazság az, hogy Carlos nem ütötte el a quadot, hiszen az nem volt sérült, ráadásul a 10. helyen zárta a kétnapos szakaszt. Ráadásul ha a szervezők tényleg úgy érzik, Carlos nem megfelelően viselkedett, akkor pénzbüntetést kellett volna kiszabniuk” – idézi szavait a Motorsport.com szakportál. „Már a következő órában fellebbezünk a döntés ellen. Erre a következő három-négy napban lesz lehetőségünk, aztán hetek is eltelhetnek a döntésig – hacsak nem visszük nemzetközi bíróság elé az ügyet, mert akkor akár öt-hat hónapig is eltarthatnak a folyamatok.”
 
„Senki sem érti igazából a büntetést. Ez nagyon sok mindennek teret engedhet: ha mostantól bármelyik versenyző azt mondhatja, hogy eltalálta őt egy másik, akkor mindenkinek kiosztogathatnak tízperces büntetéseket. Ez eléggé felfoghatatlan. A felügyelők szeretnének a verseny főhőseivé válni, mert így az emberek beszélni fognak a Dakarról, s még a viadal vége után sem fogjuk tudni, ki a győztes”
– fogalmazott Famin. A Motorsport.com egyébként úgy tudja, a felügyelők igenis azt állapították meg, hogy sérült volt Koolen quadja – más kérdés, hogy azt állítólag nem tudták bizonyítani, hogy az a Sainz Peugeot-jával való ütközésnek köszönhető-e. A Dakar kedden az első argentínai szakasszal folytatódik.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások